e
Banner


BALO, Anadolu ile Avrupa’yı demiryolunda buluşturacak

2011 yılında temelleri atılan ve Anadolu sanayicisi için Avrupa’ya demiryolu köprüleri kuracak olan BALO Projesi, milli bir organizasyon olma yolunda..





bulent_kosmaz_balo.jpg

BALO Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, TOBB’un önderliğinde 90 oda, borsa, organize sanayi bölgesi, UMAT ve UTİKAD’ın ortağı olduğu projenin 2023 yılı ihracat hedeflerinin yakalanmasına da önemli katkı sunacağını vurguluyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, 90 oda, borsa, organize sanayi bölgesi, UMAT ve UTİKAD’ın ortağı olduğu BALO Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. tarafından hayata geçirilecek BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi) Anadolu sanayicisi için yeni bir dönemin kapılarını aralayacak. Türkiye’nin 2023 için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine önemli katkı sunacak kilometre taşlarından biri olarak görülen proje, Batı ve Orta Anadolu’daki sanayicileri Avrupa’ya demiryolu ile bağlayacak. Lojistik maliyetleri karayoluna göre neredeyse yarı yarıya düşürecek projeyle, ekonomik, çevreci, güvenilir alternatif taşıma modeli olan demiryolu kullanılarak Türk sanayicisinin ihracatının ve dış dış pazarlardaki rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

 

Milli bir organizasyon olma yolunda 

BALO Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz’ın verdiği bilgileri göre proje güçlü ortaklarıyla milli bir organizasyon olma yolunda ilerliyor. BALO operasyonları yurtiçinde yük toplama merkezi olarak belirlenen Gaziantep, Kayseri, Afyon, Konya, Ankara, Eskişehir, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, İstanbul ve Samsun’dan bölgesel ihracat yüklerinin 45’ HC (high cube) konteynerler ile toplanmasıyla başlayacak” diyen Koşmaz, 45’ HC konteynerler ile standart 40’ konteynerlere oranla daha fazla sayıda yani standart TIR römorku hacmine eşit sayıda palet yüklenebileceğine işaret ediyor.
Proje kapsamında Yük Birleştirme Merkezleri olarak Anadolu’da Bandırma ve Trakya’da Tekirdağ’da toplanan konteynerler Avrupa’da gideceği lojistik köye göre burada sınıflandıracak ve tarifeli trenleri ile Kapıkule’den çıkartarak, ekonomik ve güvenli bir şekilde Avrupa’daki nihai alıcısına ulaştıracak. BALO operasyonları elektronik ortamda rezervasyon ile başlayıp, blok trenler hedef lojistik köylere varmadan önce yine aynı şekilde elektronik ortamda alıcı firmalara varış bilgisi otomatik olarak geçilmesi ile sonlanacak.
Tersi istikamette de, Avrupa’daki lojistik köylerde toplanan ve Türkiye’ye gelecek olan ürünler yine 45’ HC konteynerlerin yüklendiği blok trenler ile Türkiye’ye ve transit geçecek ürünler de modern İpek Yolu ve Baharat Yolu kullanılarak varış ülkelerine ulaştırılacak.  Projenin toplam maliyetinin 25 milyon Euro’yu aşacağı öngörülüyor.
 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat