DemirDöküm ürünleri Polonya’ya demiryoluyla ulaştı
24/04/2015 - 14:55:00
2014 yılında yaklaşık 19 bin tonluk bir ürün nakliyesi gerçekleştirdiklerini belirten DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna, Polonya’ya yaptıkları ihracatta demiryolunu kullandıklarını ve Horoz Lojistik’le çalıştıklarını söyledi.
Türkiye ısıtma ve soğutma sektörünün öncü markalarından DemirDöküm’ün üretim yelpazesi içinde kombi, panel radyatör, termosifon, şofben ve solar ürünler bulunuyor. Geniş ürün yelpazesiyle sadece yurtiçinde değil yurtdışında da başarılı bir performans sergileyen DemirDöküm, Bozüyük’te ürettiği ürünleri Şili’den Çin’e 40’ın üzerinde ülkedeki tüketicilere ulaştırıyor.
ORTA ASYA VE GÜNEY AMERİKA’DA BÜYÜME HEDEFLİYOR
Gerçekleştirdikleri üretimin %22’sini ihraç ettiklerini belirten DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna şunları aktardı: “İhracatta öne çıkan ürünlerimiz kombi, panel radyatör ve şofbenle birlikte son yıllarda solar enerji ürünlerinin de ihracatında önemli adımlar atmış durumdayız. İhracatta en büyük avantajımız tek bir bölgeye odaklanmayıp tüm dünyada satış yapıyor olmamız. Böylelikle ülke riskinden kaynaklı satış kaybını da minimumda tutmuş oluyorsunuz. İhracatta ilk üç pazarın İngiltere, Şili ve Çin olması da bunun bir göstergesi. 2015 yılında ana pazarlarımızın yanı sıra Orta Asya ve Güney Amerika bölgesinde büyüme bekliyoruz. İş modeli, pazara yönelik ürün ve ihracat servis stratejilerimizin uygulanmasına devam etmek ve uzantısında satış artışı yakalamak öncelikli hedefimiz. 2015 yılında ayrıca solar enerji ürünlerinde pazar penetrasyonunu artırmayı planlıyoruz.”
19 BİN TONLUK BİR ÜRÜN NAKLİYESİ
Erdem Ertuna, 2014 yılında yaklaşık 19 bin tonluk bir ürün nakliyesi gerçekleştirdiklerini söyledi. Ürün sevkiyatlarında ağırlıklı olarak deniz ve karayolunu kullandıklarını belirten Ertuna, “Demiryolu taşımacılığını 2014 yılında 1 veya 2 kez tercih ettik. Bu tercihlerimizde Polonya’ya ürünlerimizin nakliyesini gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz demiryolu nakliyelerinde Horoz Lojistik ile çalıştık. Servis kalitesi ve ürün teslim zamanına uyma anlamında gayet memnun kaldık” dedi. Lojistik alandaki iş ortaklarını seçerken önceliklerinin; firma güvenilirliği, referanslar, lojistik ağ, hızlı servis, ara nakliyeler (karayolu) için kullanılan tedarikçi şeklinde sıralayan Ertuna, ayrıca maliyet kadar zamanında teslimatın da önemli bir kriter olduğunu belirtti. Ertuna, “Buradan hareketle, demiryolu taşımacılığının süre açısından kara nakliyesine göre çok uzun olmaması önemlidir” dedi.
NAVLUNDA OPTİMİZASYON TRANSİT SÜREDE MİNİMİZASYON
Ertuna, demiryolu taşımacılığının sanayiciye sunduğu avantajları ise şöyle sıraladı: “Demiryolu baktığınızda denizyolu ile benzer bir sistem kullanıyor. Haftalık belirli programlar ile transit sürede beklenmedik gecikmeler olmadan ürünlerinizi yurtdışına ulaştırabiliyorsunuz. En önemli avantajı Avrupa ve Asya bölgelerinde tır nakliyesine göre fiyat avantajı barındırması. Karayolundan farklı olarak vagonlar için ön rezervasyon özelliği mevcut. Sınır kapılarında zaman zaman yaşanan karayolu yoğunluğunu bertaraf etme yönünde önemli bir avantajı var. Demiryolu taşımacılığı konusundaki beklentilerimiz; navlun optimizasyonu ve transit sürede minimizasyon. Dış ticarette her geçen gün artan ülke sayısı, demiryolu lojistik ağının ve diğer modların ağları ile koordinasyonunun artmasını tetikleyecektir.”