e
Banner


İki kıta Köseköy'de birleşiyor
Pasifik Eurasia ile ÖBB Rail Cargo Group kıtalararası demiryolu taşımacılığında önemli bir işbirliğine imza attı. Yeni ortaklıkla Asya ve Avrupa tek rotada birleştirilirken, yeni İpek Yolu’nun potansiyeli daha da geliştirilecek. Köseköy Lojistik Terminali ise kıtalararası yük taşımacılığı için önemli bir merkez haline gelecek. 




Pasifik EurosiaTCDD Taşımacılık AŞ’nin forwarder firması olan Pasifik Eurasia, Çin’e giden ihracat trenlerinin ardından, Avrasya’daki yük taşımacılığında da etkinliği artıracak önemli bir işbirliğine imza attı. Bu kapsamda Avusturya merkezli ÖBB Rail Cargo Group ile Pasifik Eurasia, Batı ve Doğru Avrupa’yı birbirine bağlayacak, yeni İpekyolu’nun potansiyelini daha da geliştirmek üzere işbirliği yapma kararı aldı. İşbirliği çerçevesinde, Türkiye’den BDT ülkelerine ve Çin’e ulaşım için hayati bağlantı noktası olan Köseköy Terminali aracılığıyla Avrupa ve Asya arasındaki bağ güçlendirilecek.
 
İki grup arasındaki işbirliği kapsamında Pasifik Eurasia, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri ve Asya’dan aldığı yükleri Köseköy Terminali’ne getirecek. ÖBB Rail Cargo Group ise bu yükleri Batı Avrupa’ya taşıyacak. Tam tersi olarak, ÖBB Rail Cargo Group’un Batı Avrupa’dan getireceği ürünler ise Pasifik Eurasia tarafından Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Çin gibi ülkelere taşınacak. Bu şekilde, iki şirket sürdürülebilir demiryolu taşımacılığı yoluyla Avrasya kıtasındaki tedarik zincirlerini güçlendirirken, küresel iklim hedeflerine ulaşılmasına da katkı sunacak. 
 
KÖSEKÖY TERMİNALİ STRATEJİK ROL OYNAYACAK 
 
Çin’den alınan ürünlerin Batı Avrupa’ya taşınmasında öncü rol oynayacak bu iki grubun işbirliği kapsamında Avrupa’dan Türkiye’ye haftalık gidiş dönüş 10 sefer düzenlenecek ve bu trenlerin çoğu Halkalı Terminali’ni kullanacak. Pasifik Eurasia ise yükler Anadolu yakasındaki Köseköy terminaline taşıyacak. TCDD’nin 19 lojistik merkezinden biri olan Köseköy’de Pasifik Eurasia tarafından işletilen Pasifik Eursia Terminal Hizmetleri, tüm elleçleme ve aktarma operasyonlarını yürütecek.
 
Pasifik EurosiaAVRASYA DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI GELİŞTİRİLECEK 
 
Pasifik Eurasia Uluslararası Pazarlama Müdürü Ahmet Burak İçen işbirliğine ilişkin şunları belirtti: “İki grup arasındaki anlaşmaya göre, Pasifik Eurasia olarak biz Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri ve Asya’dan aldığımız yükleri Köseköy Terminali’ne getireceğiz ve köprü görevi görecek olan Köseköy’den ÖBB RCG aracılığı ile yüklerimizi Batı Avrupa’ya taşıyacağız. ÖBB RCG de aynı şekilde Batı Avrupa’daki yüklerini yine Köseköy terminalimize getirecek ve Pasifik Eurasia olarak taşımalarını birçok noktaya gerçekleştireceğiz. Sonuç olarak, taşımacılık sırasında oluşabilecek birçok sorunu çift yönlü ancak tek bir operasyonla çözüme kavuşturmuş olacağız. Bu şekilde, iki şirket sürdürülebilir demiryolu taşımacılığı yoluyla Avrasya kıtasındaki tedarik zincirlerini güçlendirecek.” 
 
YENİ PAZARLARA KAPI AÇILACAK 
 
Bu ortaklığın müşterileri için de önemli avantajlar yaratacağını vurgulayan İçen, “Çin, Orta Asya, Azerbaycan ve Gürcistan’dan Avrupa’ya veya tam tersi istikamette taşıyacağımız yüklerle ülkemiz önemli bir HUB olacak. Bu sayede başka ülkeler üzerinden taşınan yüklerin ülkemizden geçişi sağlanarak özellikle 3. ülke ticareti yapan tüccarlarımızın önü açılacak ve yeni pazarlar elde etmeleri sağlanacaktır” dedi. 
 
15 MİLYON TON YÜKÜ SIRTLAYACAK 
 
Pasifik Eurasia’nın gerçekleştirdiği operasyonlar ve gelecek dönem projeleri hakkında da bilgi veren İçen, şunları aktardı: “Sadece klasik konteyner taşımalarının yanında reef konteynerlerle (soğutmalı konteyner) özellikle ülkemizin yaş meyve sebze ihracatında demiryolunun aktif olarak kullanılmasının, ihracatçılarımızın bu tür ürünlerini doğu ve Uzak Doğu coğrafyasına ulaştırmasının da önünü açmayı hedefliyoruz. Yani 5 yıl içerisinde Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar uzanan bu coğrafyada ülkemizin önemli bir lojistik HUB niteliğine kavuşmasına katkı sağlayan, müşterilerine, paydaşlarına hızlı ve etkin çözümler üretebilen, 15 milyon ton taşıma hacmine ulaşabilmiş bir şirket olabilmeyi amaçlıyoruz. 2020 yılında BTK hattı üzerinden doğu coğrafyasına 10.000 TEU taşınabilmişken, 2021 yılında ilk dört ayda 6.750 TEU taşınmış olması, hata olan ilginin artarak devam ettiğinin en önemli göstergesidir. Rusya ve diğer ülkelerle BTK üzerinden yapılacak taşımaların 2 milyon tona çıkarılması hedefine ulaşılması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 2021 yılı için BTK üzerinden doğu coğrafyasına yönelik hedefimiz 1 milyon ton iken, Avrupa yönünde ise haftalık karşılıklı 25 blok tren taşıması yapmayı hedefliyoruz.”   
 “Pasifik Eurasia, Avrasya BTK demiryolu hattında (Rusya, Gürcistan-Azerbaycan-Kazakistan-Çin) ve Kuzey koridor hattında TCDD'nin temsilcisi olarak faaliyet gösteriyor. Orta Asya ve Rusya’nın yanı sıra Çin’den Avrupa’ya ve Türkiye’den Çin’e ilk ihracat trenlerinin organizasyonlarını da gerçekleştiren Pasifik Eurasia, demiryolu taşımacılığında kapıdan kapıya hizmet veriyor.” 
 
ÖBB RCG, İPEK YOLU’NDA 70 BİN TEU TAŞIMA YAPTI
 
ÖBB'nin yük taşımacılığı bölümünü oluşturan Rail Cargo Group, Avrupa'nın önde gelen demiryolu lojistik şirketlerinden biri olarak gösteriliyor. Yılda 460 bin tren seferi gerçekleştiren ve Avusturya'daki toplam yük pazarında yüzde 28,2 payı bulunan şirket, 2020 yılında 95 milyon tonun üzerinde yük taşıması gerçekleştirdi. Yeni İpek Yolu üzerinden Çin’e ilk tren seferini 2017 yılında başlatan ÖBB RCG, bugüne kadar 700’den fazla trende 70 bin TEU taşıma yaptı.
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat