e


Yüksek Hızlı Demiryolu hedeflerinde Karadeniz yok

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, tarih boyunca Osmanlı’dan beri Trabzon’a demiryolu gelmemesinin nedenlerin birinin tartışmalar değil yüksek maliyet olduğunu söyledi.





demiryolu_zirvesi.jpgÇelik, siyasilerin yapmak istemeleri halinde herhangi bir şekilde demiryolunu Trabzon'a getirebileceklerini belirterek “KTÜ kurulduğundan beri Karadeniz’in kaderinin demiryoluna bağlı olduğunu tarihi İpekyolu’nu yeniden canlandırarak hayata geçirecek oluğunun hep demiryolu olduğunu yazdık çizdik ve bu konuda bizzat projeler de ürettik” dedi.

Hopa Limanı'nın kısa bir bağlantıyla Batum'a bağlanmasında büyük yarar olduğunu ifade eden Çelik, “Sadece Hopa değil Sarp Sınır Kapısı’ndan başlayarak gelmek gerekiyor. Erzincan-Trabzon, Hopa bağlantısı birbirinin rakibi değil. Hopa-Batum demiryolu bağlantısı son yıllarda 90’lı yıllarda çalışılmış ama Trabzon Limanı'nın iç kesimlere bağlanması 150 yıldan beri devam eden bir hayal. Dünyaya entegre olmayan içte kalan bir şey değil. Karadeniz suyoluna Tuna suyoluna, İran’ı, Ortadoğu’yu ki bunları Karadeniz’e en kısa bağlantı Trabzon üzerinden olmaktadır, Samsun üzerinden değil. Doğu Karadeniz limanları üzerinden olmaktadır, bu bağlantı Abdülhamid Han'ın Atatürk’ün projelerinde var” şeklinde konuştu.

 

“Birçok Alternatif Sunduk”

İTÜ’nün de demiryolu içim 1980’li yıllarda çalışmalar yaptığını kaydeden Çelik, “Son olarak da 2009 yılında özel bir firmaya DLH aynı güzergahı çalıştırmış ve bugünlerde proje teslim edilme durumuna gelmiştir. Hızlı tren hamlesi ile birlikte çalışmalarımızı ABD olarak destek almadan kendi çalışmalarımızı bitirme çalışmalarını bizzat kendi ellerimizle çalışarak çok çeşitli alternatifler ürettik. Geçilemeyen dik dağları kısa tünellerle geçilmiştir. Ve çok kısa bağlantılardır bunlar. Bu çalışmaları Başbakanlığa ve DLH’ya gönderdik bunlardan yararlanılabilir” diye konuştu.

 

“2023 Hedeflerinde Yüksek Hızlı Demiryolu Plan Hedeflerinde Karadeniz Yok”

Trabzon’a demiryolu gelmemesinin nedeninin çok dağlık ve külfetli olduğunu savunan Çelik, “Sadece Trabzon’a değil Trabzon’un doğusunda Bayburt’u, Erbaş’ı kullanarak Atatürk’ün projelerinde olan Tercan Aşkale'den olan Bayburt üzerinden Trabzon’a, Rize’ye Of’a ve Yeniay Tersane Limanı'na bağlantıları aynı şekilde Araklı ve Arsin üzerinden Trabzon’a bağlantıları çalıştık. Bunlar sadece güzergah çalışmaları. Şunu ortaya koyduk ki yatay planda ve düşey güzergahta bu mevcut standartlarımıza ve yüksek hızlı tren olabileceğini ortaya koyduk. 10 tane ulaştırma şurası yapıldı, hepsinde de Erzincan-Trabzon Demiryolu bağlantısı güzergah olarak vardır. 2023 hedeflerine yüksek hızlı demiryolu plan hedeflerinde Karadeniz yok. Trabzon yok çünkü çok dağlık ve külfetli olduğu için yok. Tarih boyunca Osmanlı’dan beri Trabzon’a demiryolu gelememesinin nedenlerinden biri tartışmalar değil bu yüksek maliyetlerdir, siyasi irade yapmak isterse herhangi bir şekilde yapabili, bu karar irade meselesidi. Siyasi irade karar verdiği zaman güzergahı tespit eder ve ihaleyi de yapar. Ulaştırma bakanımızın bu tartışmalar karşısında söylediği iki cümle; 'güzergahı coğrafya belirler, tren yolunu bulur' ” ifadelerini kullandı.

 

“Gürcistan bu Proje’ye sıcak bakmıyor”

Trabzon’u Batum demiryoluna bağlamanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, şöyle konuştu:

“Batum demiryoluna bağlanmak önemli ama bu arada bir sorun da var. Bildiğim, duyduğum kadarıyla Gürcüler bu projeye pek sıcak bakmıyor. Nedeni onların limanları ile rekabet edecek duruma gelmesini istemiyorlar. Hopa ve Trabzon limanına bağlantı istemiyorlar. Ama Gürcüleri şu şekilde ikna edebiliriz, bu sadece Hopa limanını Trabzon limanını bağlamak değil bu güzergah bu limanlar üzerinden Erzincan, Diyarbakır, İran’a, Ortadoğu’ya gidecektir ve çok önemli uluslararası bir ticaret koridoru oluşturacaktır. Bu koridorun bütün Avrupa’ya, Tuna yoluna açılması çok önemlidir.”

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat