e
Banner


DFDS Türk kadın girişimcileri global arenaya taşıyor
DFDS Akdeniz İş Birimi, KAGİDER ile birlikte başlattığı “Kadın için Taşıyoruz” projesiyle lojistik sektöründe yeni bir farkındalık yarattı. Kadın girişimcilerin ihracat ürünlerinin ücretsiz olarak taşındığı projeye 100’e yakın başvuru yapıldı. Lojistik sektöründen farklı oyuncuların da destek sunmaya başladığı proje ile kadın ihracatçıların ürünleri Türkiye’nin her tarafından Avrupa’nın her hangi bir noktasına ücretsiz olarak taşınacak.




DFDSDanimarka merkezli denizcilik ve lojistik şirketi DFDS, 2018’de yük taşımacılığı operatörü U.N. Ro-Ro'nun yüzde 98,8'lik hissesini 950 milyon Euro’ya satın alarak girdiği Türkiye pazarında yatırımlarını ve büyümüseni sürdürüken, fark yaratan sosyal sorumluluk projeleriyle de lojistik sektörüne öncülük ediyor. Bu kapsamda Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile birlikte geçen Temmuz ayında “Kadın için Taşıyoruz” kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren DFDS’in Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi DFDS Akdeniz İş Birimi, bu projeyle kadın girişimcilerin yolunu açtı. 
Kadınların iş hayatına katılımını teşvik edip toplumsal hayatta daha fazla ön planda olmalarını ve yaptıkları ihracata katkıda bulunmayı hedefleyen  proje kapsamında KAGİDER ve DFDS tarafından belirlenecek 50 kadın girişimciye, girişimci başına iki adet konteyner ile 1 yıl süreyle ücretsiz taşımacılık desteği sunulacak. 
Kadın üreticilerin ürünleri, iş ortaklarının katkılarıyla Türkiye’nin farklı noktalarından DFDS’in yurtiçinde faaliyet gösterdiği Pendik, Yalova ve Mersin kalkışlı taşımacılık ağında yükler önce deniz yoluyla İtalya ve Fransa’ya, ardından Avrupa’nın herhangi bir noktasına DFDS intermodal hatları ile ücretsiz ulaştırılacak. 
Gemi ve tren hatlarında geçerli olan proje aynı zamanda lojistik sektörü oyuncularının da güç birliği yapmalarını sağladı. Projede tamamlayıcı rol üstlenen lojistik şirketleri ile Mardin’den İzmir’e Türkiye’nin hemen her bölgesinden kadınların ürünleri, Almanya’ya ücretsiz olarak taşınabilecek.
 
‘TÜRKİYE’NİN İHRACATINA KADINLAR DAMGA VURACAK’ 
DFDS Akdeniz İş Birimi Başkanı Lars Hoffmann, “Kadın için Taşıyoruz” projesi ile girişimci kadınların başarılarını daha da yukarılara taşımayı amaçladıklarını belirtti. DFDS’nin Avrupa’nın en büyük denizcilik ve lojistik şirketlerinden biri olarak 20’den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini aktaran Hoffmann, “Halihazırda Avrupa’nın en büyük ekonomilerine Türkiye’den yapılan kara nakliyesinin yaklaşık yarısını DFDS olarak biz gerçekleştiriyoruz. Yıllık 2.1 milyar Euro seviyesindeki gelirimiz ve sahip olduğumuz son derece güçlü ağla, sektör lideri konumundayız. Şimdi bu gücümüzü girişimci kadınların hizmetine sunarak, karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmayı ve onları daha büyük başarılara ‘taşımayı’ amaçlıyoruz. Kadınlara iş hayatında fırsat eşitliğinin sunulması, Türkiye’nin geleceğe daha güvenli bakmasını da sağlayacaktır. Gelecek 10 yılda Türkiye’nin ihracatına kadınlar damga vuracak. Biz de DFDS olarak kadının hem iş hayatında hem de sosyal hayatta daha da güçlü olarak yer almasını destekliyoruz” dedi.  
 
‘KADIN GİRİŞİMCİLERE  VERİLECEK HER TÜRLÜ DESTEK HAYATİ NİTELİK TAŞIYOR’ 
COVID-19 pandemisinin ekonomik sonuçlarının kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğini vurgulayan KAGİDER Başkanı Emine Erdem ise, Türkiye’deki kadın girişimcilik oranı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı yüzde 11, ihracatçıların ise sadece yüzde 7 kadın. Kadın girişimcilerin ekonomiye katılımı istediğimiz hedefin çok gerisinde ve salgınla birlikte   daha geriye gitmesine izin veremeyiz; aksine, kadınların ekonomik kazanımları korunmalı ve geliştirilmelidir. Bu noktada kadın girişimcilere verilecek her türlü destek hayati nitelik taşıyor. Çünkü kadınların yeniden toparlanma sürecine yapacağı katkı ve ortaya çıkacak yeni dünyada oynayacakları rol vazgeçilmez bir öneme sahiptir.” DFDS Akdeniz İş Birimi ile birlikte başlattıkları ortak projenin böyle bir ortamda kadın ihracatçılara önemli bir destek sağlayacağına dikkat çeken Erdem, “DFDS’nin ücretsiz taşıma hizmeti kadın girişimcilerinin küresel pazarlarda daha rekabetçi olmasını sağlayarak, dış pazarlara erişim sağlamalarına yardımcı olacak” ifadesini kullandı.  
 
‘PROJEYE 100’E YAKIN KADIN GİRİŞİMCİ BAŞVURDU’
DFDS Akdeniz İş Birimi Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu, proje kapsamında 50 kadın girişimciye, girişimci başına iki adet konteyner ile 1 yıl süreyle ücretsiz taşımacılık desteği sunacaklarını söyledi. 15 Ağustos’ta başvuruları tamamlanan projeye 100’e yakın kadın girişimcinin başvurduğunu aktaran Pamukçu, şunları aktardı:“Kadın için Taşıyoruz programından faydalanacak olan kadın girişimciler, KAGİDER ve DFDS tarafından belirleniyor. Kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yanı sıra demokratik gelişim açısından da büyük önem taşıyor.” 
 
PROJE KADINLARI İHRACATA TEŞVİK EDİYOR
Kadın İçin Taşıyoruz projesi ile ürünleri Avrupa’daki alıcısına ulaştırılan kadın girişimcilerden ilki META Mühendislik Genel Müdürü Melek Yıldız oldu. Melek Yıldız, DFDS & KAGİDER iş birliğinde yapılan projenin kadın girişimcilere fayda sağladığına işaret ederek, “Kadın İçin Taşıyoruz projesi kadınların ihracatına destek oluyor ve onları ihracata teşvik ediyor. Proje aynı zamanda Türkiye’nin ihracatına da katkı sağlıyor” dedi.     
Çevre teknolojileri üzerine çalıştıklarını ve 24 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Yıldız, pandemi döneminde yaşadıkları sorunları da şöyle anlattı: “Pandemi döneminde en önemli nokta nakit akışını ve çalışanların mevcut durumunu korumak oldu. Evden çalışmaya geçtikten sonra KAGİDER’le video konferans toplantıları gerçekleştirdik. KOBİ’lerde nakit akışı çok hassas, nakit akışı durursa ayakta kalmamız mümkün olmaz. KAGİDER’le yaptığımız toplantılar bu anlamda çok yol gösterici oldu.”
Kimya alanında faaliyet gösteren Kasis Kimya şirketinin CEO’su Nerma Gökçe de pandemi döneminde bu projenin olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı: “Pandeminin başladığı günlerde ithalat ve ihracatta numunelerin kabulü esnasında güvensizlik oluştu. Özellikle hastalığın başladığı ülke olan Çin’den ithal ettiğimiz hammaddenin taleplerinin geri döndüğünü gördük; bunlara alternatif oluşturarak müşterilerimize destek verebildik. COVID-19 sayesinde değişik süreçleri öğrendik, bu da bir kazanımdır. Farklı bir dünyaya adım atmış olduk. Kadın İçin Taşıyoruz projesi ile DFDS, hem kadın üreticiler için model oluşturma hem taşıma maliyetini üstlenerek rekabet avantajı sağlayan vizyoner bir projeye imza atmış oldu.” 
 
LOJİSTİK SEKTÖRÜ PROJE İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPIYOR
Kadın İçin Taşıyoruz projesi lojistik sektöründe faaliyet gösteren önde gelen tüm şirketlerini de birleştirdi ve kadın girişimcilerin ihracatını artırmak için güç birliği yapmalarını sağladı. HNR Lojistik ile Sarp Intermodal, projeye dahil olarak kadın girişimcilerin ürünlerini taşıma sözü veren şirketlerden iki tanesi. Projede tamamlayıcı rol üstlenen şirketlerin yöneticileri de kadın girişimcilerin sayısının artmasının Türkiye ekonomisine olumlu katkı yapacağı konusunda hemfikir.
HNR Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melisa Hüner, kendi sektörlerinde “erkek işi” algısını yıkabilmek için kadın sürücü programını başlattıklarını ifade ederek; “Filomuzda hali hazırda 1 kadın şoförümüz var; uzun vadede hedefimiz %50 kadın sürücü oranına ulaşmak. Pandemi süresince yurtiçi ve yurtdışı tüm ofislerimizde tek ses olmaya çalıştık. Şoförlerimizi pandemi sürecinde kahramanlarımız olarak görüyoruz” dedi. 
Sarp Intermodal Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Altıparmak ise pandemi sürecinde intermodal taşımacılığın öneminin anlaşıldığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sarp Intermodal, Türkiye’de intermodal taşımacılık yapmak üzere kurulan ilk şirket. Intermodal taşımacılık taşıma kabını değiştirmeden kesintisiz taşıma hizmetini kapsıyor; deniz, kara ve demir taşımacılığı biraraya geliyor. Daha çevreci, sürdürülebilir ve aynı zamanda maliyet avantajlı bir servis. Pandemi sürecinde intermodalın ilerlediği ancak kara taşımacılığının yavaşladığını gördük. Bu dönemde bizim servislerimizi kullanan şirketler oldu ve intermodal servisin sürdürülebilir ve güvenli olduğunu yaşayarak gördüler. Biz bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %25 büyüdük.” Projenin tamamlayıcı faaliyetlere ihtiyacı olduğunu hatırlatarak bu rolü mutlulukla üstlendiklerini anlatan Altınparmak, “Girişimci kadınların ürünlerinin örneğin Mardin’den İstanbula getirilmesi, buradan da Almanya’daki adrese ulaştırılmasını DFDS ile beraber gerçekleştiriyoruz. Burada üstlendiğimiz rol ile girişimcilere katkı sağladığımızı umuyoruz.” 
 
DFDS AKADEMİ İLE KADIN GİRİŞİMCİLERE FARKLI ALANLARDA EĞİTİMLER  
DFDS Akademi İş Birimi, pandemi süresince dijital platformu DFDS Akademi üzerinden çeşitli sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde kadın girişimcilere farklı alanlarda uzman konuklarla eğitim seminerleri düzenliyor. KAGİDER iş birliği ile alanında uzman isimler pazarlama, dış ticaret ve e-ticaret konularında eğitim verdi. Platform, Haziran ayında KAGİDER iş birliği ile Türkiye’den kadın girişimcilerle AIDDA üyesi İtalyan kadın girişimcileri buluşturdu. Buluşmada KAGİDER ve AIDDA arasında dijital ortamda bir iyi niyet protokolü de imzalandı. AIDDA ve KAGİDER arasında dijital ortamda imzalanan sanal iş birliği anlaşması özellikle pandemi sürecinin yarattığı olumsuz ekonomik sonuçları aşmak ve yeni normale geçişi hızlandırmak için gerçekleştirildi.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat