Raylardaki ihmalin izleri silindi!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında yarım asırlık ihmalin izlerini Marmaray'la, YHT ile yeni konvansiyonel hatlar yaparak ve yolları yenileyerek 10 yılda sildiklerini söyledi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım açıkladı
Ne kadar kaynak aktarıldı?
Demiryollarında yarım asırlık ihmalin izlerini Marmaray'la, YHT ile yeni konvansiyonel hatlar yaparak ve yolları yenileyerek 10 yılda sildiklerini belirten Yıldırım, ''Geriye dönüp baktığımızda 50 yıla sığamayacak hizmetlerin kat kat fazlasını yaptık. Ancak, yıllar yılı öylesine ihmal edilmiş ki, yapılanlar elbette yeterli değil. Daha yapılması gereken çok işimiz var. Hedeflerimizi belirledik, bu hedefler doğrultusunda aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.
Bakanlığı süresince demiryolu sektörüne 30 milyar lira kaynak aktarıldığını, Bakanlığın 13,9 milyar lira olan 2013 bütçesinde de aslan payını demiryollarına ayırdıklarını ifade eden Yıldırım, ''Bakanlık bütçesinin yüzde 56'sı demiryolu projelerine harcanacak. Demiryollarını yüzde 28 ile karayolları, yüzde 7 ile haberleşme, yüzde 5 ile havayolu ve yüzde 4 ile denizcilik sektörü yatırımları izleyecek. Bu bütçe aynı zamanda demiryollarının hakkının geçte olsa iade edildiği anlamına geliyor. Her fırsatta dile getiriyorum; demiryollarına torpil geçiyorum, demiryolcularla gurur duyuyorum. Geride kalan 10 yıl gösterdi ki; demiryolcu arkadaşlarım beni hiç mahcup etmedi. Sadece bugünü düşünmedik, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak projelere imza attık. Dünyanın gıpta ile baktığı iki kıtayı birleştirecek olan asrın projesi Marmaray hayata geçiriyoruz. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, demiryollarındaki yarım asırlık ihmalin izlerini Marmaray'la, YHT ile yeni konvansiyonel hatlar yaparak ve yolları yenileyerek sildik. 150 yıl önce yapılmış olup bugüne kadar hiç el değmemiş demiryolu hatlarımız vardı. Onları yenilemek de bize nasip oldu.''
'İş üretiyoruz'
Hükümetleri döneminde demiryollarının yeniden devlet politikası haline geldiğine işaret eden Yıldırım, 2003–2011 yılları arasında 1.085 kilometre yeni demiryolu yapıldığını, 2.078 kilometrelik yüksek hızlı ve konvansiyonel demiryolu inşaatına da devam edildiğini belirtti. Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Konya koridorlarını kapsayan çekirdek yüksek hızlı demiryolu ağının oluşturulmasının öncelikli hedef olarak belirlendiğini dile getiren Yıldırım, bu çerçevede; Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi'nin Ankara-Eskişehir kesiminin 13 Mart 2009'da, Ankara-Konya hattının ise 23 Ağustos 2011 hizmete açıldığını hatırlattı. Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek hatta ise sona yaklaşıldığını ifade eden Yıldırım, ''Hattı 30 Eylül 2013 tarihinde hizmete açacağız'' dedi.
Türkiye'nin Doğu-Batı koridorunu oluşturan Ankara-Sivas, Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu projelerinin de inşaatı sürdüğünü belirten Bakan Yıldırım, ''Türkiye Yüksek Hızlı Tren teknolojisine sahip dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ıncı ülke konumuna yükseldi. 2023 hedefleri doğrultusunda 10 bin kilometre YHT, 4 bin kilometre de konvansiyonel hat yapacağız. Biz laf değil, iş üretiyoruz, ülkemizi hızlı tren ağlarıyla donatıyoruz'' diye konuştu.
Kent içi toplu taşımacılığında raylı sistemin geliştirilmesi için yerel yönetimlerle işbirliği yapıldığının altını çizen Yıldırım, İzmir'de EGERAY, Ankara'da BAŞKENTRAY, İstanbul'da MARMARAY, Gaziantep'te GAZİRAY projelerinin yürütüldüğünü bildirdi. Demiryollarında teknik ömrünü tamamlamış araç filosunun neredeyse tamamının yenilenip kendi fabrikalarında üretimine öncelik verildiğini dile getiren Yıldırım, kombine yük taşımacılığının gereklerinden olan 19 adet lojistik merkez projesinin de kendi dönemlerinde hayata geçirildiğini belirtti. Bakan Yıldırım, bu merkezilerin sanayicinin yükünü hafifletip ekonomiye önemli katkı sağlayacağını ifade etti.