İpek Yolu’ndaki psikolojik duvarlar yıkılıyor
İpek Yolu’nun, dünyanın en uzun ve eski ticaret yollarından biri olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, güzergahın canlandırılması projesi kapsamında gümrüklerin de yenilendiğini aktardı. Bakan Yazıcı, “İpek Yolu bölgesinde uluslararası ticaretin daha hızlı, kolay, güvenli ve tercih edilebilir hale getirilmesini amaçlıyoruz. Bu proje, İpek Yolu ülkeleri arasında belli dönemlerde psikolojik olarak inşa edilen duvarları kaldırma projesidir. İpek Yolu ülkeleri bir zincirin halkaları gibidir” dedi.
“İpek Yolu Ülkeleri Arasında Ticaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılmasında Gümrük İdarelerinin Rolü” konulu 5. Uluslararası Forum İstanbul’da gerçekleştirildi. 17 ülke ve 10 uluslararası örgütten toplam 27 delegasyonun katıldığı toplantıda bölgenin yeniden canlanmasında İpek Yolu’nun güçlenmesinin çok önemli rol oynayacağı mesajı çıktı.
Forum’un açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İpek Yolu’nun basitçe bir ticaret yolu olmadığını belirterek, “İpek Yolu bizim için çok önemlidir. Bu yüzden de ‘ışık doğudan yükselir’ diyoruz. Sadece ticareti artırmak değil, biz ülkelerimiz arasındaki dostluk, kardeşlik bağlarını da bu yolla güçlendirmek istiyoruz” dedi. İpek Yolu'nun eski canlılığını kaybetmesinin, ülkeler arasındaki ilişkilerin belli dönemlerde kesintiye uğramasından kaynaklandığını dile getiren Yazıcı, bu yol üzerindeki gümrük kapılarını yenilerken, dostluk köprülerini de daha sağlam inşa etmek istediklerini aktardı. Bakan Yazıcı, “Gümrük kapıları ülkelerimizin birbirine açılan gönül kapıları, dostluk kapıları olsun. Biz ülkelerimiz arasındaki kültürel bağları, halklarımız arasındaki ilişkileri güçlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
200 yıllık kader değişecek
İpek Yolu ülkelerinin bir zincirin halkaları gibi olduğunu ileten Bakan Yazıcı, ülkeler arasında geniş ufuklu bir perspektifle kurulacak ilişkilerin bu coğrafyanın son 200 yıldaki kaderini değiştireceğini ifade etti. “Şimdi yeni bir dönüşümün eşiğindeyiz” diyen Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “İpek Yolu’nu bu sefer geniş tren ağlarıyla, ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla, doğalgaz boru hatlarıyla yeniden uyandırmanın çabası içindeyiz. Ticari ilişkilerimizin bel kemiğini oluşturan uluslararası taşımacılığın kolaylaştırılması bu doğrultuda büyük önem taşıyor. Bu proje tamamlandığında çok büyük miktarda mal ve üretim araçları, Orta Asya’dan Avrupa’nın diğer ucuna veya Avrupa’dan Orta Asya’ya transfer edilebilecektir.”
İpek Yolu ülkelerinin dünya ticaretindeki payı %22
İpek Yolu’nun yeniden kültürel bir havza ve dünya ekonomisinin en önemli ekonomik hatlarından biri haline geleceğini de anlatan Bakan Yazıcı, “İpek Yolu projesi, tarihten bu yana kadim dostluklar kurmuş olan ülkelerimizin yeniden daha güçlü bağlarla bir araya gelmesine vesile olacaktır. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan; Çin, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Tacikistan, Güney Kore, Afganistan, Gürcistan ve Türkiye dün olduğu gibi bugün de, dostluk ve ticaret bağlarını sımsıkı devam ettirmelidir. Bu coğrafya, tarihteki önemine paralel olarak, son yıllarda önemli bir ticari ve ekonomik merkeze dönüşmektedir” diye konuştu. Bakan Yazıcı, bugün yaklaşık 30 trilyon dolar olan dünya toplam dış ticaret hacminin yüzde 22’sini İpek Yolu ülkelerinin gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Gümrükler rekabeti artıracak
4 yıl önce başlayan İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesinde gümrüklerin de önemli bir rolü olduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,“İpek Yolu ülkeleri olarak öncelikle gümrük geçiş noktalarına önem vermek mecburiyetindeyiz. Proje, İpek Yolu güzergahındaki doğu-batı hattını oluşturan ülkelerle sınırlı değil, Avrupa ve Asya'yı Afrika'ya bağlayan ve çok modlu taşımacılığı içeren kuzey-güney hatlarını da içeriyor. Dolayısıyla uluslararası örgütler ve kuruluşların da bu projenin bir parçası olması en büyük temennimizdir.” Türkiye'deki gümrük idarelerinde ticaretin kolaylaştırılması çalışmalarına hız kazandırdıklarını söyleyen Yazıcı, ''Batı’daki ve Doğu’daki sınır komşularımızla ve ticaret ortaklarımızla bu yönde etkin çalışmalara başladık. Ortak kapı modeli, kaçakçılıkla mücadelede işbirliği, veri değişimi çalışmaları, TIR-EPD uygulaması ortak çalışmalarımızdan bazılarıdır” bilgisini verdi. Yazıcı, bölge potansiyelinin önündeki engelleri kaldırmak ve sınırlardaki beklemelerin olumsuz etkilerini gidermek üzere Türkiye'nin önerdiği ‘Eylem Planı’nın kabul edildiğini iletti.