e
Banner


Galata Taşımacılık parsiyel yükleri de intermodalle yönlendirdi
Galata Taşımacılık, intermodale yönelik yatırımlarına devam ediyor. Yıl sonuna kadar 45”HC PW’lik konteyner sayısını 200’e çıkaracak olan şirket, hem yurt içinde hem de yurt dışı parsiyel taşımalarda intermodali yaygınlaştırmayı hedefliyor. 




Galata TaÅ�ımacılıkKarayolu, havayolu, denizyolu ve katma değerli hizmetler sunan Galata Taşımacılık, 2019 yılında yaptığı ekipman yatırımıyla hizmet yelpazesine eklediği intermodal taşımacılıkta büyüme ivmesini sürdürüyor. Bu alanda yeni yatırımlar yapmaya devam eden şirket, hem yurt için de hem de yurt dışında intermodal taşımacılık kullanımını artırmayı planlıyor. 
 
45’LİK KONTEYNER SAYISINI 200’E ÇIKARACAK 
 
2019 yılında kendi ekipmanlarıyla hizmet vermeye başladıkları intermodal taşımacılık alanında hali hazırda devam eden bir yatırım sürecinde olduklarını açıklayan Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Vittorio Zagaia, yıl sonuna kadar 200 adet 45”HC PW’lik bir ekipman parkuruna ulaşacaklarını söyledi. İkisi Kuzey Afrika olmak üzere, toplamda karayolu ile hizmet verdikleri 17 ülkenin yaklaşık yarısına intrmodal taşımacılık hizmeti vermeye başladıklarını aktaran Zagaia,  “2023’te yeni yatırımlarla ekipman parkurunu genişletmeye devam edeceğiz. Bununla beraber, geniş acente ve şube ağımızla intermodali Türkiye geneline yaymak, yurt dışında ise dağıtım depolarımızı devreye alarak parsiyel taşımacılıkta da intermodali ön plana çıkarma arzusundayız. Şu anda buna yönelik pilot ülkeleri seçmiş ve denemelere de başlamış bulunuyoruz. Bu sayede sadece yurt için de değil, yurt dışında da lojistik süreçleri efektif kullanma ve uçtan uca hizmeti yaygınlaştırma niyetindeyiz” dedi.  
 
‘KARAYOLU VE İNTERMODALDE BİR DENGE YAKALAYACAĞIZ’ 
 
“Galata Taşımacılık olarak karayolunda en kuvvetli yönümüz gerek ithalat gerek ihracatta parsiyel taşımacılık, yani konsolidasyon” diyen Vittorio Zagaia, şunları aktardı: “Buradaki en büyük gücümüz de çok fazla ve farklı sektöre hizmet veriyor olmamız. Aynı şekilde yurt dışı ofislerimizin tecrübesinin de bu yönde olması, hizmet kalitemizi pekiştiren bir durum. Yıllık yaklaşık 8 bine yakın bir TIR hacmimiz bulunmakta. Kademeli olarak devreye alacağımız intermodal konteyner siparişlerimiz ile karayolu ve intermodal taşımacılıkta bir denge yakalama arzusundayız. Keza her iki taşıma şeklinin hitap ettiği müşteri ve mal cinsileri farklı. Birinde süre öne çıkarken, bir diğerinde ise fiyat ağır basmakta.”  
Son süreçte çok fazla telaffuz edilen intermodalin aslında lojistik sektöründe hali hazırda kullanılan bir taşıma modeli olduğunu belirten Vittorio Zagaia, “TIR’ların Ro-Ro gemileriyle bir limandan bir diğer limana taşınması, denizden sonra karayoluna inmesi ve yol alması da bir intermodal taşıma, konteynerlerin dolum için TIR’lar ile bir yerden bir yere taşınması, sonra gemilere yüklenmesi ve varılan destinasyondan sonra tekrar karayolu ile devam etmesi de bir intermodal taşıma şekli. Bugünkü tek fark, şu anda tıpkı bizim gibi firmaların konteyner yatırımı yapması” değerlendirmesinde bulundu. 
Vittorio Zagaia, intermodalin genelde mal bedeli düşük sanayii ürünlerinin taşınmasında tercih edildiğini söyledi. Henüz perakende, gıda gibi sektörlere yönelik bir taşıma modu haline gelmediğini aktaran Zagaia, “Karayoluna kıyasla intermodalin zaman açısından nispeten daha uzun bir teslim süresi var. Bu da müşteri tarafında ister istemez bir doğal seleksiyon oluşturuyor” dedi.  
 
‘TAŞIMA MODLARI ARASINDA ENTEGRASYON SAĞLANMALI’ 
 
Türkiye’de intermodal taşımacılığın gelişimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Vittorio Zagaia, şunları aktardı: “İntermodal taşımacılığa yönelik hizmet veren terminallerin ivedilikle yenilenmesi gerekiyor. Demiryolu taşımacılığında da önemli altyapı yenilenmelerinin yapılması ve özel sektörün de yatırım yapabilmesinin önün açılması gerekiyor. Bu şekilde özelleştirme sayesinde hizmetlerin çeşitlendirilmesine olanak tanınabilir. Ro-Ro limanlarında da intermodale yönelik yatırımların hız kazanması için keza demiryolu bağlantılarının dikkate alınması gerekiyor. Kısacası denizyolunu, demiryolunu ve karayolunun birbirine bağlamak gerekiyor.”
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat