e
Banner


Kargoist fulfillment yatırımıyla uçtan uca çözümler sunacak
Son iki yılı rekor büyümelerle kapatan Kargoist, yatırımda hız kesmiyor. 2022 yılında “fulfillment” ve “last mile” tarafına yapacağı yatırımlarla uçtan uca çözümler sunmaya hazırlanan Kargoist’in gündeminde ayrıca stratejik ortaklıklar var.  Kargoist Kurucuları İshak Temel ve Alim Yazlı Kargosit’i ve sektörü değerlendirdi. 




KargoistKargoist, 10 yılda nereden nereye geldi? 
 
İshak Temel: 2012 yılında İstanbul’da kurulan firmamız, 2016 yılına kadar alt yüklenici olarak aracılık hizmetleri vermiştir. 2016 yılından itibaren elde edilen khow-how ile birlikte geliştirdiğimiz butik hizmet anlayışıyla başta perakende sektörü olmak üzere farklı sektörlerde e-ticaret taşımacılığında hizmet vermekteyiz. Türkiye pazarının en önde gelen dağıtım hizmet sağlayıcılarından biri haline gelmemizin en önemli noktalarından biri de organizasyonel yapımız ve müşteri beklentilerinin üstünde hizmet anlayışını benimsememizdir. Kargoist olarak, İstanbul’da başlayan yolculuğumuza, şu anda 22 ilde 40 şube ve 1000’in üzerindeki çalışma arkadaşlarımızla birlikte hız kesmeden devam ediyoruz. 
Bugün B2C alanı için; standart teslimattan ertesi gün teslimata, randevulu teslimattan aynı gün teslimata, geri dönüşümlü teslimattan talebe göre özel teslimata, kapıda iade toplama hizmetinden motorlu kurye hizmetine birçok noktada teslimat imkanını müşterilerimize sunmaktayız.
Aynı zamanda B2B alanında ise; hizmet verdiğimiz tedarikçilerimiz için mağazalardan mağazalara teslimat, mağazalardan depolara teslimat ve depolardan ise mağazalara yaptığımız teslimatlarla birlikte ihtiyaca yönelik taşımacılık süreçlerinde kurumsal çözümler sunmaktayız. Kargoist olarak son yıllardaki büyüme trendimizi sürdürüyor ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
 
TEKNOLOJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE YATIRIM YAPIYOR 
 
E-ticaretteki hızlı büyüme karşısında ne tür adımlar attınız? Hangi projeleri devreye aldınız? 
 
Alim Yazlı: Pandemi dönemi e-ticaretin hali hazırda büyüme ivmesini arttırarak, lojistik sektörünün ve dağıtım sektörlerine olan talebin de artışına neden olmuştur. Bu da ekosistem döngüsünde tüketiciler ile markalar, markalar ile üreticiler, üreticiler ile tedarikçiler arasında daha güçlü bir bağ oluştururken, lojistik ve dağıtım sektörü bu zincirin aksamadan hızlı ve verimli bir şekilde yürümesi için çok daha stratejik bir rolü ve kritik sorumlulukları üstlenmiştir. Ticaretin, hizmetin ve süreçlerinin dokusundaki değişkenliklerin adaptasyonun en önemli noktası dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin bundan sonraki süreçte çok daha hızlı ve etkin bir şekilde devam etmesine bağlı gibi görünmektedir. 
Kargoist olarak özellikle Dünya Bankası lojistik performans indikatörlerini de dikkate alarak teknoloji yatırımlarımızı bu çerçevede güçlendirme kararı aldık. İlk adım olarak güçlü bir teknik ekiple birlikte Bilişim Vadisi’nde AR-GE firmamızı kurduk. Depolama, rotalama ve dağıtım alanında kendi programlarımızı geliştirdik. 
Depolama programı geliştirmedeki hedefimiz “end-to-end” olarak hizmet verme planlarımızın bulunması. Bu planlarımızın en büyük adımı bu yıl içinde “fulfillment center” merkezleri kurarak e-ticaret alanında hizmet veren iş ortaklarımıza depolama hizmeti vererek, alıcı siparişlerini toplayıp, paketleyip ve “last mile” tarafında teslimatlarını gerçekleştirerek tam bir uçtan uça hizmet vermek olacak. Kargoist, lojistiğin entegre faaliyetler kümesi olduğuna inanmaktadır. “Fulfillment center” merkezleri kurulumlarıyla ilgili olarak çalışmalarımız devam etmekte olup, 2022 yılında içerisinde bu alandaki operasyonlarımıza başlamayı düşünmekteyiz. E-ticaret hizmetlerini tek bir çatı altında toplayarak uçtan uca hizmet vermenin fark yaratacağına inanıyoruz. Perakende sektöründe değişen kullanıcı alışkanlıkları ve sektörde dijitalleşmenin artması ile Kargoist’e inanan müşteri portföyünü oluşturan perakende sektörünün önemli bir çözüm ortağı olacağına inanmaktayız.
Rotalama programında, dağıtıcı arkadaşlarımıza daha verimli ve etkin bir dağıtım modeli sunabilmeyi, ayrıca daha az yakıt tüketimi sağlayarak da karbon emisyon oranını azaltarak doğaya katkı sağlamayı hedefledik.
Taşıma programında ise dağıtıcılar kullanıcı dostu bir programla kolaylıkla işlemlerini tamamlayabilmektir. Buradaki karmaşıklık dağıtıcının işini yapmasının önüne geçmekte olup verimliliğini de ciddi anlamda azaltmaktadır.
Diğer yandan Avrupa Yakası’ndaki aktarma merkezimizde sorter sistemimizi devreye aldık ve paket işleme kapasitemizi 4 kat artırdık. 2022 yıl içerisinde ayrıca Anadolu Yakası’na da sorter sistemi kurarak günlük paket işleme kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz.
Bununla birlikte 2021’de Kargoist olarak İstanbul’da scooter ile dağıtımlara başladık. 2022 yıl içerisinde scooter ile dağıtım yaptığımız il sayılarını artıracağız.
2022 içinde sürdürülebilirlikte devreye almaya planladığımız diğer projelerimizi; kargobox kutuları ile teslimatlara başlamak, esnaf noktalarından teslim alınmasına teşvik etmek (daha az araç dolaşımını sağlayarak karbon emisyonunu azaltmayı sağlamak) ve paket dağıtımlarında elektrikli araç kullanımını yüzde 25’in üzerine çıkartmak olarak sıralayabiliriz. 
 
E-ticaret lojistiği alanındaki müşteri yelpazenizden söz eder misiniz? Sektörlere özel çözümleriniz var mı?
 
İshak Temel: Esneklik kavramı ve ihtiyaca göre hizmet sunabilmek Kargoist olarak en büyük değerimiz. E-ticarette hizmet veren özellikle perakende sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin ve Dünya’nın önde gelen firmalarına hizmet vermekteyiz. Kargoist olarak müşterilerimize sunduğumuz çözümlerden bazıları; scooter ile dağıtım, komşuya veya yakına teslim, farklı zamanda teslim gibi dağıtıma çıkmadan alıcı tercihlerine göre teslim modelleri, paket özelliklerine göre özel taşımalar, ekspres teslimatlar, kıymetli ürün taşımacılığı, müşteri ihtiyaç ve talebine göre gece veya hafta sonu taşımacılık şeklidedir. 
 
2021 yılını büyüme ve hacim anlamında nasıl kapattınız? 
 
Alim Yazlı: Pandemi döneminde e-ticaret pazarındaki artışın üzerinde bir büyüme sağladık. 2020 yılında ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 322, 2021 yılında ise yüzde 362 artış gösterdi.  Taşıdığımız paket sayısını bir önceki yıla göre yüzde 300 oranında artırdık ve 2021 yılında 9,5 milyon paket taşıdık. Büyümemizin arkasındaki en önemli faktörler; dijitalleşmeye verdiğimiz önem, in-house yazılımlar kullanmamız, son kullanıcıya kadar geçen süreçte memnuniyet odaklı hizmet anlayışı, operasyonel yatırımlar ve ortak hedefi benimseyen ekip varlığı diyebiliriz.  
 
KargoistKARGOİST STRATEJİK ORTAKLIKLARA HAZIRLANIYOR
 
2022 yılı ajandanızda neler var? 
 
İshak Temel: 2022 yılındaki ana hedefimiz “fulfillment” yatırım sürecini devreye almak, aynı zamanda sorter ve araç yatırımları ile paket sayısındaki artış ivmemizi devam ettirmek. Bu amaçla da hem operasyonel yatırımlara hem de teknolojik altyapımızı yenilemeye devam edeceğiz.
“Last mile” hizmetlerin önem kazandığı bu süreçte hızımızı artıracak çalışmalarımız var. Bu çalışmalar doğrultusunda uzak noktaları bile yakın yaparak teslimat sürelerini 24 saate indirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada danışman şirketimiz Opulentus Capital öncülüğünde 2022 ikinci çeyreğinde hedeflerimiz doğrultusunda beraber koşabileceğimiz stratejik ortaklıklar için yatırım turuna çıkacağız.
 
E-ticaret lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler? 
 
Alim Yazlı: E-ticaret lojistiğinde temel sorunlardan bir tanesi “cutoff” sürelerinin sürekli olarak esnetilmeye çalışması. Bu süreler sürekli değişiklik gösterdiğinde iyi bir planlama yapılamasını zorlaştırmakta ve tüm işleyen süreci çok olumsuz etkilemektedir.
“Last mile” teslimat modellerinin çoğaltılması gerekiyor. Dar kapsamlı teslimat modellerinde maalesef paketlerin teslim edilmeden geri gelmesi söz konusu oluyor. Buda gönderici firmaların satış kaybına sebebiyet veriyor. Bu durumun farkında olarak “last mile” için teslimat modellerimizi geliştirmeye çalışmaktayız. “End-to-End” tarafındaki hizmet bütünlüğünde de tam bir entegre çözüm bulunmamaktadır. Burada “fulfillment” süreci ile bizler sektöre yenilik katacağımızı inanmaktayız. Sloganımızda da dediğimiz gibi “Hizmet kalitesini artırmak #bizlemümkün”.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat