Adil Pelister: Navlun krizi rekabet gücümüzü düşürüyor
23/12/2021 - 11:12:00
Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatta yüzde 80 oranında denizyolunu kullanıyor. Bu dönemde sektör olarak konteyner ve gemi bulma konusunda sıkıntılar yaşarken, navlun fiyatlarının 3-4 katına çıktığını vurgulayan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Lojistikte yaşanan aksamalar rekabet gücümüzü düşürüyor” dedi.
Kimyevi maddeler ve mamuller sektörü en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak ekonomiye büyük katkı sağlıyor. 2021 yılı içinde kimya sektörünün, Mayıs ve Haziran aylarında ihracat lideri olduğunu belirten Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Kasım ayında 2,4 milyar dolarlık ihracatla bugüne kadar gerçekleştirdikleri en yüksek ihracat rakamına ulaştıklarını söyledi. Pelister, ilk on bir aylık sektör ihracatının yüzde 38,88 artışla 22,9 milyar dolara ulaştığını aktardı.
EN ÇOK DENİZYOLUNU KULLANILIYOR
Adil Pelister, Pandemi döneminde demiryolu ve havayolu taşımacılığının özellikle öne çıksa da Ocak-Kasım 2021 döneminde, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün ihracatında ürünlerin yüzde 80,7’sinin denizyoluyla, yüzde 17,1’inin karayoluyla, kalan yaklaşık yüzde 2,2’lik kısmının ise diğer şekillerde taşındığını ifade etti. Pandemiden kaynaklı olarak dış ticarette özellikle lojistik alanında pek çok sorun yaşandığını ve bu sıkıntıların halen devam ettiğini vurgulayan Pelister, “Arz ve talep dengesinin bozulmasına bağlı olarak tedarik zincirinde de kopmalar meydana geldi. Konteyner ve gemi bulma konusundaki sıkıntılar, pandemi nedeniyle çalışmalarını yavaşlatan limanlar ve navlun fiyat artışları gibi sorunlarla karşılaştık. Navlun fiyatlarının 3-4 katına çıktığını söyleyebiliriz. Lojistik süreçleri hem üretim için gerekli olan hammadde tedariğinin temininde hem de üretilen ürünlerin teslimatında zaman ve maliyet açısından büyük önem taşıyor. Dolayısıyla lojistikte yaşanan aksamalar maliyetlerimizi olumsuz etkilerken aynı zamanda teslim sürelerinin uzamasına ve fiyat artışlarına da sebebiyet verdiği için rekabet gücümüzü de düşürüyor” dedi.
‘NORMALLEŞME 2022’DE YAŞANACAK’
Adil Pelister, İKMİB olarak lojistik alanda yaşanan sıkıntıları yakından takip ederek çözüm noktasında ilgili Bakanlıklar ve kurumlarla istişarelerde bulunduklarını söyledi. Bu dönemde konuya ilişkin İKMİB üyelerini birinci ağızdan bilgilendirmek ve çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla lojistik konulu bir webinar gerçekleştirdiklerini belirten Pelister, “Türkiye İhracatçılar Meclisimiz de bu konuda, ihracatçılarımızı lojistik ve taşımacılık sektörümüz ile dijital platformda buluşturan Türkiye Lojistik Portalı uygulamasını hayata geçirdi. Bu online platform ile kara, hava, deniz ve tren yolu ile ihracat ve ithalat yüklerinin en uygun sürede, en uygun araçla ve en uygun maliyetle taşınması amaçlanıyor. Ancak navlun fiyatlarının bir süre daha bu şekilde devam edeceği, 2022’nin başı itibariyle biraz daha normale dönmesi bekleniyor” diye konuştu.
‘ZORLUKLARA RAĞMEN REKORLARA İMZA ATTIK’
Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü olarak yaşanılan sıkıntılara rağmen gösterdikleri performans ile 2021 yılını 24 milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacaklarını aktaran Pelister, “Sektörümüzün 2019 yılındaki 20,6 milyar dolarlık rekorundan sonra bu yıl on bir aylık dönemde yaptığımız ihracat rakamı ile rekorumuzu yeniledik. Yıl sonunda da yeni bir rekora imza atacağız” dedi.