e
Banner


Dow lojistikçilere müşteri değil partner oluyor
Dow Türkiye, lojistik alanda ciddi satınalımlar yapıyor. “Lokal ve uluslararası lojistik şirketleriyle uzun yıllardır süregelen iş birliklerimiz mevcut. Lojistik firmalarıyla, müşteri – tedarikçi ilişkisinden ziyade partner olmayı tercih ediyoruz” diyen Dow Türkiye Lojistik Müdürü Emrah Çakmak, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin,  lojistikte uzun vadeli stratejilerinin yapı taşını oluşturduğunu söyledi. 




dowDow Türkiye hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Türkiye’de 1971 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Dow, yaptığı yatırımlar ile Dilovası ve Yalova’da bulunan toplam 4 üretim tesisinde boya bağlayıcıları, poliüretan, plastik katkı maddeleri ve karbon elyaf üretmektedir. Türkiye’de pazar lideri olma hedefiyle başlattığı faaliyetleriyle sektörün önde gelen kuruluşlarının güvenini kazanan Dow, 1986 yılında Poliüretan Sistem Evi yatırımını yaptı. 2009 yılında Rohm & Haas’ın satın alınması ve 2012 yılında Akkök Grubu iş birliğinde kurulan ortak girişimimiz DowAksa ile yerel üretici konumunu pekiştiren Dow, kaplama malzemeleri, inşaat, mobilya, yenilenebilir enerji, otomotiv ve diğer sektörlerde konumunu güçlendirdi. Dow, altyapı, ambalaj ve tüketici çözümleri alanlarında inovatif malzeme bilimleri çözümleriyle müşterilerinin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sunmaktadır.
 
‘ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ'
 
Dow Türkiye tedarik zinciri ve lojistik süreçlerini nasıl yönetiyor? Gerçekleştirdiğiniz yatırımlar varsa bilgi verebilir misiniz?
 
Tüm lojistik süreçlerimizi partnerlerimizle birlikte güvenliği öncelik alarak yüksek standartlarda ve müşteri odaklılık ilkesiyle gerçekleştiriyoruz. Geniş bir alanda depolama, taşıma ve gümrükleme hizmetleri almaktayız. İşkollarımızın planlamaları ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı bölgelerde ve taşıma modlarında yatırımlar yaptık. Bununla birlikte, dijitalleşme stratejimizi gerçekleştirebilmek için lojistik ve diğer iş birimlerimize yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.
 
Sevkiyatlarda hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? Bu alanda gündeminizde yeni projeler var mı?
 
Taşımalarımız yurtiçinde karayolu, ihracat ve ithalatta ağırlıklı denizyolu, karayolu ve intermodal şeklinde gerçekleştiriliyor. Yıllık önemli miktarda sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Özellikle intermodal ve tren yolu kullanımının, belirlediğimiz sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlaması bizim için bu taşıma modlarını daha çekici kılıyor. Ayrıca yeşil taşımacılıkla ilgili farklı yakıt tipleri alanındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.
 
SEÇİMLERDE 5 ÖNEMLİ KRİTER 
 
Lojistik şirketlerinden hizmet alıyor musunuz? Alıyorsanız hizmet aldığınız lojistik şirketlerini nasıl seçiyorsunuz? 
 
Lokal ve uluslararası lojistik şirketleriyle uzun yıllardır süregelen iş birliklerimiz mevcut. Lojistik firmalarıyla, müşteri – tedarikçi ilişkisinden ziyade partner olmayı tercih ediyoruz. Her taşıma modu ve depolama süreci için belli aralıklarla satınalma ekiplerimiz tarafından yürütülen ihale süreçlerimiz bulunmakta. Bu ihale süreçlerinde çalışacağımız firmaları güvenlik, sürdürülebilirlik, teknolojik altyapı, AR-GE çalışmaları, maliyet ve performans gibi konularda değerlendirerek Dow’ın iş kollarının ve müşterilerinin taleplerini en doğru şekilde karşılayabilecek tedarikçileri seçiyoruz.
 
Lojistik gider kalemleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? Bunu azaltmak için yaptığınız çalışmalar neler?
 
Lojistik giderleri çoğu firmada olduğu gibi bizim için de önemli bir kalem. Pandemi ve dünya ticaretindeki dalgalanmanın lojistik sektöründe son dönemde yarattığı araç tedariği ve şoför sıkıntıları sebebiyle maliyetlerdeki artış dikkat çekici. Yaptığımız ihaleler ile standart maliyetlerde optimizasyon yapmaya çalışırken, bir yandan da özellikle depolama ve taşıma süreçlerinde çıkan bekleme – acil sipariş maliyeti gibi ekstra gider kalemleri üzerinde iş kollarımız ve müşterilerimizle birlikte projeler yürüterek sürekli maliyeti azaltma çalışmaları yapıyoruz.
 
Lojistik ajandanızda neler var?
 
Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme uzun vadeli stratejilerimizin yapı taşları. Lojistik departmanımıza da bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için önemli bir görev düşüyor. Şu an en önemli gündem maddemiz yaptığımız teknolojik yatırımlar ile müşterilerimizin web sitemiz dow.com üzerinden sipariş vererek ihtiyaçlarını karşılaması ve bu siparişlerinin anlık takibini yapabilmesi. Partnerimizle birlikte kullandığımız diğer platformlar ile bu takibin sağlıklı gerçekleşmesi için geliştirmelere devam ediyoruz. 
Pandemi döneminde yaşanan ve tüm sektörü etkileyen sorunlara rağmen, Dow Türkiye Lojistik ekibi olarak tüm operasyonlarımızı başarıyla yürütmeye devam ediyoruz. Burada tüm partnerlerimize de teşekkür borçluyuz. Sürdürülebilirlik çalışmalarının ve teknolojik gelişmelerin hızlandığı bu dönemi heyecanla takip etmeye devam edeceğiz. 
 
‘TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞINDA AŞAMA KAYDEDİLDİ’ 
 
Tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin kamu ve lojistik şirketlerinden beklentileriniz neler? 
 
Tehlikeli madde taşımacılığı özellikle son yıllardaki lokal regülasyonlar ve Avrupa Birliği ile uyum çalışmaları sayesinde önemli bir aşama kaydetti. İnsan ve diğer canlıların sağlığının korunması, çevre güvenliği ve haksız rekabetin önlenmesi açısından tüm paydaşlara  önemli görevler düşüyor. Kamunun regülasyonların takibini ve denetlemesini sadece taşıma alanında değil, malzemelerin yükleme, depolama ve boşaltılması süreçlerinde de yapması çok önemli olduğuna inanıyoruz.
Müşterileriyle açık bir iletişim kurarak güvenlik açısından riskli durumlarda yol gösterici olan, tüm çalışanlarında farkındalığı artırmak için tehlikeli madde güvenlik danışmanlarıyla çalışan ve eğitimlere öncelik veren lojistik firmaları sektörü ileri taşımaya devam ediyor. Kamu düzenlemeleriyle bu tarz firmaların çoğalmasına yardımcı olacaktır.  
Burada bizim gibi hizmet alan şirketlerin,  çevre ve insan sağlığını öncelik haline getirmiş firmaları teşvik ve tercih  etmesi ve bu firmaların hem güvenlik hem de sürdürülebilirlikle ilgili ajandalarını  yakından takip etmesinin sektörümüze birçok açıdan yarar sağlayacağını düşünüyorum.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat