e
Banner


KeyLine ‘Kuşak ve Yol’da iş hacmini artırıyor
170 milyon ton ticareti, 4.5 milyar nüfusu, 60 ülkeyi etkileyecek ve yeniçağı şekillendirecek Kuşak ve Yol Projesi’nde (Belt and Road Initiative – BRI) 2019 yılında ilk taşımalarını gerçekleştiren KeyLine, bu yılda kapıdan kapıya 22 gün gibi oldukça kısa bir sürede Shenzen-Tianjin adreslerinden aldığı yükleri Zhengzhou-  Liege/Genk terminalleri arasında demiryolu ile taşıyor ve Fransa Paris civarında nihai adresine teslim ediyor. Şirket ayrıca Xi’an – Köseköy arasında taşıma yapmaya hazırlanıyor. 




KeylineSürdürülebilir ve başarılı butik lojistik hizmetler üreten KeyLine, konvansiyonel demiryolu taşımacılığı ve intermodal taşımacılık alanında etkinliğini arttırıyor. Özellikle Kuşak ve Yol Projesi’nde (Belt and Road Initiative – BRI) aktif olarak rol alan şirket, bu alanda iş hacmini arttırmayı sürdürüyor. BRI Projesi’nde ilk taşımayı 2019 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Kayıhan Ö. Turan, Çin-Avrupa hattında havayoluna alternatif sundukları hızlı, güvenilir ve sürdürülebilir demiryolu çözümüyle müşterilerine lojistik maliyetlerinde büyük avantaj sağladıklarını aktarıyor. BRI Projesi içinde önemli hedefleri bulunduğunu vurgulayan Turan, bu kapsamda Xi’an – Köseköy arasında Nisan 2020’de başlayan yeni hat üzerinden ilk taşımalarını yakında yapmak üzere çalışma yürüttüklerini açıklıyor.
 
İTALYA, FRANSA VE KUZEY AFRİKA HEDEF ÜLKELER OLMALI 
Türkiye BRI Projesi’nde nerede? 
Türkiye bu projede Orta Koridor’un etkin kullanılabilmesi için Bakü-Tiflis-Kars hattı ile çok önemli bir noktada. BTK hattı şu an için Kars - Mersin bağlantısı ile Orta Asya ülkelerine çıkışlı/varışlı noktalar için intermodal konteyner taşıması yapılarak ithalat ve ihracat yüklerinin taşımasında etkin kullanılıyor. Bu hat üzerinde multimodal taşıma sistemi ile Gürcistan’a taşımalar yapılmakta. Bu alternatif çözüm, konteyner ile taşımaya uygun olmayan yüklerin de bu hat üzerinde taşınabilmesi anlamına geliyor. Kasım 2019’da BTK hattı bağlantısı ile Marmaray geçişini yapan ilk Çin – Avrupa trenini ülkemiz için çok önemsiyorum. Türkiye için önemli olan Marmaray demiryolu geçişi Kuzey Koridoru ile Avrupa’ya ulaşım sürelerini kısaltacaktır. Bunun yanı sıra önümüzdeki 5 yıllık dönemde Mersin üzerinden Ro-Ro bağlantısı sağlanan İtalya ve Fransa, ayrıca Kuzey Afrika ülkeleri Türkiye için hedef ülkeler olmalıdır.
 
Ticari kaygılarla ülkemizin bu proje içinde yer alıp almaması konusunda bir tartışma var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
Korkunun ecele faydası yok. Dünyadaki gelişmelerden uzak duramayız. Seyreden ve izleyen değil, kurgulayan ve işleten olmalıyız. 
 
ÇİN-AVRUPA HATTINDA HAVAYOLUNA ALTERNATİF YARATTI 
KeyLine BRI Projesi’nde kendini nasıl konumlandırıyor? 
Bugün için Çin – Türkiye arasında kesintisiz ve düzenli taşımacılık henüz emekleme döneminde. Nisan ayında başlayan ilk seferler henüz performans ve güvenirlik konusunda kullanıcılarını tatmin etmiyor. Ama başlamak başarmanın yarısıdır. Yakın zamanda bu hattında etkin kullanılacağını ümit ediyorum. KeyLine olarak bu hatta ilk konteyner taşımamızı da yakında yapmayı planlıyoruz.   Bugün için Çin – Avrupa hattında hizmet üretiyoruz. Çin’in Shenzen, Tianjin ve Sanghay bölgelerinden topladığımız ürünleri Zhengzhou demiryolu terminaline getiriyor, burada konteyner içine yüklemeyi ve emniyete alma (lashing) ve gümrükleme işlemlerini tamamlayarak konteyneri vagona yükleyip Avrupa’ya sevk ediyoruz. Kazakistan sınırında ve Rusya geçişi sonrası Polonya sınırında konteynerlerimiz vagon değişimi ile Avrupa’ya ulaşıyor. Polonya sınırında T1 düzenlenerek nihai adrese kadar taşıma yapabiliyoruz. Ağırlıklı olarak kullandığımız varış terminali Liege ve Genk/Belçika. Burada ithalat gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra konteyner içindeki yükü boşaltarak depolama ve/veya dahili taşıma ile nihai teslim noktasına ulaştırabiliyoruz. Kapıdan kapıya performansımız yaklaşık 22-25 gün. Zhengzhou/Liege demiryolu taşıma süresi 15-16 gün gibi oldukça başarılı bir süre. Müşterilerimizin talebi doğrultusunda demiryolu güzergahı boyunca konteyner içine koyduğumuz GPS cihazları ile günlük takip yapabiliyor ve müşterilerimize konteynerin nerede olduğunu rapor edebiliyoruz. Havayolu ile sevkiyat planlayan müşterilerimize alternatif olarak sunduğumuz bu hat üzerinde ürettiğimiz hızlı, güvenilir ve sürdürülebilir hizmetle lojistik maliyetlerinde büyük iyileştirmeler yaptığımızı ifade edebilirim.   
Hangi alanlarda ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Ülkemizde hizmet veren global lojistik şirketlerinin dışında lojistiğin sekiz temel öğesi ve bu öğelerden en önemlisi olan taşımacılığın dört modu için hizmet üreten yerli firma sayısı az. KeyLine olarak burada kendimizi çok doğru konumlandırdık. Tüm lojistik hizmetler için sürdürülebilir ve başarılı butik hizmet üreterek müşterilerimiz ile uzun soluklu bir birliktelik oluşturduk. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru belirleyip onlara alternatifleri ile birlikte çözüm önermemiz bir fark yaratıyor. Gerektiğinde 1 haftada 3 uçak kiralayarak taşıma yapmak veya lowbed araçlarla gabari dışı bir yatırım makinasını Avrupa’dan getirmek veya paketlemesini de yaparak flat rack konteynerler ile Çin’den bir yükü getirmek hepsi bizim hizmetlerimiz kapsamında. 2019’da 10’uncu yılımızı kutladık. 20’nci yıla emin adımlarla ilerliyor müşterilerimizin çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz.
 
DEMİRYOLUNUN PAYI ARTACAK 
Koronavirüs dönemi sizi nasıl etkiledi?
KeyLine olarak hem konvansiyonel demiryolu taşımacılığını hem de intermodal taşımacılığı etkin kullanmamız bu sürede bizim ne kadar haklı olduğumuzu açığa çıkardı. Salgın nedeniyle kapanan veya yavaşlayan sınır kapılarını geçişte demiryolu önemli bir çözüm oldu. Hem ihracatçılarımız hem de lojistik servis sağlayıcılar bu dönemde demiryolunu kullanmaya yöneldi. Bu durum demiryolu taşımacılığının toplam taşımacılıktan aldığı payı artıracaktır. Önemli olan bunun sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat