e


Mars Lojistik intermodal projesiyle büyüyecek
27 milyon Euro’luk yatırımla İtalya’nın Trieste kenti ile Lüksemburg’un Bettembourg şehirleri arasında intermodal taşımacılık ağı kurduklarını aktaran Mars Logistics Genel Müdür Yardımcısı Ali Tulgar, İstanbul, İzmir ve Mersin limanları ile bağlantılı olarak çalışacak bu hatta, ilk yılda 10 bin römork taşımayı hedeflediklerini belirtti.




ali_tulgar2012 yılında ‘Optimum süre, maksimum çevrecilik’ sloganı ile Trieste kenti ile Lüksemburg’un Bettembourg şehirleri arasında başlattığı tren yolu taşımacılığı hizmetiyle intermodal taşımacılığa adıma atan Mars Logistics, bu alandaki hedeflerini büyüttü. 2012 yılının Eylül ayında başlattıkları römorklarla tren yolu taşımacılığı projesi için 500 adetlik TIR yatırımı yaptıklarını belirten Mars Logistics Genel Müdür Yardımcısı Ali Tulgar, filodaki TIR sayısını kısa sürede 1000 adete yükselttiklerini söyledi. İlk yılda 10 bin römork taşınması planlanan bu yeni intermodal ağın İstanbul, İzmir ve Mersin limanları ile bağlantılı olarak çalışacağını vurgulayan Tulgar, “Karayolu çözümlerine nazaran karbon emisyonlarında %75 azalma anlamına da gelen bu yeni rota, aynı zamanda daha yaşanabilir bir dünya amaçlayan şirketimizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına da katkı sağlayacak. Bu hatta, 2013 ilk yarısında sefer sayımızı artırarak, ihtiyacımız doğrultusunda filomuza ek yatırım yapacağız” dedi.  
Diğer yıllarda olduğu gibi 2012’de gerçekleştirdikleri taşımların Avrupa bölgesinde yoğunlaştığını söyleyen Tulgar, hizmet verdikleri sektörlerde ise otomotiv, elektrik ve elektronik, metal,çelik ve kimyanın başı çektiğini söyledi.
2013 yılının 3.çeyreğinde 70 bin metrekarelik İstanbul Hadımköy lojistik merkezini devreye almayı planladıklarını vurgulayan Tulgar, “Yine 2013’ün son çeyreğinde Adana şubemiz, daha büyük bir lojistik merkez olarak hizmet vermeye başlayacak. 2012’nin genel olarak baktığımızda bizim için iyi bir sene olduğunu söyleyebiliriz. Yılı tahmini 224 milyon dolar ciro ve %20’lik bir büyüme ile kapattık. 2013 yılında da %20’nin üzerinde bir büyüme hedefliyor, ciromuzu 275 milyon doların üzerine çıkarmayı öngörüyoruz” diye konuştu.

LOJİSTİK MASTER PLANI ŞART!  
Lojistik sektöründe yaşanan sorunlara da değinen Ali Tulgar, Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın limanlardaki altyapının yetersiz olduğunu söyledi. Tulgar, “Limanlarımızın en kısa zamanda Avrupa seviyesine ulaştırılması gerekir” dedi. Demiryolu taşımacılığında yurtiçinde coğrafik şartlardan kaynaklı ray sisteminin tüm şehirlere ulaştırılmasında engellerle karşılaşıldığının altını çizen Tulgar sözlerini şöyle sürdürdü: “Kara taşımacılığı ise ülkemizin Avrupa’nın en büyük filolarından birine sahip olması sebebi ile önemli bir konumdadır. Ancak filomuzun gücü Avrupa tarafından uygulanan geçiş belgesi sınırlandırmaları ile ciddi anlamda performans kaybına uğruyor. Aynı zamanda ithalat ihracat arasındaki hızlı değişen araç talebi dengesizlikleri de navlun dengesinin düzenli gitmesini engelliyor. Bunun sonucunda hizmet sağlayan ve hizmet alan taraflar senelik hedeflerini tutturmada ciddi zorluklar yaşıyor. Kara taşımacılığındaki diğer bir sorun da giderek artan mazot fiyatlarıdır. Maliyet kalemlerinin başında gelen mazot giderinin artması ancak bunun karşılığında navlun fiyatlarına gerektiği oranda yansıtılamaması da sektörün diğer bir kanayan yarasıdır.”
Tulgar, küresel ekonomide önemli bir rol almaya başlayan Türkiye’nin mutlaka bir lojistik master planı oluşturması gerektiğinin altını çizerek, “2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen ülkemizde, bu hedeflerimize ulaşmak için lojistik sektörünün zayıf yönleri ve altyapı eksikliklerinin net olarak tespit edilip, nasıl iyileştirilmesi gerektiğinin planlanması gerekiyor. Kıyaslamaları gelişmiş ülkelerin lojistik sektörleri ile yapmak gerekiyor. Lojistik sektöründeki tehditlerinin tespit edilip, kaldırılması ve önlenmesi için hem sektör içinde hem de hükümet bazında planların oluşturulması ve hayata geçirilmesi, kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılıklarının tüm yönleri ile tekrar gözden geçirilip ülkemizin hedeflerine paralel hedeflerinin belirlenmesi gerekiyor” dedi.





 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat