e
Banner


Turkish Cargo’dan ilaç gibi taşıma çözümleri
Havayoluyla soğuk zincir lojistiğinde sektörüne öncülük eden Turkish Cargo, dünyada 100’den fazla ülkeye ilaç ve medikal malzemeler taşıyor. Canlı insan organı ve teşhis numunelerinin taşımasını da başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Turkish Cargo Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Halit Anlatan, ilaç taşımalarına özel geliştirdikleri yeni bir ürün olduğunu ve bunun lansmanını bu yılın sonunda yapacaklarını açıklıyor.




halit_anlatanTurkish Cargo’nun soğuk zincir lojistiğine yönelik mevcut altyapısı ve yatırımlarından söz eder misiniz? 
Turkish Cargo olarak 1936 yılından beri gerçekleştirdiğimiz kargo operasyonlarının vermiş olduğu tecrübe ile ilaç ve medikal malzeme içerikli gönderiler gibi soğuk zincir gerektiren kargoların depolama ve taşıma operasyonlarını başarı ile gerçekleştirmekteyiz. Müşterilerimize sunduğumuz ilaç hizmetimizi iyileştirmek için çeşitli yatırımlar yaptık.  3.000 m² özel kargo depolama alanı ve 39 ayrı özel kargo odası olan yüksek standartlara sahip yeni kargo terminalimizde ısı kontrollü ilaç, aşı, medikal malzeme gönderileri için özel olarak tasarlanmış dört farklı ısı Aralığında (0°C /+4°C,  +2°C /+8°C ve +15°C /+25°C, -15°C/-20°C) özel depolama alanlarımız bulunmaktadır. Bütün dolaplarımızın sıcaklık ve nem değerleri online takip sistemi üzerinden takip edilmekte olup, odaların sıcaklığının anlık olarak izlenebilmesi ve alarm durumlarında otomatik mesaj gönderme sistemi bulunmaktadır. 
Tüm iş planları ve süreçlerimiz IATA'nın mevcut yönetmeliklere uygun olarak yürütülmektedir. Taşımalarda görev alan tüm personel uluslararası ve kurum içi eğitim, sertifika programlarına dâhil edilmektedir. İlaç ve medikal malzeme taşımalarında; IATA PCR Chapter 17 ve TCR temel alınarak hazırlanmış standart operasyonel prosedürler uygulanmaktadır. 
İlaç taşımalarına özel geliştirmekte olduğumuz ürünümüzün de çalışmaları devam etmekte olup, 2015 yılının sonunda lansmanının yapılması planlanmaktadır. Turkish Cargo olarak kişisel ve kurumsal müşterilerimize teknoloji odaklı lojistik çözümleri sunmakta ve dünya ticaret yollarının merkezinde olan İstanbul’un stratejik lokasyonunu kullanarak doğu ve batı arasında hava kargo trafiğinin ana oyuncularından biri olmak için çalışmalarımızı büyük bir azimle sürdürmekteyiz.
 
100’DEN FAZLA ÜLKEYE ULAŞIYOR 
Soğuk zincir lojistiğine yönelik sunduğunuz özel çözümler neler? 
Soğuk zincir taşımaları için belirlenmiş süreçlerimiz ile ilaç ve medikal malzeme içerikli tüm zaman ve ısı hassasiyeti olan kargoları filomuzda bulunan yolcu ve kargo uçakları ile dünyanın 100‘den fazla ülkesine ulaştırıyoruz. Medikal malzemelerin kabulü, zaman ve ısı hassasiyeti nedeniyle özel kabul kapılarından yapılmaktadır. Bu sayede ilaç gönderileri, gönderinin gerektirdiği sıcaklık derecesine uygun dolaplarımıza öncelikli olarak alınmaktadır. Uçuş saatine kadar ısı kontrollü dolaplarımızda bekleyen gönderiler, seferine mümkün olan en yakın zamanda dolaptan çıkarılarak uçağa yüklenmektedir. Ayrıca ek hizmet olarak sağladığımız, ilaç gönderilerinin olumsuz dış ortam sıcaklıklarına maruz kalmasını engelleyen termal battaniyelerin kullanımı ile gönderilerin sıcaklığı daha uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Tüm taşıma boyunca belirli ısıda taşınması gereken zaman ve ısıya duyarlı gönderiler için aktif soğutucu konteyner kullanılmaktadır.
 
Müşteri portföyünüzden söz eder misiniz? Soğuk zincir lojistiği kapsamında yaptığınız ilginç taşımalar varsa ayrıntılarını öğrenebilir miyiz? 
Soğuk zincir lojistiği alanında müşteri portföyümüz içinde acenteler, dünyanın önde gelen uluslararası ve ulusal ilaç firmaları yer almaktadır. Turkish Cargo olarak taşıdığımız gönderilerin ülkemiz için önemli bir değer oluşturduğunun farkındayız. Gerçekleştirdiğimiz her başarılı taşıma ile müşterilerimize, ülkemizin dış ticaretine ve şirketimize değer sağlamaktayız. Özellikle ilaç gönderilerinin güvenli ve sağlıklı koşullarda taşınmasının insan sağlığı açısından öneminin farkındayız ve taşımalarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmekteyiz. Dünyada en çok noktaya uçan havayolu olmamız, Türkiye’nin en büyük kargo terminaline sahip olmamız, depo yatırımlarımız ve ilave ekipmanlarımız ile hizmet kalitemiz sektöre göre öne çıkmaktadır. 
Turkish Cargo olarak aktif soğutucu konteyner ile ısı ve zaman hassasiyeti olan aşı,  yüksek değerli ilaçların sevkiyatı ve ilave olarak canlı insan organları, teşhis numuneleri gibi medikal önceliği olan taşımaları başarıyla gerçekleştirmekteyiz. 
 
2014’TE 35 BİN TON TAŞIMA YAPTIK  
2014 yılında soğuk zincir lojistiği kapsamında ne kadarlık bir taşıma gerçekleştirdiniz? 2015’e ilişkin hedefleriniz neler? 
2014 yılında soğuk zincir lojistiği kapsamında yaklaşık 35.000 ton taşıma gerçekleştirdik. 2015 yılında yatırımlarımız, yüksek standartlara sahip yeni kargo terminalimiz ve uçmaya başladığımız yeni destinasyonlar sayesinde taşımalarımızın %35 artmasını planlıyoruz. Soğuk zincir sektörüne yönelik faaliyetlerimizde tüm kaynaklarımızı tam ve eksiksiz olarak müşteri memnuniyetine yönlendirirken, ana stratejimiz her müşteri talebinin en yüksek ilgiyle karşılanması, böylece de karşılıklı bağlılık ve sinerjinin yaratılmasıdır.
 
Soğuk zincir lojistiğinin olmazsa olmazları nelerdir? Hizmet alan ve veren şirketlerin bu alanda yaşadığı sorunlardan ve çözüm önerilerinizden söz eder misiniz?                                                                                            
İnsan sağlığı için son derece önemli olan soğuk zincir lojistiğinin olmazsa olmazı zaman ve ısı hassasiyetidir. Gönderilerinin gerekli ısı aralığında, en kısa sürede ve gerekli koşullar sağlanarak taşınması gerekmektedir. Hava taşımacılığı sektöründe soğuk zincir taşımaları ile ilgili; soğuk zincirin tüm paydaşlarının sıcaklık kontrollü ürünlerini işleyecek donanımda olmaması, havaalanlarında tüm tedarik zinciri boyunca sabit bir uygulamanın olmaması, mevcut yönetmelik ve standartlara uygun olarak ilaç taşımaları için ortak yerel (global) sertifikası bulunmamasını örnek olarak gösterebiliriz.  Soğuk zincir lojistiğine yönelik faaliyetlerin standartlaştırılarak ortak denetim yapılması sorunların azalmasına katkı sağlayacaktır. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat