e
Banner


Butik hizmet elçisi Kargoist 2021'e iddialı giriyor
B2C ve B2B tarafında butik hizmetler sunan Kargoİst, 3 ilde 7 şube ile başlattığı 2020 yılını, 13 il, 4 aktarma merkezi, 500 personel ve yurt dışı dahil 22 şube ile tamamladı. 2021’de hizmet verdikleri il sayısını 35’e çıkaracaklarını, paketleme miktarlarını %300 arttıracaklarını belirten Kargoİst Operasyon Direktörü Fahri Çırak, yurt dışında ise İskandinav ülkelerinde kurdukları dağıtım ağını Almanya başta olmak üzere Avrupa geneline yaymayı hedeflediklerini söyledi. 




KargoistKargoİst’in kuruluşundan bugüne nereden nereye geldi? Firmanız için dönüm noktaları neler oldu? 
 
2012 yılında başladığı kurumsal kargo taşımacılığındaki hizmet anlayışı, disiplin, güler yüz ve özene dayanan Kargoist; sektöründeki en son teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek, her geçen gün büyümeye devam etmektedir. 
Türkiye’de iki grup kargo taşımacılığı var. Bunlardan bir tanesi, ulusal kargolar, ikincisi il bazlı hizmet veren yerel kargolar. Biz ise, Türkiye’de e-ticaretin yoğun olduğu illerde şubeleşmeye giderek kendimizi B2C ve B2B tarafında hizmet veren ilk butik kargo firmalarından biri olarak konumlandık. 
Firmamız için en büyük dönüm noktası, Kasım Kampanyaları diyebiliriz. Burada bilindik kargo firmalarının uyguladığı kota ve yoğunluktan dolayı hizmet kalitelerinde yaşan düşüş gibi sebepler bize güzel bir fırsat sundu. Butik bir firma olarak hizmet kalitemizden ödün vermeden ve kota uygulamadan çalışmaya devam etmemiz bizim için dönüm noktası oldu.
Kargoist olarak 3 ilde 7 şube ile başladığımız 2020 yılını, Türkiye’nin 13 ilinde, 4 aktarma merkezi, 500 personel, yurtdışı da dahil 22 şube sayısına çıkararak tamamladık. 2021 ve sonrası için de yeni projeler ile sektöre yenilikler katarak ilerlemeye devam edeceğiz.
 
2021 KARGOİST İÇİN TEKNOLOJİ YILI OLACAK 
 
Teknoloji alanına ne tür yatırımlar yaptınız? Gündeminizde neler var? 
 
Sektördeki son teknolojik imkanları takip edip bu imkanları kendi operasyonumuza entegre ederek her gün büyümeye devam etmekteyiz. Bu anlamda sadece BT birimimize son 3 ayda yaklaşık 10 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Aktarmalarımızda paket ayrımını sorter ile gerçekleştirmeye başladık. Burada manuel işlemlerden kaybettiğimiz zamanda %35 verim elde ettik. Giyilebilir teknoloji sistemleri üzerinde çalışmalara başladık.
Kargo sektöründe rotalamayı kullanarak kargonun müşteriye ne zaman ve hangi sırada teslim olacağı bilgisini yapay zeka sayesinde kuryelere ve müşterilerimize verdik. Bu sistemi de Kargoist olarak ilk biz kullanmaya başladık. Buradaki verimi gördükten sonra, 2020’nin son çeyreğinde kendi rotolama programımızı tamamladık. Böylelikle kuryelerimiz teslimat noktalarına teslimatlarını daha hızlı gerçekleştirdi. Bu sayede günlük dağıttığımız paket sayısında %30 oranında verimlilik elde ettik.
Sistemimizde, müşterilerimize verdiğimiz hizmet sonrası kurye değerlendirmesi için sms ile puanlama yaptırmaktayız. Bu puanlama ile birlikte kuryelerimizin hizmet kalitesini takip etmekteyiz. Puanlamada 5 üzerinden 4,8 ortalaması ile yüksek bir başarı sağladık.
Kargoist olarak teknolojik yatırımlar bizim için çok önemli. Burada kendi ekibimize de yatırım yaparak uzun süreler sektörde üst düzey çalışmış olan değerli bir yöneticiyi BT Direktörü olarak transfer ettik. Böylelikle 2021 yılını kendi adımıza teknoloji yılı ilan ettik ve buradaki yatırımlar ile verimliliğimizi ve hizmet kalitemizi daha da üst seviyelere çıkartacağız.
 
Covid-19 süreci operasyonlarınızı nasıl etkiledi? Yeni normale yönelik ne tür adımlar attınız? 
 
Pandemi süreci şüphesiz olarak e-ticaret sektörünün gelişimini daha da hızlandırdı. Bu ivme de özellikle paket sayısını artırarak kargoların iş hacmini büyüttü. Büyüyen bu yapı içerisinde biz de Covid-19 için imzalı teslimatı ortadan kaldırarak SMS kodu ile teslimat dönemine geçtik. Böylelikle temasız teslimatı başlattık. Ayrıca kuryelerimizin de maske kullanımlarına dikkat edip onları da bilinçlendiriyoruz. Saha ekibimizin dışında kalan ofis çalışanlarımızın da uzaktan çalışmasına olanak sağlıyoruz. Araçlarımızı, şubelerimizi ve aktarma merkezlerimizi de periyodik olarak dezenfekte etmekteyiz.
Yeni normallerde hayatımızda özellikle sosyal mesafenin önemli bir yer tutacağına eminiz. Bundan dolayı SMS uygulamasına devam edeceğiz. Böylelikle imzalı teslim nüshaların takip süreçlerinden kurtulup kağıt israfının önüne geçmiş olacağız.
 
KargoistDAĞITIM AĞINI AVRUPA’YA YAYACAK 
 
Yurt dışı çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? 
 
200 kişilik bir ekip ile İskandinav ülkeleri olan Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Norveç’te toplamda 150 araç ile günde yaklaşık 13.000 paket dağıtım yapmaktayız. İskandinav ülkelerinde kurduğumuz dağıtım ağını Almanya başta olmak üzere, Avrupa genelinde büyütmek istiyoruz. 
 
2021’deki büyüme hedefleriniz ve yatırım planlarınız neler? 
 
Kargoist olarak 2021 hedefimiz dikine büyümeye devam etmek olacak. Bunun için de özellikle hizmet verdiğimiz il sayısını 35’e çıkartmayı hedefliyoruz. Ayrıca bünyemizde çalışan kadın sayısını en az %30 seviyelerine getireceğiz. Yeni müşterilerimiz ile birlikte paket sayılarımızda en az %300 olacak şekilde bir büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu büyüme ile birlikte aktarma sayılarımızı artırarak, kargo işleme sayısını artırmayı planlıyoruz.
 
 
YENİ TESLİMAT MODELLERİYLE SAHADA OLACAK 
 
Kargoİst müşterilerine, “ertesi gün teslimat”, “aynı gün teslimat, “randevulu teslimat”, “kapıda ödemeli teslimat (nakit/kart)”, “uçak ile uzak bölgelere hızlı teslimat” ve “moto-kurye ile acil gönderi teslimat” olmak üzere 6 farklı teslimat seçeneği sunuyor. Müşterileri tarafından en çok “ertesi gün teslimat”ın tercih edildiğini belirten Kargoİst Operasyon Direktörü Fahri Çırak, “Yeni proje olarak da ‘cargobox’ kapsüllerinde teslimat alternatifimizi devreye alacağız. Ayrıca 2021 içinde önemli bir projemiz daha var. Bunun da duyurusunu lansmanı ile birlikte yapacağız” dedi.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat