e
Banner


Çobantur Boltas demir yolu taşımalarının payını artırıyor
Çobantur Boltas, yüzde 30 büyümeyle kapattığı 2022 yılında Türkiye-Avrupa hattında ve Avrupa içinde sunduğu demir yolu taşımacılığı çözümlerinde de önemli atılımlara imza attı. Türkiye-Almanya hattındaki gücünü Halkalı-Münih arasında başlattığı blok tren taşımaları ile güçlendiren şirket, Avrupa’daki intermodal hatlarına ise İngiltere’yi ekledi. Çobantur Boltas Türkiye Operasyon Başkanı Cumhur Erzurumluoğlu, “İntermodal ve demir yolu taşımalarımızın payını bu yıl daha da artıracağız” dedi. 




Ã�obanturÇobantur Boltas,  2022 yılını nasıl kapattı? 
 
2022 yılını, belirlediğimiz hedeflerin tamamına ulaşarak ve yüzde 30 büyüme ile kapattık. Taşıma hacmimizi de bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 artırdık. Bu durum bizi gelecek başarılarımız ve yatırımlarımız için daha da teşvik etti. Müşterilerimize en iyi lojistik çözümleri sunmak için güçlü motivasyonumuzla çalışıyoruz. 
İnsanı odağına almış bir organizasyon olarak gerçekleştirdiğimiz en önemli yatırımlarımızdan biri ise sektördeki sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Çobantur Boltas Sürücü Yetiştirme ve Geliştirme Akademisi oldu. Bu kapsamda uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm hedefledik. Teorik ve pratik eğitimlerin, profesyonel eğitmen kadrosu ile tedarikçi firmaların yetkilileri tarafından verildiği akademiden mezun olan sürücülerimiz, yedek sürücü unvanıyla işbaşı yapmaya devam ediyor.
Bununla birlikte hava yolu yük taşımalarımızda bizi bir adım ileriye götüren IATA yetki belgemizi aldık. Bu sayede uluslararası sözleşmelerde tanınırlık ve maliyet olmak üzere, önemli avantajlar elde ettik, hava kargodaki güvenilirliğimizi tescilledik. Bunu da doğrudan müşterilerimize yansıtıyoruz.
Deniz yolu taşımacılığı için de 2022’nin sonunda, konusunda uzman bir yapıyla entegre olarak lojistikte bu kulvarda da üst seviyede servis verebilir duruma geldik.
Bunların ötesinde 2022 gelişim, değişim ve dönüşüm yılı oldu diyebiliriz. Organizasyonumuz dâhilinde insan kaynakları ve teknoloji anlamında birçok yeniliğe imza attık. 
Yeni yılda gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz projelerimiz ve yatırımlarımız üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz. Bu yıl olduğu gibi 2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yılında da ülkemize, çalışanlarımıza ve tüm paydaşlarımıza maksimum faydayı sağlayacağız.
 
ÜÇ YILLIK YOL HARİTASI HAZIR 
 
2023 yılı için hedefleriniz neler? 
 
Bu yıl yurt içi ve yurt dışında yüzde 25 büyüme hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak adına yatırım planlamalarımızı da güncel tutuyoruz. Küresel gelişmeleri yakından takip ederek yatırımlarımıza yön veriyoruz. 2023 itibarıyla kendimize 3 yıllık bir yol haritası belirledik ve stratejilerimizi oluşturduk. Ne yapmak istediğimizi bilerek emin adımlarla organizasyonumuza şekil vermeye, müşteri odaklı hizmet anlayışımızı geliştirecek yatırımlara devam edeceğiz.
 
Ã�obanturÇobantur Boltas’ın demiryolu taşımacılığı kapsamında sunduğu hizmetlerden söz eder misiniz? 
 
Çobantur Boltas olarak kalitemizi demir yolu taşımacılığına en iyi şekilde yansıtıyoruz. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında veya Avrupa içinde demir yolu taşımacılığı çözümleri sunuyoruz. Taşımalarımızı, gerekli durumlarda intermodal ile entegre ederek hedef noktaya en uygun şekilde ulaşıyoruz.
Avrupa Yeşil Mutabakat açısından da ülkemizdeki ihracatçı ve ithalatçı firmaları, bu bölgeye optimum şekilde ulaştırmayı hedefliyoruz. Düşük karbon salımı, yüksek verimlilik, düşük maliyet gibi etkenleri gözeterek hareket ediyoruz. 
Geçen yıl Almanya ile Türkiye arasında blok tren seferleri başlatmıştık. Bulgaristan-Sırbistan-Hırvatistan-Slovenya-Avusturya üzerinden Almanya’ya ulaşıyoruz. Almanya’nın önemli demir yolu şirketlerinden Deutsche Bahn’a ait vagonları kullanıyoruz. Kombiverkehr’den de acentelik hizmetleri alıyoruz. 
Ayrıca intermodal kapsamında Türkiye’den Ro-Ro ile İtalya’nın Trieste Limanı’na taşıdığımız yükleri, buradan tren yolu ile Münih, Köln ya da Nürnberg’e ulaştırıyoruz.
Bununla birlikte geçen yıl intermodal hatlarımıza İngiltere’yi de ekledik. Swapbody ve konteyner ile taşımalar yaptığımız İngiltere intermodal hattında, Türkiye’den Ro-Ro ile Trieste Limanı’na, ardından iki tren hattı ile önce Münih ve Rotterdam’a, oradan Ro-Ro ile Purfleet’e, son olarak da kara yolu ile Londra’ya ulaşıyoruz.
2023 yılı için yeni güzergâhlar ve rotalar üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İntermodal ve demir yolu taşımalarımızın payını bu yıl daha da artıracağımızı söyleyebiliriz. 
 
KARA YOLUNA GÖRE YÜZDE 15-20 NAVLUN AVANTAJI
 
Demiryolu çözümlerinizle müşterilerinize zaman ve maliyet alanında hangi avantajları sunuyorsunuz? 
 
Demir yolu taşımacılığında kara yolundaki bekleme süreleri ortadan kalkıyor. Aynı zamanda sınır kapılarındaki yoğunluklara da takılmıyoruz. Müşterilerimize, bu zaman avantajını en iyi şekilde yansıtmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte termin sürelerimiz de demir yolunda ekstrem durumlar olmadığı sürece sabit kalıyor. Üretici ve ihracatçı müşterilerimiz, planlamalarını buna göre rahatça yapabiliyorlar. 
Maliyet açısından baktığımızda da müşterilerimize kara yoluna göre yüzde 15-20 avantaj sağlayabiliyoruz. Yükün ağırlığını, cinsini ve hedef ülkeyi göz önünde bulundurarak müşterilerimize en doğru rotayı çiziyoruz. 
Çevre açısından ise ciddi miktarda karbon salımını engelliyoruz. Örneğin Almanya-Türkiye arasındaki tek bir blok tren seferimizde 80 ton karbon salımını azaltarak Yeşil Mutabakat hedeflerine de katkıda bulunuyoruz.
 
‘SEKTÖR ILIMLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK’ 
 
Lojistik sektörü için de değerlendirmelerde bulunan Çobantur Boltas Türkiye Operasyon Başkanı Cumhur Erzurumluoğlu, şunları aktardı: “Geçen yıl, lojistik sektörü için pandemi etkilerinin oldukça azaldığı, toparlanma emarelerinin görüldüğü bir yıl oldu. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonomik dalgalanmalar ve bölgesel gerginlikler gibi riskler, sektörü farklı rota ve çözüm arayışlarına itti. Bu tür durumlar lojistik sektörünün ne denli önemli ve vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlattı. 2023 yılında resesyon beklentisi olsa dahi sektörde yatırımların artabileceğini, dijital ve yeşil dönüşüm trendinin hızlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bu sene, lojistik hizmetlerinde, muhtemel küresel resesyondan daha fazla etkilenebilecek sektörlere yoğunlaşan bazı firmalar dışında, sektörde ılımlı bir büyümenin sürebileceğini öngörüyoruz. Elbette bu büyüme son üç yıldaki kadar güçlü olmayacaktır. Ama özellikle Avrupa Yeşil Mutabakat’a hazırlık kapsamındaki yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarında önemli artışlar bekliyoruz.
Sürdürülebilirlik yatırımları olarak da anılan bu yatırımlar, artık zorunlu bir hal aldı. Aksi takdirde özellikle Avrupa Birliği bağlantılı taşımalarda maliyetler çok fazla yükselecek. Dolayısıyla sektörde kalıcı olmak isteyen lojistik şirketleri açısından yeşil ve dijital dönüşüm yatırımları kaçınılmaz hale geldi. Aslında bu da yeterli olmayacak. Müşterilerimizi de yeşil dönüşüm konusunda teşvik etmemiz, onlara adeta danışmanlık yapmamız da gerekecek.”
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat