e
Banner


Alışan Lojistik fırsat eşitliğini şirket politikası ile destekliyor

Kadınların iş yaşamında karşı karşıya kaldığı sorunlara yönelik Toplumsal Cinsiyet Politikası, Fırsat Eşitliği Politikası ve  Şiddete Sıfır Tolerans Politikası ile Alışan Lojistik’te uzun süreden bu yana bir şirket politikası oluşturduklarını belirten Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, Birleşmiş Milletlerin küresel bazda yürüttüğü Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen tek lojistik şirketi olduklarını söyledi.






damla_alisanSayın Damla Alışan, öncelikle sizi ve Alışan Lojistik'i kısaca tanıyabilir miyiz?
Lise eğitimimi Saint Benoît Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Sonrasında bir süre ABD’de bulunarak eğitimime devam ettim. İş yaşamına, reklam dünyasında adım attım. Yönetici olarak ayrıldığım reklam ajansı hayatım, 1996 yılından bu yana aile şirketimiz olan Alışan Lojistik A.Ş.’de sürmektedir. Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı olarak yürüttüğüm görevimin yanı sıra UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) ve ECTA (Avrupa Kimyasal Taşıma Derneği) Yönetim Kurulu Üyeliği, DEİK Lojistik İş Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerini de üstlenmiş durumdayım. Ayrıca, KTTD ( Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği) Yönetim Kurulu’nun da kurucu Başkanlığı görevini çok uzun süre sürdürdükten sonra yakın zamanda bir çalışma arkadaşıma devrettim.
Alışan Grup Şirketleri’nin lokomotif şirketi olan Alışan Lojistik A.Ş. 1 Nisan 1985 yılında Yönetim Kurulu Başkanı M. Ertuğrul Alışan tarafından İstanbul’da kuruldu.
Türkiye pazarının en önde gelen lojistik hizmet sağlayıcılarından biri olan Alışan kısa zamanda Hızlı Tüketim Malları ve Kimyevi Maddeler Lojistiği alanında pazar lideri olmayı hedeflemiştir. 2000’li yılların başından bu yana kız kardeşim Yonca Alışan ile benim tarafımdan yönetilmekte olan Alışan, son 6 yıldır Fortune 500 şirketler sıralamasında hızla yukarıya tırmanmakta; uluslararası taşımacılıkla başlayan yolculuğuna, Alışan Sigorta ve Aracılık Hizmetleri A.Ş. Alta İnşaat,  Alışan Lojistik gibi farklı alanlarda çözümler üretebilen şirketleri ve hizmetleri katarak yoluna devam etmektedir.Sürekli büyüme ve gelişmeyi hedefleyen şirketimiz, 2005 yılında Türkiye'nin ilk tanker ve “Tank Konteynır Temizleme Tesisi” olan ALIŞAN - Den Hartogh Şirketi’ni kurmuş olup; T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan belgeli iki Ar-Ge merkezi ile sektörde inovatif gelişmelere de imza atmaya devam ediyor.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE KADINLAR İÇİN FIRSATLAR VAR
Siz lojistik gibi görece erkek odaklı bir sektörde yönetici olarak çok güçlü bir kadın imajı çiziyorsunuz, bu konuma gelmek zorlu bir yol muydu?

Lojistik, iş dünyasındaki en dinamik sektörlerden biridir. Belirli kuralları olsa da yaşayan, canlı bir sektör olduğunu düşünüyorum. Bu durum da ciddi takip, koordinasyon ve organizasyon gerektiriyor. Bu noktada kadın yöneticiler ön plana çıkıyor. Büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu sektörde başarının yolunun, uyum ve iş arkadaşları ile doğru iletişimden geçtiğine inanıyorum. İşini sahiplenebilecek olan kadınlar için bu sektörde yer almanın kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğu düşüncesindeyim. Kadınlar, güçlü önsezileri, sorumluluk duyguları, kolay iletişim kurmaları ve sabırlarıyla iş dünyasında avantaj sağlıyor. İşinizi biliyor ve bunu karşı tarafa hissettiriyorsanız, cinsiyetinizle ilgilenilmiyor, aksine cinsiyet farkı olmaksızın size saygı duyuluyor. Sonuç olarak çoğu zaman erkek yöneticilere göre avantajlı olduğumu bile düşünüyorum.

İLK İSTİF MAKİNE OPERATÖRÜ KADIN ALIŞAN’DA YETİŞTİ
Sektörünüz ve şirketinizdeki kadın istihdamı konusunda kısaca bilgi verir misiniz?
Alışan Lojistik olarak Toplumsal Cinsiyet Politikası, Fırsat Eşitliği Politikası ve hatta Şiddete Sıfır Tolerans Politikamız ile şirket içinde uzun süreden bu yana bir şirket politikası oluşturmuş durumdayız. Zira şirketimiz içinde kadın çalışan oranı 2019 yılında %21 artmıştır; 2020 hedefimiz ise %23’dür. Sektörde kadın olmak güç, ama bizlerin isteyip de başaramayacağı hiç bir şey yok. Örneğin Lojistik Sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti.
Ayrıca, kadının eğitimini sonsuz destekliyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. Ayrıca, son olarak geliştirdiğimiz “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile Doğu’daki kız çocuklarına destek projeleri üretiyoruz.

BM’NİN KADININ GÜÇLENMESİ PRENSİPLERİ’NE İMZA ATTIK
Kadınların iş yaşamına ya da sektörünüze kazandırılması adına çalışmalar yürütüyor musunuz ya da bu konuda neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Lojistik sektöründe erkek egemen imaj son yıllarda kadın yöneticilerin çoğalmasıyla değişim göstermeye başladı. Kadınların her sektörde olduğu gibi lojistik alanında da önemli başarılara imza attıklarını gözlemliyoruz. Kadınların daha ayrıntıcı, titiz ve sabırlı olmaları işe farklı bir yaklaşım kazandırıyor. Biz Alışan olarak kadın istihdamına büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede son olarak, Birleşmiş Milletlerin küresel bazda yürüttüğü; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer almalarını ve güçlenmelerini hedefleyen, özel sektörün küresel ve en önemli girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen tek lojistik şirketi olduk.

“Toplumun beklentileriyle uyumlu olarak refah ve mutluluğu sağlayan, sağlık, güvenlik, eğitim ve çevreye karşı sorumlu bir kuruluş olmayı gözeten anlayışla ve çalışanlara önem veren bir yaklaşımla hizmet ve üretim, günümüzün temel anlayışı olarak öne çıkıyor. Bu bir ekip işi, her kademede çalışan bizim için çok önemli. Bu yüzden çalışan memnuniyetine ve performans değerlendirmeye çok önem veriyorum. İnsanın mutlu olduğu yerde başarılı olacağı düşüncesindeyim. Detaycılığımızın, empati ve çok yönlü düşünebilme yeteneğimizin, biz kadın yöneticileri farklı kılan özellikler olduğuna inanıyorum.”

 





SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat