e
Banner


Optiyol yerli rota optimizasyon çözümlerini global sahaya taşıyor
Bulut tabanlı yeni nesil rota optimizasyonu çözümleri sunan Optiyol, teknoloji ihraç eden yerli bir firma olma yolunda ilerliyor. Sunduğu çözümlerle işletmelere yakıt maliyetleri, filo yönetimi, zamanında teslimat konusunda ciddi oranda verimlilik sağlamanın yanı sıra müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilirlik hedeflerine de katkı sunan şirket, Türkiye, Amerika, Fransa, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ek olarak yakında daha fazla ülkede faaliyet göstermeyi hedefliyor. 




optiyolEndüstri mühendisi olan genç girişimciler tarafından kurulan Optiyol, bulut tabanlı yeni nesil rota optimizasyonu çözümleri sunuyor. İşletmelerin tedarik zinciri ihtiyaçlarına yönelik özel tasarlanmış algoritmaları ile müşterileri için hem mikro dağıtım hem de makro dağıtım operasyonlarını dijitalleştiriyor. Yerelde büyük ölçekli firmalara hizmet sunan şirket, global alanda ise belirlediği büyüme hedefleri doğrultusunda yakın zamanda farklı ülkelere açılmayı hedefliyor. 
optiyolOptiyol’u, lojistik sektörüne değer katacak, uygulanabilir teknolojiler geliştirmek amacıyla 2015 yılında kurduklarını belirten Optiyol Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Ozan Gözbaşı, o süreci şöyle özetliyor: “Kurucular olarak, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde lisans eğitimimizin ardından ABD'de Georgia Tech'te doktoramızı tamamladık. Akademik alanda yoğun olarak çalışılmış optimizasyon konularında dahi pek çok organizasyonun pratikte tecrübeye dayalı ve manuel planlama ile operasyonlarını yürüttüklerini gözlemledikten sonra, her iki dünyanın bilgi birikimini harmanlayan karar destek yazılımları geliştirmeye odaklandık. Bu alanda çalışmalarımıza ilk olarak danışmanlık projeleri ile başladık. Dünyanın önde gelen markalarına tedarik zinciri dağıtım ağı tasarımı alanında danışmanlık yaparken, asıl ihtiyaçlarını, beklentilerini yakından gözlemleme şansı bulduk ve rota optimizasyonu temelli bir lojistik teknolojisi girişimi başlatmaya karar verdik.”
Ozan Gözbaşı, Optiyol’un çıkış noktalarını; lojistik sektörünün gerçek ihtiyaçları, iyi uygulama örnekleri ve lojistik teknolojisi alanındaki en güncel gelişmeler olarak sıralıyor. Gözbaşı, “Güncel olarak çözümlerimize yön veren en önemli etkenler olarak ise; özellikle pandemi ile birlikte artan e-ticaret hacmi ve buna bağlı gelişen lojistik ihtiyaçları, küresel anlamda lojistik sektörünü ciddi anlamda etkileyen maliyet dalgalanmalarını ve hızla değişen müşteri beklentilerini söyleyebiliriz” diyor. 
 
GLOBALLEŞME ADIMLARINI HIZLANDIRDI 
 
Ozan Gözbaşı, Türkiye’de geliştirdikleri lojistik teknolojileri ile dünyanın dört bir yanındaki lojistik operasyonlara değer kattıklarını söylüyor. Geliştirdikleri çözümlerin Türkiye’ye ek olarak şu anda Amerika, Fransa, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde canlı olarak kullanıldığını belirten Gözbaşı, 8 farklı ülkede de canlı testlere devam ettiklerini açıklıyor. Gözbaşı, büyümelerini global odakta ilerletirken, yurt içinde Horoz Lojistik, Ülker, Beymen, MNG Kargo, Eczacıbaşı Tüketim, Gürsel Turizm gibi büyük ölçekli firmalar başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren 25’ten fazla firmaya hizmet sunduklarını söylüyor. 
 
‘LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ İLERİ DÜZEY TEKNOLOJİLER İLE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’ 
 
Gerek algoritmik gerek yazılımsal anlamda tüm kodlamalarını Türkiye’de geliştirdikleri ve 2019 yılı itibariyle bir SaaS çözümü olarak işletmelerin hizmetine sundukları teknolojilerin, yük veya yolcu taşımacılığı yapan firmaların operasyonlarını optimize ve otomatize ettiğini belirten Ozan Gözbaşı, “İleri teknolojileri saha bilgisi ile birleştirerek geliştirdiğimiz çözümlerimiz; uçtan uca sağladığı yüksek fayda oranı, uygulanabilir, gerçekçi planlar sunması ve müşterilerin deneyimini de sürece dahil etmesi ile Türkiye ve globaldeki sektör lideri firmaların tercihi oluyor” diyor.  
 
optiyol“Kullanıcılarımızın sürdürülebilir, verimli ve müşteri beklentilerini karşılayan bir operasyon yürütmesini sağlıyoruz” diyen Ozan Gözbaşı, bu alanlarda sağladıkları faydaları şöyle özetliyor: 
 
ARTAN VERİMLİLİK İHTİYACI VE DİJİTALLEŞME
 
Eskiden son kullanıcılara hizmet veren dağıtım araçları ortalama 50 noktaya giderken bugün bu sayı 100’lere ulaşmış durumda. Artan hacim, her gün değişen adresler ve talepteki dalgalanmalar süreçleri daha akıllı ve hızlı yönetme ihtiyacını işaret ediyor. Biz de çözümlerimiz ile binlerce paketin dağıtımını dakikalar içerisinde planlıyor, en verimli kapasite paylaşımı ve rota planlamasını müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca yüksek yakıt maliyetleri, araç maliyetleri ve personel maliyetleri firmalar için süreçleri daha verimli yönetmeyi, aynı kaynaklarla daha fazla iş yapma zaruretini doğuruyor. 
 
DEĞİŞEN MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ
 
Müşterilerin artık en az satın aldığı hizmet ve ürünler kadar bu ürünlerin teslimat süreçlerini de göz önünde bulundurduğu yadsınamaz bir gerçek. Ürünlerin değil, lojistik süreçlerinin yarıştığı günümüzde şeffaflık, izlenebilirlik ve müşterilerin sürece dahil edilmesi büyük önem taşıyor. İşbu durumda Optiyol olarak geliştirdiğimiz son kullanıcı deneyim ekranları ile müşterilerin kurye ve dağıtıcı ile anlık iletişim kurmasına (kapıya bırak, komşuya bırak, adres değiştir…) ve kendi siparişini taşıyan aracı canlı izleyebilmesine imkan veren teknolojiler sunuyoruz. Bu sayede gerek firmaların operasyonlarını dijitalleştirmelerine gerek müşteri deneyiminin iyileştirilmesine ciddi katkıda bulunuyoruz. 
 
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
 
Sunduğumuz kilometre ve araç tasarrufları sayesinde bugüne kadar 2.8 milyon kilogram CO2 salınımını azaltmış durumdayız. Bu sayede Avrupa’da Temiz Teknoloji alanında Avrupa’nın En İyi 50 Girişimi arasına seçildik ve bu alandaki projelere de aktif olarak destek veriyoruz. 
 
BAŞARILARINI ÖDÜLLERLE TAÇLANDIRDI 
 
Optiyol başarısını aldığı ödüllerle de kanıtlıyor.  Bu yıl Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’22’de “Akıllı Hareketlilik Yazılımı Ödülü”, 7. Ekonomi Lojistik Zirvesi kapsamında ise “Yılın Lojistik Teknolojisi Şirketi” ödülünü kazandıklarını aktaran Optiyol Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Ozan Gözbaşı, “Ayrıca bu sene dünyanın tedarik zinciri ve yapay zeka teknolojileri alanındaki en prestijli programlarından olan 1871 Supply Chain Innovation Lab ve Fuel Accelerator’a kabul aldık. Bu programlar ile dünyanın en büyük şirketleri ile test çalışmaları yapma ve özellikle Kuzey Amerika’daki büyümemize hız vermeyi hedefliyoruz. Sadece bugünü değil, geleceğin lojistik operasyonlarını da optimize ve otomatize etmek adına çıktığımız yolda dünyadaki gelişmeleri ve modelleri de yakından takip ettiğimizi ifade edebiliriz” diyor.  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat