Gümrükleri de kapsayan torba kanun tasarısı Meclis’te
Gümrük Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan torba kanun tasarısı, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu. TBMM Başkanlığı’na arzı 28 Ocak 2013’te kararlaştırılan ''Torba kanun'' tasarı, Vergi Usul Kanunu'nda da değişiklik yapıyor.
Gümrük Kanunu'nda yapılan değişiklikle, gümrük müşavir yardımcısı ve gümrük müşaviri sınavlarına girebilmek için; mevcut pozisyonda 3 yıl olan bekleme süresi bir yıla indiriliyor.
İthali yasaklanmış olan eşyanın tespiti halinde, gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin dört katı idari para cezası verilecek. Eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması durumunda, idari para cezası; dökme halinde gelen eşya için ton başına 30 bin TL, ambalajlı gelmesi halinde kap başına 600 TL olarak hesaplanacak ve eşya yurtdışı edilecek.
Eşyanın, uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi değilmiş veya belge alınmış gibi beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde, eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilecek. Eşyanın, ihracının yasaklanmış olduğunun tespiti halinde, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilecek.
Tasarıda, gümrüksüz satış mağazaları ve gümrük antrepolarında kayıtlara göre farklı çıkan eşya ile ilgili olarak mevzuat boşluğunu önleyecek düzenlemeler yapılıyor. Türkiye Gümrük Bölgesi'ne giriş yapan taşıt içerisinde özet beyan verilmeksizin eşya getirildiğinin gümrük idaresince belirlendiği veya eşyanın boşaltılmasına izin verilmesinden sonra, gümrük idaresine bildirildiği ve bu eşyanın verilmiş olan özet beyanlardan biri ile ilişkili olmadığının anlaşıldığı hallerde, söz konusu eşyaya el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek. Ayrıca eşya tasfiyeye tabi tutulacak ve eşyanın CİF kıymeti kadar para cezası verilecek.
Gümrük vergileri ödenmek suretiyle ihraç edilebilen eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın veya gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye Gümrük Bölgesi'nden çıkaranlara, eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra bu vergilerin iki katı idari para cezası kesilecek.
Türkiye Gümrük Bölgesine giren gemilerin yükü bulunmadığı durumlarda, yük almadığının veya yükünün başka bir limana çıkarıldığının veya avarya olduğunun kanıtlanamaması durumunda, 8 kat usulsüzlük uygulanacak.