Banner


Avrasya Tüneli Projesi’ne Avrupa’dan Büyük Ödül
Euromoney’nin her yıl verdiği dünyanın en prestijli proje finansmanı ödüllerinin en değerlisini bu yıl Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı’nın deniz tabanının altından kavuşturacak olan Avrasya Tüneli Projesi aldı.

 





avrasya_tuneliTamamlandığında İstanbul’da Kazlıçeşme ile Göztepe arasında halen 100 dakikayı bulan seyahat süresini 12 dakikaya kadar indirecek olan Avrasya Tüneli Projesi, “European Deal of the Year” (2012 yılı Avrupa’nın En İyi Finansman Anlaşması) ödülünü kazandı. Ödül, toplamı 1.246 milyar ABD Dolarına yaklaşan mega yatırımın 960 milyon ABD Dolarlık %78’ine yakın bir kısmını oluşturan finansman anlaşmasıyla kazanıldı.

Londra’da iş dünyasının önde gelen organizasyonlarını ağırlayan ünlü Grand Connaught Rooms merkezinde 13 Şubat 2013 akşamı düzenlenen törende, “European Deal of the Year” (2012 yılı Avrupa’nın En İyi Finansman Anlaşması) ödülü, Proje’nin üstlenicisi Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’nin (ATAŞ) yöneticilerine, Avrasya Tüneli Projesi’nin projenin finansmanında görev alan firmaların temsilcileri ile birlikte davet edildikleri sahnede takdim edildi.
Proje ödülü hangi özellikleriyle aldı?
İnşaat süresini kapsayan ilk 4,5 yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl vadeli fon paketiyle bugüne kadar Türkiye’deki Yap-İşlet-Devret projeleri arasında en uzun vadeli finansmanı temin eden Proje’nin küresel bankacılık sektöründe yaşanan zorluklara rağmen düşük maliyetli yapısı da Euromoney tarafından dikkate alındı.
Marmaray’ın 1,8 kilometre güneyinde
İstanbul'da Kazlıçeşme'den Göztepe'ye uzanan, Avrupa yakasında Cankurtaran ve Asya yakasında Selimiye arasında deniz altından inşa edilecek tünel ile karayolu ulaşımı sağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi, gerek Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde özel sektör girişimiyle yapılıyor olması ve gerekse işletme aşamasında kullanıcılarına sağlayacağı önemli zaman ve yakıt tasarrufuyla sadece İstanbul trafiğini rahatlatmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye ekonomisine de ciddi faydalar sağlayacak.
Avrasya Tüneli Projesi yaklaşık 55 ayda tamamlanacak. Proje, Asya ile Avrupa arasında doğrudan ulaşım kolaylığı ve hızlı bir geçiş güzergâhı yaratacak. Azalan seyahat süresi ve artan güvenilirlik gibi önemli ekonomik ve fiziki faydalar sağlayacak olan proje, yakıt tüketimi, sera gazı ve diğer emisyonlarda ve gürültü kirliliğinde azalmalara katkıda bulunacak. İstanbul, doğal güzelliğini ve siluetini hiç etkilemeyen, ekolojik dengeleri gözeten, deniz yaşamına zarar vermeyen, çevre dostu bir ulaşım altyapısına kavuşacak.
7,5 şiddetindeki depreme dayanıklı
Proje İstanbul Boğazı’nı deniz tabanının altından geçecek 5,4 kilometrelik iki katlı bir tünelin inşaatıyla birlikte, Avrupa yakasında Kennedy Caddesi ve Asya yakasında D100 İstanbul-Ankara Devlet Karayolu’nun genişletilmesi ve bağlantı yollarının iyileştirilmesinden oluşuyor.  Toplam uzunluğu 14,6 kilometre olan güzergâhta, tünel; deniz tabanının en derin olduğu noktada 61 metreden ve 25 metre örtü kalınlığının altından geçecek. Deniz tabanının altındaki bölüm 3,3 kilometre uzunluğunda olacak. İki katlı olarak inşa edilen tünelin Boğaz geçişi bölümünde, deniz tabanının altındaki kaya katmanları TBM (Tünel Açma Makinesi) teknolojisiyle aşılacak. Proje 13,7 metre TBM kazı çapı ile dünyada 6. sırada yer alıyor. Richter ölçeğine göre 7,5 şiddetindeki sarsıntılara dayanıklı olarak tasarlanan tüneli, olası tsunami dalgaları da etkilemeyecek.
Yaklaşım yolları tamamlandığında İBB’ye teslim edilecek
Asya-Avrupa yaklaşım yolları ve yol genişletme çalışmaları tamamlandığında, bağlantı yollarıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecek. Genişletme ve iyileştirme çalışmaları, Florya-Sirkeci Sahil Yolu’nda Kazlıçeşme’den başlayacak ve Kennedy Caddesi’ndeki çalışmalarla mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak. Asya yakasında ise D100 Karayolu, Göztepe Kavşağı’na kadar olan bölümde 8 şeride çıkarılacak, mevcut kavşak ve kesişmelerin yerini alt geçitler alacak ve yayalar için yeni üst geçitler yapılacak.
Proje’nin Teknik Verileri
- Projenin toplam uzunluğu: 14.6 km
- Avrupa yakası yaklaşım yolu: 5.4 km
- Boğaz geçişi bölümü: 5.4 km
- Asya yakası yaklaşım yolu: 3.8 km
- Boğaz’da TBM ile geçilecek uzunluk: 3.4 km
- TBM kazı çapı: 13.7 metre
- En derin deniz taban kotu : - 61metre
- En düşük örtü kalınlığı: deniz tabanından 25 metre
- En düşük tünel kotu : - 106,4 metre




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat