e
Banner


Demiryolunda 30 yıllık tecrübe: KONSPED
30 yıldır hizmet kalitesi, tecrübesi ve sektöre getirdiği yeniliklerle Türkiye demiryolu taşımacılık sektörüne adını altın harflerle yazdıran şirketlerden biri olan Konsped, Avrupa, Orta Asya ve BDT ülkelerine kurduğu demir ağlarla müşterilerine karayoluna alternatif çözümler sunuyor. 2019’da özellikle Bakü-Tiflis-Kars hattında etkinliklerini daha da arttıracaklarını belirten Konsped Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Yüksel, ayrıca İran pazarını yakın markaja aldıklarının altını çizdi. 

 





Konsped1989 yılında kurulan Konsped, 30 yıldır demiryolu taşımacılığının önemli savunucularından biri. Forwarder kimliğiyle çalışırken, önceliği demiryolu taşımacılığına veren Konsped, kurulduğu günden bugüne geliştirdiği özel çözümlerle Türkiye’de bu alanda öncü şirketlerden biri konumunda bulunuyor. 1990 yılından itibaren frigo vagonlarla İzmir ve Mersin bölgelerinden Avrupa’ya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine blok trenlerle yapılan narenciye taşımalarına öncülük eden şirket, 1992’den itibaren gündeme gelen ve Türkiye dış ticareti açısından da bir ilk olan demiryolları bağlantılı kombine taşımacılık hizmetleriyle Avrupa’dan Türkiye’ye ve tersi yönde kuru yük taşımacılığı yapmaya başladı. Sonraki yıllarda kombine taşımacılıkta rolünü arttıran Konsped, 1995’te ise Viyana-Halkalı arasında haftada bir kere karşılıklı olarak konteyner taşıyan blok tren projesini hayata geçirdi. Özellikle Avrupa bağlantılı kombine demiryolu taşıma projelerinin tüm aşamalarında, gerek özel sektör, gerekse TCDD ve yabancı demiryolu şirketleriyle kurulan ilişkilerde hep ön planda görev alan Konsped, transit süre avantajı sağlayan ve düşük maliyetli çözümleriyle Avrupa, Ortadoğu ve BDT ülkelerine yapılan ihracat ve ithalat taşımalarının nabzını tuttu. 
Kuruldukları 1989 yılından beri ana faaliyet alanı olarak demiryolu taşımacılığını benimsediklerinin altını çizen Konsped Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Yüksel, ulaşabildikleri tüm mecralarda bu alanı tanıtarak, farkındalık yaratabilmeyi amaçladıklarını söyledi. Yüksel, demiryoluyla hizmet verilen rotalarda farklı modlarla navlun talep edilse dahi demiryolunu mutlaka bir seçenek olarak müşterilerine sunduklarını belirtti. 2018’in demiryolu taşımacılık sektör açısından oldukça zor bir yıl olduğuna dikkat çeken Yüksel, bu yıl özellikle Bakü-Tiflis-Kars ve İran hattındaki hizmetlere yoğunlaşacaklarını söyledi. 
 
AVRUPA-RUSYA VE BDT HATTINDA KOMBİNE HİZMETLER 
 
Demiryolu bağlantılı kombine taşımacılık hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Kombine taşımacılık alanında Türkiye’deki tüm terminalleri kullanarak Avrupa’ya 45’ ve 30’ konteynerler ile Rusya ve BDT ülkelerine 20’ ve 40’ konteynerler ile servis verebiliyoruz. Uzun yıllardır demiryolu taşımacılık sektöründe hizmet veren ve konusunda Türkiye’nin bilinirliği en yüksek firmalarından biri olan Konsped, tesis ettiği güven ve tarafsızlığı ile tüm operatörler ve forwarderlar ile ortak proje üretebilir, hizmet alıp-verebilir konumdadır.
 
Ne tür yükleri, hangi bölgelere, hangi transit sürelerle taşıyorsunuz? 
Konsped, geçmişten bugüne ray üzerinde canlı havyandan otomotive kadar her türlü yük grubunu taşımış bir firma olması, 30 yıllık tecrübesiyle demiryolunun ulaşabildiği ve avantaj sağlayabildiği her nokta için hizmet üretebilir durumdadır. Taşıdığımız ürünler beyaz eşyadan kimyasal ürünlere, gıdadan yedek parçaya kadar çeşitlilik göstermektedir. Genel olarak tüm Avrupa için 7-8 günlük transit süreler ile kapı teslim taşımalar gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca Bakü-Tiflis-Kars hattının avantajlarını kullanarak Orta Asya ve BDT ülkelerine yönelik hizmetlerimizi arttıracak yeni işbirlikleri için adımlar atıyoruz. 
 
2018 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti? 
2018 özellikle döviz kuru dalgalanmalarının ve beraberinde getirdiği ithalat-ihracat dengesizliğinin etkisinde geçen bir yıl oldu. Bu dengesizlik özellikle sene sonuna doğru demiryolu taşımacılığı için en önemli argümanlardan biri olan “yıl boyu sabit maliyet avantajı” yerini ne yazık ki “spot fiyat” anlaşmalarına bıraktı. Konsped olarak kötü diyemeyeceğimiz bir yılı geride bırakmış olsak da, demiryolu taşımacılığı algısı için iyi bir yılı geride bıraktığımızı düşünmüyoruz. 
 
BTK HATTINDA ETKİNLİĞİNİ ARTTIRACAK 
 
2019 yılına ilişkin hedefleriniz ve planlarınız neler? 
Konsped kurulduğu günden bugüne en büyük yatırımını çalışan kadrosuna yapmıştır. 2019 yılı içinde de bu alanda yatırımlarımız devam edecek. Diğer yandan 2019 BTK hattı üzerinden etkin hizmet verebilmek için çalışmalarımızı hızlandırdığımız ve attığımız adımların meyvelerini alacağımız bir yıl olacak. Ayrıca İran pazarına olan ilgimizi de koruyoruz. Bu alandaki gelişmeleri ve fırsatları da yakından takip ediyoruz. 
 
Türkiye’de demiryolu taşımacılığının mevcut durumu ve geleceğine ilişkin neler söylemek istersiniz? 
Tüm taşıma modları içinde demiryolu taşımacılığının payını göz önüne aldığımızda kat edilmesi gereken çok uzun bir yol var. Sektörün önünü açacak düzenlemelerin yapılması, teşvik sisteminin devreye alınarak ihracatçı ve ithalatçıların demiryolu taşımacılığına ilgisinin artırılması, tonajla ilgili kombine taşımacılık istisnasının eskiden olduğu gibi 44 tona çıkarılması, Halkalı terminalinin çalışma saatlerinin uzatılması ve hizmet bedellerinin düşürülmesi gibi alanlarda atılacak adımlar diğer taşıma modlarıyla aradaki farkın hızla kapatılmasına yardımcı olacaktır. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat