e
Banner


Un Ro-Ro’nun yeni rakibi Ekol

Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Ekol, İstanbul-Trieste hattında denize açıldı. Hatce, Paqize ve Qezban adlarını taşıyan 3 kiralık gemi ile ro-ro taşımacılığı yapacaklarını açıklayan Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, “İlk etapta kendi araçlarımızı taşıyacağız. Daha sonra talebe göre nakliye firmalarımıza bu hizmeti verebiliriz. Ama şuan için onunla ilgili bir çalışma yapmadık” dedi.





ekol_avrupa.jpgİstanbul-Trieste hattında ro-ro taşımacılığı için adım atan Ekol Lojistik, ilk seferine 11 Ocak 2013 tarihinde Trieste’den başlıyor. 12 Ocak Cumartesi günü ise Haydarpaşa Limanı’nda tören düzenleyecek. Gemi isimlerini ise Ahmet Musul, Türk kadınına duyduğu saygının bir göstergesi olarak açıkladı. Ro-Ro taşımacığı için kiralanan gemilerin daha sonra satın alınacağını ifade eden Musul, kurulan ro-ro şirketinin ise tamamen Ekol’ün olduğunu söyledi.

Ro-Ro şirketinin kuruluş hikayesini Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul şöyle özetledi: “Yaklaşık 6 ay önce Köstence hattında tank konteynır ile taşınan kimyasallar maddeleri ro-ro ile taşımak için bir proje hazırladık. Fakat projenin ilerleyen dönemlerinde Köstence’ye kadar olan trenlerin gerek kalite, gerekse maliyet olarak çok cazip olmadığını görünce biz projemizi Trieste’ye çevirdik. Trieste’de de çalışmalar yaptık ve bu hat üzerinde çalışan gemilerin ana katlarının 6,80 yüksekliğinde olması nedeniyle konteynırların 2 kat üst üste yüklenerek taşınması için bir proje düşündük. Bu projeyi Trieste’ye kaydırırken aklımıza Un Ro-Ro’nun bu konuda hayır diyeceğini hiç düşünmemiştik. Köstence’yi konuştuğumuz için Pendik’te de farklı olacağı aklımıza gelmemişti. Bunun üzerine deneme amaçlı tekerlekli bir platform inşa ettirdik. Ekim 2012’de bir test çalışması yaptırdık. O gün Sedat Gümüşoğlu beni aradı ve böyle bir konunun kendilerinden izin alınmadan yapıldığı için duyduğu hoşnutsuzluğu iletti. Bunun üzerine kendileriyle bir toplantı yaptık ve bunun konuşulduğunu, çalışıldığını söyledik. Onlarda bunun Köstence için düşünüldüğü için bize izin verildiğini, Trieste hattında her ne kadar bu uygulamanın modern bir uygulama olsa da Türkiye’de kurulan ro-ro şirketinin bir kara taşımacı firmalar kökenli olduğunu ve diğer firmaların böyle bir hizmeti verememesi durumunda böyle bir taşıma modelini Ekol’ün yapmasını diğer firmalara açıklayamayacaklarını iletti. 24 Ekim 2012 tarihinde Sedat Gümüşoğlu ile bununla ilgili en son telefon konuşmamızda maalesef bu konuda farklı düşünemeyeceğini, bizim bu işten vazgeçmemiz gerektiğini söyledi. Bizim için hoş olmayan bir konuşmaydı. Çünkü gerçekten büyük bir hazırlık yaptığımız çalışmaydı. Bayramın 1’inci günü evde tüm verilerimizi alarak çalıştım. Hacmimizi farklı şehirlere, farklı limanlara dağıtmak yerine İstanbul üzerinden Trieste’ye yapmamızı ve bu işi yapıp yapamayacağımızı çalıştım. 26 Ekim 2012 tarihinde bu işin yapılacağını gördüm. İnternetten ro-ro gemilerine yönelik araştırmalar yaptım ve daha önce UND Deniz’in kullanmış olduğu gemilerin yaklaşık 4 aydan beri Yunanistan’daki limanlarda yattığını, sahibi olan firmanın da çok ekonomik fiyatla birkaç ay evvel bunları aldığını ve ellerinde 3’üncü bir gemilerinin daha olduğunu öğrenince Brezilyalı bir broker üzerinden temas kurmaya çalıştım ve bu hikaye böyle başladı. 24 Ekim’den önce böyle bir fikrim yoktu. 24 Ekim’de moral bozukluğu ve çaresizlik içindeydim. 25 Ekim’de ne yapacağımıza yönelik bir fikrim oluştu ve 26 Ekim’de de bu kesinleşti.”

Un Ro-Ro’nun Ekol’e kesinlikle ayrıcalık tanımadığını bir kez daha vurgulayan Ahmet Musul, tam tersine Un Ro-Ro’nun kendilerini küstürdüğünü dile getirdi. Musul, “2 aylık oldukça zorlu geçen bir süreçten sonra 24 Aralık 2012 tarihinde bu gemilerin kontratını imzaladık. Liman, gümrük ve daha gemilerin yakıt işini bile bu gün (9 Ocak 2013) konuşuyorum. Dolayısıyla olay tamamen Ekol’ün kendi aldığını bir inisiyatiftir. Ro-Ro’ya biz göbekten bağlı şirketiz. Bunun sıkıntısını gördüğümüz için böyle bir işin içine girdik. Un Ro-Ro, Çetin Nuhoğlu’nun söylediği gibi bize bir imtiyaz sunan değil tam tersine diğer nakliyeci arkadaşlara zor durumda kalmamak için bizi küstüren bir firmadır. 19 Ocak Ekol’ün 23’üncü yaş günü olduğu için gemi seferlerini ay sonuna doğru planlıyorduk ama yönetim kurulundaki arkadaşlarıma da böyle bir konuyu söyleyememenin ezikliği, sıkıntısı ve Çetin Ağabey’in bize atmış olduğu iftiraları çürütecek bu gelişmeyi daha önce paylaşabilmek için çalışmaları tamamladık. Dün (8 Ocak 2013) Un Ro-Ro’ya gidip bu konu hakkında görüştüm ve akşam üstüde UND yönetim kurulundaki arkadaşlarıma ro-ro konusunda bilgilendirdim. Trieste’den ilk gemimiz 11 Ocak 2013 tarihinde yola çıkacak. 12 Ocak Cumartesi günü de Haydarpaşa Limanı’nda tören düzenleyeceğiz” dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat