e
Banner

Alışan Lojistik, operasyon gücünü yeni pazarlara taşıyacak
Alışan Lojistik, 2025 yılında depo yatırımlarını genişleterek ve ADR’li taşıma kapasitesini artırarak büyümesini hızlandırıyor. Sürdürülebilirlik odaklı projeleriyle öne çıkan şirket, Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi yeni pazarlarla global ölçekte etkisini artırmayı hedefliyor.




AlışanKimya ve tehlikeli madde lojistiğinde uzmanlaşan Alışan Lojistik, 2025 yılına güçlü bir büyüme vizyonuyla girdi. Yatırımlarını özellikle depolama kapasitesi ve ADR’li taşımacılık altyapısına yoğunlaştıran şirket, hem yurt içinde hem de yurt dışında operasyonel gücünü artırmayı hedefliyor. Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, 2025 ve sonrasına yönelik hedeflerinin başında Avrupa’daki etkinliklerini artırmakla birlikte, Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi gelişmekte olan pazarlarda da güçlü bir varlık oluşturmanın yer aldığını belirtti. Alışan, bu doğrultuda operasyonel kabiliyetlerini geliştirecek yeni iş birlikleri ve yatırımları gündeme aldıklarını ifade etti. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalara da dikkat çeken Damla Alışan, filonun şu anda %70’inin Euro 6 motorlu araçlardan oluştuğunu, bu oranın yapılan yatırımlarla %90’a çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Alışan, ayrıca 2030 yılına kadar karbon salımını %50 oranında azaltmayı planladıklarını da vurguladı. 
 
DEPOLAMA KAPASİTESİNİ YÜZDE 10 ARTIRDI 
2025 yılı için belirlediğiniz öncelikli büyüme alanları nelerdir?
Öncelikle, müşterilerimizden gelen yoğun talep üzerine toplam depolama kapasitemizi artırmak 2025 yılı ile birlikte önceliğimiz oldu. Bu doğrultuda, toplam depolama kapasitemizi, yeni açtığımız 2 depomuzla yüzde 10 artırdık. 13.700 m² genişliğindeki depolama alanı, 8 rampası, 15.200 EUR palet kapasitesi ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne olan yakınlığı ile dikkat çeken Gebze Pelitli depomuz özellikle çevre bölgelerdeki markalara hızlı ve etkili hizmet sunma imkânı sağlayacak. Kuzey Otoyolu bağlantısına yalnızca 10 km mesafede yer alan İstanbul-Hadımköy depomuz ise 16.250 m² büyüklüğüne, 12 rampaya ve 18.720 EUR palet kapasitesine sahip. 
2025 yılı büyüme hedefimiz çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarla depo sayımızı toplam 13 şehirde 30’a, palet kapasitemizi 450.000’e ve depolama alanımızı ise 300.000 metrekareye ulaştırmış olduk. Globalde ve yerelde pek çok büyük müşteriye ev sahipliği yapmak için hazır olan Gebze-Pelitli ve İstanbul-Hadımköy depolarımızda elleçleme süreçleri, depolama ve katma değerli hizmetler dahil olmak üzere tüm operasyonel süreçler üstün teknoloji ve sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yürütülmektedir.   
Öte yandan kimya lojistiğindeki uzmanlığımız nedeni ile ADR’li ürün taşıma konusunda yatırım yapma ve filolarımızı bu yönde güncelleme stratejilerimizi bu yıl da sürdürüyoruz. Bu çerçevede son olarak filomuza 30 yeni ADR’li tank konteyner taşıyıcı ve 40 yeni tank ekledik. Bu yatırımımız ile bir yandan taşıma işlemi sırasında tehlikeli maddelerin doğru bir şekilde sınıflandırılmasını, ambalajlanmasını, etiketlenmesini ve taşıma araçlarında uygun şekilde yerleştirilmesini sağlarken diğer yandan taşıma işlemi sırasında oluşabilecek kazaların ve çevresel zararların önlenmesini hedefliyoruz.   
 
Şirketinizin sunduğu entegre lojistik hizmetlerinin sektördeki diğer oyunculardan farkı nedir?
Alışan Lojistik, özellikle tehlikeli madde ve kimya lojistiği alanında uzmanlaşmış, teknoloji ile desteklenmiş entegre çözümleri ve yüksek güvenlik standartları sayesinde rakiplerinden ayrışmaktadır. Taşımacılık, depolama, elleçleme, gümrükleme ve dağıtım hizmetleri gibi uçtan uca entegre hizmetleri tek çatı altında sunar. Bu bütüncül yapı sayesinde müşterilerine tek noktadan çözüm üretir ve tedarik zinciri süreçlerini sadeleştirir. Bu da onu özellikle riskli, regülasyona tabi sektörlerde tercih edilen bir iş ortağı haline getirir.
 
Yurt dışı operasyonlarınız hangi bölgelerde yoğunlaşıyor? Yeni hedef pazarlarınız hangileri? 
Müşteri odaklı yaklaşımımız ve geniş tedarikçi ağımız ile, Orta Avrupa, Balkanlar, CIS ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri’ne özsermayemize ait ve kiralık filomuz, SRC ehliyetli sürücülerimiz, ADR uyumlu ekipmanlarımız, izleme ve takip sistemlerimiz ile şirket içi TMS sistemimizle günlük FTL & LTL servis hatlarında aylık 800’den fazla sefer ithalat & ihracatı gerçekleştirmekteyiz. 
2025 ve sonrası için hedefimiz; Avrupa’daki etkinliğimizi artırmanın yanı sıra, Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi gelişmekte olan pazarlarda da varlık göstermektir. Bu doğrultuda operasyonel kabiliyetimizi güçlendirecek yeni iş birlikleri ve yatırımlar planlıyoruz.
 
2030’A KADAR KARBON SALIMINI %50 AZALTMA HEDEFİ
Alışan Lojistik olarak sürdürülebilirlik konusunda hangi adımları atıyorsunuz?
Alışan olarak sürdürülebilirlik konusu, özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeni ile, bizim için çok hassas. Zira, atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekte; yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmekteyiz. 
Ayrıca, sorunuzu çok gurur duyduğumuz bir son gelişmeyi paylaşarak da cevaplamak isterim. Şirketimiz, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UN Global Compact) imza atarak insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında evrensel olarak kabul görmüş 10 ilkeye bağlı kalacağını taahhüt etmiştir. Bu kapsamda, sürdürülebilirlik politikalarımızı yalnızca operasyonel verimlilikle sınırlı tutmayıp; etik tedarik zinciri yönetimi, karbon ayak izinin azaltılması, çalışan haklarının korunması ve toplumsal etki yaratma gibi alanlarda da küresel standartlara uygun şekilde geliştiriyoruz.
2024 yılında yayınladığımız ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzda, sürdürülebilirlik alanındaki başarılarımızı ve gelecek hedeflerimizi paylaştık. Halen sürmekte olan filo yenileme çalışmalarımız da sürdürülebilirlik hedeflerimize büyük katkı sağladı. Filomuzun yüzde 70'inin Euro 6 motorlu araçlardan oluştuğu bu süreçte, araç yatırımlarımızla bu oranı yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, 2030 yılına kadar karbon salınımımızı yüzde 50 oranında azaltmayı planlıyoruz.
Öte yandan bildiğiniz gibi, her yıl dünyanın en büyük şirketlerinden sera gazı emisyonları, enerji kullanımları ve taşıdıkları iklim değişikliği riskleri ve fırsatları hakkında bilgi vermelerini isteyen Londra merkezli uluslararası sivil toplum kuruluşu CDP, iş birliği içinde olduğu şirketlerin 2024 yılına dair çevresel performanslarını açıkladı. Özellikle iklim risklerinin yönetimi başlığı için “A” puanı alan Alışan Lojistik’in geçen yıl “B-“olarak açıklanan skoru bu sene yükseliş göstererek “B” olarak yayınlandı. Global ortalamanın üzerinde elde ettiğimiz bu not ile şirketimiz, çevresel performansındaki yükselişi ve şeffaf raporlama anlayışını da teyit etmiş oldu.
Alışan Lojistik olarak sürdürülebilirliği iş yapış biçimlerimize entegre ederek daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek için çalışıyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından “Yeşil Lojistik Belgesi”ne layık görüldük. Belgeyi almamızı sağlayan faaliyetlerimiz arasında yılda en az 200 kombine taşımacılık seferi, enerji tüketimimizin en az yüzde 5’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlama, uygun alanlara fidan bağışı, ISO 14001 ve ISO 14064 çevre standartları belgelerine sahip olmamız, sıfır atık sistemimiz ve karbon-su ayak izi azaltım çalışmalarımız yer alıyor.
 
Türkiye’nin transit geçiş koridorlarındaki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye, kıtalararası taşımacılığın kesişim noktasında yer alarak hem Avrupa'ya hem Orta Asya ve Orta Doğu’ya yönelik yük hareketlerinde vazgeçilmez bir transit geçiş ülkesi haline gelmiştir. Doğru yatırımlar ve dijitalleşme ile bu avantajını daha da güçlendirme potansiyeline sahiptir.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat