e
Banner


Yıldırım Egeray'da çalışmaları bizzat denetledi!

Egeray Projesi kapsamında devam eden İZBAN banliyö hattının Cumaovası'ndan Torbalı'ya kadar uzatılması çalışmalarını incelemek üzere Kuşçuburun mevkisini ziyaret eden Bakan Yıldırım İZBAN'ın sürekli siyaset aracı olmasına sitem etti.





egeray_binali_yildirim.jpgUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''35 İzmir 35 Proje'' kapsamında 14 projenin fiili çalışmasının başladığını belirterek, ''Belki de hedeflerin önünde gitmek suretiyle 2023'den önce bütün verdiğimiz sözleri inşallah yerine getireceğiz'' dedi.

Bakan Yıldırım, Egeray Projesi kapsamında devam eden İZBAN banliyö hattının Cumaovası'ndan Torbalı'ya kadar uzatılması çalışmalarını incelemek üzere Kuşçuburun mevkisindeki şantiyeyi ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, Cumaovası-Torbalı hattında altyapı işlerinin hemen hemen tamamlandığını, üst yapıya yönelik elektrifikasyon ve sinyal işlerine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bu hatta en geç gelecek yıl Kasım ayında banliyö taşımacılığına başlanacağını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

''İZBAN hattının Cumovası'ndan 30 kilometrelik Torbalı'ya kadar olan bölümünde de 3 dakikaya kadar inen sıklıkla tren seferleri yapılmış olacak. Buranın tamamlanmasıyla birlikte 88 kilometre olan hat 112 kilometreye çıkmış olacak. Hedefimiz bununla sınırlı değil. Torbalı-Selçuk etabındaki 26 kilometrelik hattın inşaatına da önümüzdeki yıl başlamış olacağız.

Yine önümüzdeki yıl İZBAN kuzey hattının devamı projesine de başlayacağız. Aliağa'dan Bergama'ya 42 kilometrelik etabın proje çalışmaları da bu yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak. Önümüzdeki yıl da ihaleye çıkmış olacağız. Bergama'dan Selçuk'a kadar hat tamamen bittiğinde 188 kilometrelik bir uzunluğa erişmiş olacak. İZBAN bu haliyle zaten Türkiye'nin en uzun toplu taşıma raylı sistemi unvanını koruyor. Bunu 100 kilometre daha artırarak 188 kilometreye çıkarmış oluyoruz.''

''35 projenin 14'ünde çalışmalar başladı''

Bugün inceledikleri 30 kilometrelik etabın 60 milyon dolara mal olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de 7 istasyon ve üst geçitleri yapacağını anlatan Bakan Yıldırım, İZBAN hattına İzmirliler'in yoğun ilgi gösterdiğini, yolcu sayısının 84 milyona ulaştığını söyledi.

Yıldırım, İZBAN'da daha fazla yolcu taşınması için yeni tren setlerine ihtiyaç duyulduğunu, 33 olan tren setlerine ilave olarak Başkent Ray için hazırlanan 10 setin tahsis edildiğini, bunun de yeterli olmadığını, TCDD Genel Müdürlüğü'ne ihtiyacın karşılanması için talimat verdiğini dile getirdi.

İzmir'e verdikleri sözleri birer birer yerine getirdiklerini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''35 projenin 14'ünde fiilen çalışmalar başlamış durumda. Diğer projelerden de 16'sının planlamaları devam ediyor. Ele almadığımız proje kalmadı. Önümüzdeki yıl da yine 14'e ilave en az 5 projenin temelini atmış olacağız. Böylece ''35 İzmir 35 Projede'' belki de hedeflerin önünde gitmek suretiyle 2023'den önce bütün verdiğimiz sözleri inşallah yerine getireceğiz.''

Bir gazetecinin, İzmir'de metro ve tramvay proje öngörüleri konusunda tartışmalar yaşandığı yönündeki sorusuna Yıldırım, bu tartışmaların bir anlamının olmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka ve Alsancak için yüzeysel raylı sistemi tramvay projesi yaptığını, bunlardan birinin onaylandığını, diğerinin onay safhasında olduğunu, 3 yeni metro hattının ise bakanlık tarafından yapılması için belediyenin müracaatı olduğunu ifade etti.

Metro hattı konusunda bir proje olmadığı, yalnızca hatların isminin bulunduğunu belirten Yıldırım, ''Takdir edersiniz ki projeler hazır olmayınca hemen işe başlamak mümkün olmuyor. Şu anda projelerin hazırlık süreci devam ediyor. Bittiği zaman bu hatlar da ayrıca programa alınır'' dedi.

Yıldırım, gazetecilerin İZBAN'a büyükşehir ve bakanlık yatırımlarına ilişkin tartışmaları hatırlatması üzerine şöyle konuştu:

''İZBAN, 2 yıla yaklaşan süredir hizmet veriyor, milyonlarca İzmirli istifade ediyor. İzmirlinin herhangi bir şikayeti yok. Ama İZBAN sürekli siyasetin bir aracı olmaya devam ediyor. Ben bunu İzmirlilere yapılan bir haksızlık olarak görüyorum. Ortaklığın sağlıklı devam etmesine de hiç olumlu bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Biz bu hesaplara girecek değiliz. Kimin ne kadar yaptığını defalarca söyledik. Tekrar bu anlamsız tartışmayı gündeme getirmenin yersiz olduğunu düşünüyorum. Bundan böyle bu tartışmamalara bizim taraftan dahil olmayacağız. Bunu İzmirlilere karşı saygısızlık olarak görüyoruz. Lütfen hiç kimse bu önemli hizmeti, siyasetin ucuz bir aracı olarak görmesin.''

Bakan Yıldırım'a incelemeleri sırasında TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman eşlik etti.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat