e


Tırport üç kıta arasında dijital köprü kuracak
Crunchbase gibi, global teknoloji endekslerinde dünyadaki en önemli 10 lojistik teknolojisi ve tedarikçisi arasında sıralanan Tırport, yönünü Avrupa, Çin ve Afrika’ya çevirdi. Şirket, sahip olduğu yapay zeka destekli teknolojiler ve dijital platform gücüyle Avrupa-Çin-Afrika arasındaki lojistik hareketin bölgesindeki en önemli dijital HUB’ı haline gelmeyi ve 1,5 milyon kamyoncuya ev sahipliği yapmayı hedefliyor.




Tırport3 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin en büyük dijital lojistik platformlarından biri haline gelen Tırport, bugün yaklaşık 80 kişilik takımıyla, 10 ülkede 6 dilde faaliyet gösteriyor ve 100 bini aşan üye kamyoncuya, 3 binin üzerinde KOBİ’ye ve önde gelen lojistik firmaları ile üreticilere hizmet veriyor. Yurt dışı dahil günde 4 binin üzerinde FTL operasyonu yöneten şirket, Avrupa, Çin ve Afrika hattında bir numaralı dijital platform olma yolunda ilerliyor. 
Tırport Kurucu Ortağı ve CMO’su Burcu Kale, “Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye-Avrupa arasındaki LTL ve parsiyel trafiğinin yüzde 20’sini tek başımıza üzerimize çekebilmeyi amaçlıyoruz. Dubai merkezli bir operasyon yönetimi ile 2025’e kadar Afrika’nın bir numaralı dijital operatörü olma arzusundayız” diyor. 
 
Tırport’un kuruluş hikayesini anlatır mısınız? 
 
Tırport 2016 yılında, internet teknolojileri konusunda oldukça deneyimli ve tecrübeli bir endüstri mühendisi ve aynı zamanda inşaat mühendisi olan Akın Arslan ile liseden yakın arkadaşı olan Hakan Özçubukçu ve uzun yıllardır Akın Arslan ile birlikte çalışan Burcu Kale tarafından kuruldu. 2011 itibariyle global lojistik sektörü büyük bir dijital dönüşüm yaşamaya başlamıştı, biz de bu değişimin bir parçası olmaya gayret ettik. 2014 yılında lojistik sektöründe hem bir ERP hem de pazaryeri olarak çalışabilecek bir SuperApp üzerine çalışmaya başladık. Türk pazarını ve dinamiklerini daha yakından mercek altına aldık. Tırport  fikri böyle doğdu. İlk yatırımları tamamen öz kaynaklarımızla yaptık. 2,5 yılı aşkın bir yazılım geliştirme süreci sonunda 2018 ortasında canlıya geçtik. Bugün yaklaşık 80 kişilik bir ekibimiz var.
 
KAMYONCU SAYISI 100 BİNİ KOBİ SAYISI 3 BİNİ GEÇTİ 
 
Üç yıl içinde operasyonel olarak nasıl bir büyüklüğe ulaştınız? 
 
Türkiye’nin önde gelen üretici ve lojistik firmalarının kritik nakliye operasyonlarına uçtan uca izlenebilirlik, mobilite ve dijital evrak yönetimi hizmetleri veriyor, günde 4 binin üzerinde FTL taşımanın canlı olarak izlenmesi ve yönetilmesine imkan yaratıyoruz. Aynı zamanda 3 binin üzerindeki KOBİ, Tırport aracılığıyla günde 500 kamyonun üzerinde yük çıkarmaktadır. Kamyoncu sayımız 100 bini, sisteme üye bireylere ait kamyon sayımız 60 bini geçti. Her ay 4 binin üzerinde yeni kamyoncuyu “Tırport’lu” kamyoncular arasına dahil ediyoruz.
 
Tırport lojistik sektörünün dijitalleşmesine nasıl katkı sunuyor? 
 
Tırport, dünyadaki emsallerinden üstün olarak tüm lojistik operasyon yönetiminin, arttırılmış zeka destekli Tırport Kurumsal Uygulaması ile cep telefonundan yürütülmesine de olanak sağlamaktadır.
İrsaliyeden faturaya, sigorta poliçelerine, şoför ve araç dokümanlarına tüm bilgileri kendi geliştirdiğimiz akıllı bir teknolojiyle OCR’dan daha üst seviyede dijitalleştiriyoruz. Bir aracın muayenesinin ne zaman biteceğini de önceden biliyor ve uyarıyoruz, sigorta poliçelerinin ne zaman biteceğini de görüyoruz. 
Rota optimizasyonu ve teslimat süreçlerinin raporlanmasında üst düzey arttırılmış zeka teknolojileri kullanıyoruz. Yapay zekayı en etkili kullandığımız alanlardan birisi de taşıma datalarını sürekli değerlendirip yorumladığımız ve kamyoncuları tam zamanında doğru yükle buluşturabildiğimiz smart-sensing ve booking teknolojisi. 
Tırport olarak lojistik operasyon yönetiminde verimliliği yüzde 80’in üzerinde arttırırken, kamyoncuların dönüş yükü bekleme sürelerini yüzde 43 azaltıyor ve lojistik operasyonlarının gerçek zamanlı ve konum tabanlı izlenerek yönetilmesini sağlıyoruz.  
Kamyonculara yönelik Tırport yükCEPte, şirket ve kurumlara yönelik Tırport Kurumsal olmak üzere iki uygulamamız var. İki ana iş modeli olarak hizmet veriyoruz.
Haziran sonunda dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden KPMG ile, lojistik alanında Tırport teknolojilerini KPMG müşterileriyle buluşturarak, birlikte değer yaratacak çözümler üretmek için işbirliği anlaşması imzaladık. 
 
Tırport1.5 MİLYON KAMYONCUYA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK 
 
Şu anda Türkiye dahil 10 ülkede, 6 dilde hizmet veriyoruz. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 55’i, Avrupa’ya yapılıyor. Çin’den Avrupa’ya 12 haftada gidemeyen bir konteyner mal, Türkiye’den Avrupa’nın en uç noktalarına sadece 5 günde gidebiliyor. Her gün yaklaşık 5 bin TIR’lık bir hareketin olduğu -ki bunun daha artacağını düşünüyoruz- Avrupa-Türkiye hattında Tırport teknolojileriyle yük sahipleriyle, uygun ve güvenilir kamyonlar, doğru zamanda, doğru yerde, önceden programlı bir şekilde buluşabiliyor. 
2023’ün ikinci yarısı itibariyle her gün yüzlerce kamyon için Avrupa-Türkiye hattında akıllı eşleştirmeli FTL, LTL ve Parsiyel operasyonlar organize etmeyi hedefliyoruz. 10 yıl içinde Türkiye-Avrupa arasındaki LTL ve Parsiyel trafiğinin yüzde 20’sini tek başımıza üzerimize çekebilmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Tırport olarak, Avrupa’ya gidip dönüş yükü organizasyonunu zamanında yapamadığı için boş dönmek zorunda kalan binlerce TIR’ı da doğru yük ile buluşturarak, hem milyonlarca dolarlık döviz kaybını önleyeceğiz, hem de doğaya salınacak binlerce ton CO2’nin önüne geçilmesine katkı sağlayacağız.
Afrika pazarını çok önemsiyoruz. Oradaki mevcut rakiplerimizden hem teknoloji hem de iş modeli olarak çok üstünüz. Dubai merkezli bir operasyon yönetimi ile 2025’e kadar Afrika’nın bir numaralı dijital operatörü olma arzusundayız. 
Sonuç olarak Avrupa-Çin-Afrika arasındaki lojistik hareketin bölgesindeki en önemli dijital HUB’ı haline gelmeyi ve pazaryeri olmayı, 1,5 milyonu aşkın uluslararası kamyoncuya ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. 
 
Lojistik teknolojileri alanında gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda yeni trendler ve gelecek beklentileriniz neler? 
 
Büyük oranda geleneksel yöntemlerle çalışan global lojistik sektörü yüksek teknolojinin belirleyici olacağı yeni denge noktasını bulmaya çalışıyor. Lojistik sektörünün dijital dönüşüm yolculuğunda aşağıdaki beklentiler öne çıkıyor:
-Güvenlik
-Hız
-Çeviklik
-Erişilebilirlik
-İzlenebilirlik
-Canlı Raporlanabilirlik
-Maliyet
Arttırılmış zeka destekli lojistik teknolojileriyle tüm lojistik operasyonların uçtan uca dijital olarak yönetilmesi ve raporlanması mümkün hale gelmiştir. Operasyonel verimlilik kapasitelerin doğru kullanılmasına olanak yaratılmış, karlılık artmaya başlamıştır.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat