e
Banner


Yük taşıma projesi Cargoloop heyecan uyandırdı
Dijitalleşmenin sektörlerin kaderini belirleyeceğinin her platformda altını çizen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından yürütülmekte olan çığır açıcı Cargoloop Projesi’nde İTÜ ile iş birliği yapacak.




utikadHyperloop Sistemi’nün yük taşımacılığına özel kullanımı için tasarlanan Cargoloop Projesi, Hollanda merkezli Hardt Hyperloop firması desteği ile İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilay Çelebi başkalığındaki ekip tarafından yürütülecek. Belirli bir büyüklüğe sahip yüklerin tüpler içinde, manyetik güçle ve sürtünmesiz olarak yüksek hızda taşınma yöntemi olan Cargoloop Projesi kapsamında Türkiye’de yük taşıma sistemlerine uygunluğunun ölçülmesi için ön araştırma çalışmaları yapılacak. 2023 yılında dünyanın farklı bölgelerinde yatırıma başlanması planlanan Cargoloop projesinin, Türkiye’de uygulanabilirliği ve rotaların belirlenmesine yönelik çalışmalara destek vermek üzere UTİKAD, İTÜ ile birlikte çalışacak.
 
UTİKAD adına Yönetim Kurulu Üyesi ve Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Ayşem Ulusoy’un yürüteceği çalışmalarla ilgili ilk toplantı 7 Ocak 2021 Perşembe günü gerçekleşti. Cargoloop Proje Başkanı Prof. Dr. Dilay Çelebi ve Görkem Kerem ile çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıya; UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşem Ulusoy, Cihan Özkal, Serkan Eren, Turgut Erkeskin, Genel Müdür Cavit Uğur ve Sektörel İlişkiler Müdürü Alperen Güler katıldı.
 
Prof. Dr. Dilay Çelebi proje hakkında bilgiler verdikten sonra UTİKAD temsilcileri tarafından bu yeni taşıma türünün Türkiye içinde hangi bölgeler arasında kullanılabileceği, olası rotalar, taşınabilecek ürünler, projenin hazırlanmasında göz önüne alınması gereken hususlarla ilgili ilk değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca projenin oluşturulması sırasında görüşülmesi gereken paydaşlar ve kurumlar hakkında görüş alışverişi yapıldı.
 
Toplantı sonunda İTÜ ve UTİKAD arasında iş birliği yapılmasında mutabık kalınarak Cargoloop ile ilgili ortak bir çalıştay düzenlenmesi kararı alındı. Geleceğin yeni bir yük taşıma türü olarak Cargoloop şimdiden heyecan uyandırdı.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat