e
Banner


Türk şirketi TLT, Sibirya’ya lojistik merkezi kuracak

Türkiye’den Rusya’ya mal ihracatında gümrük hizmetleri, lojistik ve taşımacılık yapan şirketlere, Rusya gümrüğü adına boreker hizmeti sunan TLT GROUP; Rusya’nın Sibirya bölgesinde lojistik merkezi kurmaya hazırlanıyor. 





akin_tokay_tlt.jpg

TLT GROUP Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tokay, yaptığı açıklamada, Rusya’nın özellikle Sibirya ve uzak doğu bölgesinin henüz çok bakir olduğunu, bölgeye kuracakları yeni lojistik merkezi ile özellikle tarım ve gıda ürünlerinin ihracat ve ithalatına önemli katkı sağlayacaklarını söyledi.

Rusya’nın gelecek ekonomik büyüme stratejisini Doğu ve Uzakdoğu olarak belirlediğini hatırlatan Tokay, kendilerinin de bu çerçevede yatırımlara başladıklarını ifade etti. Akın Tokay, “Bölge, Rusya’nın doğuya açılan kapısı. Burada kuracağımız merkezde soğuk ve normal depolar olacak. Stavrapol ve Krasnodar Rusya’nın tarım ambarı. Bu ürünlerin ihracı için düzenli bir yapı gerekiyor. Çok büyük silo sistemleri kuracağız. Toplam 150 milyon Euro’luk bir yatırım söz konusu olacak. Bölgenin tarımsal potansiyeline ve ihracat kapasitesine de önemli katkı sağlayacağız.” dedi.

 

“DTÖ üyeliği Rusya’ya olan ihracatı çok etkilemeyecek”

Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ) üyesi olmasının ardından, bu ülkeye yönelik ihracatta önemli artış sağlanacağı yönündeki beklentilerin doğru olmadığına değinen Tokay, “Gümrük vergilerindeki düşüş, toplam maliyetin yüzde 1-2 seviyesinde. Bu önemli bir ivme kazandıracak potansiyel değil. Rusya’nın resmi rakamlarına göre 2012’nin ilk üç çeyreği için ithalat rakamlarındaki artışın geçen yıla göre daha düşük olduğu görülüyor. Bu da beklenenin aksine bir durumun olduğunu gösteriyor. Ancak DTÖ üyeliği ticareti daha şeffaf ve düzenli hale getirecek. Öngörülebilir bir yapıda yer almak için büyük markaların ve Avrupalı şirketlerin Rusya’ya daha yoğun bir ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz.” tespitinde bulundu.

 

“Yaş meyve ve sebze için bgh kullanılmalı”

Rusya ve Türkiye arasında kurulan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) ile ilgili çalışmalara değinen Türk girişimci, bu hattın beklenen potansiyele bir türlü ulaşamadığını söyledi. Tokay, özellikle iki taraf açısından birçok şirketin yer alabileceği rekabete açık bir yapı oluşturulmadığını söyledi. Maliyetlerin ise diğer yollara göre çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Tokay, “BGH ile kaçağı önlemek mümkün değil. Uzun süre yolda kalması durumunda bozulma riski olan yaş meyve ve sebze için verimli olabilir. Ürünlerin tüm kontrolleri Türkiye’de tamamlanmalı. Böylece ikinci bir denetim ve geri gönderme riski de ortadan kalkar.” önerisinde bulundu.

 

“3-4 saatte gümrük işlemleri bitiyor”

Belarus sınırında inşaatı devam eden Gümrük Terminali ve Lojistik Depo’nun 2013 yaz döneminde aktif hale geleceğini hatırlatan Tokay, “ Deponun 300 araçlık parkuru olacak. Rus devletinin noteri gibi çalışıyoruz. Broker olduğumuz için Rus devleti bize güveniyor ve aracı açıp inceleme gibi bazı gümrük kontrollerini yapmayabiliyor. Bu da işlemlerde bize hız ve zaman kazandırıyor. Ayrıca, Rusya devletine karşı müşterilerimizin yüküne kefil oluyoruz. Bu da müşterimiz için bir garanti sağlıyor. Moskova ve diğer bölgelerdeki merkezlerimizde bazen 3-4 saatlik bir zaman diliminde bile gümrük işlemlerini tamamlayabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“TLT, Avrupa’ya çıkarma yaptı”

Rusya’da inşaat alanında da faaliyette bulunduklarını ve bugüne kadar 480 milyon dolarlık bir iş tamamladıklarını ifade eden Tokay, “Ortaklarımızdan İlhan Kuman’la birlikte Çek Cumhuriyeti’nde bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslar rası Enerji Konferansı’na katıldık. Rusya’da yerleşik iş adamı olarak davet edildik. Rusya tecrübemizi ve faaliyetlerimizi anlattık. Rusya’da ve diğer bölgelerde yapılacak enerji yatırımları ile de yakından ilgiliyiz.” şeklinde konuştu.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat