e
Banner


Samsun lojistikle katma değer yaratacak
Oluşturdukları Lojistik Master Planı kapsamında kentlerinde bir İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi kurma hazırlığı içinde olduklarını belirten Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kısa süre içinde hayata geçirilecek projenin sadece Samsun için değil, Karadeniz Havzası içinde bir katma değer yaratacağını söylüyor.




salih_zeki_murziogluDoğudan batıya, kuzeyden güneye, Asya’dan Avrupa’ya, Rusya’dan Kafkas ülkelerine kadar ulaşan hava, kara, deniz ve demiryolu ağlarıyla coğrafik anlamda ayrıcalıklı bir konumda bulunan Samsun, var olan potansiyeli ile lojistik alanda önemli bir merkez konumunda.
Lojistiğin, kentlerinin sahip olduğu imkanlar göz önünde bulundurulduğunda çok önemli bir argüman olduğunu belirten Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, bölgenin var olan lojistik potansiyelini harekete geçirmek için önemli çalışmalar yürüttüklerini söylüyor. Bu kapsamda bir Lojistik Master Planı hazırladıklarını belirten Murzioğlu, “Lojistik Mester Planı dahilinde en önemli gündem maddemiz bölgemizde bir İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıdır. Bunun için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Oldukça yakın bir süreçte tamamlamayı hedeflediğimiz Lojistik Organize Sanayi Bölgesi kentimizin lojistik imkanlarına topyekün bir işlevsellik kazandıracak. Bölge, sadece kentimiz için değil aynı zamanda Karadeniz Havzası ve ülkemiz açısından da önemli bir katma değer yaratacak” diyor.

KÜMELENME MODELİYLE REKABETTE AVANTAJ ATIRILACAK
Bölgelerindeki sanayicilere rekabet avantajı kazandıracak bir çalışma modeli olan kümelenme alanında da önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Zeki Murzioğlu, odaları bünyelerinde oluşturulan Kümelenme Bilgi Merkezi vasıtasıyla medikal alanında başlatılan çalışmanın yakın zamanda mobilya ve gıda, orta vadede ise lojistik, metal ve plastik işleme gibi sektörlerle devam edeciğini vurguluyor.
Kentlerinde yürütecekleri çalışmalara ilişkin bir program oluşturduklarını ve bunu adım adım hayata geçirdiklerini belirten Murzioğlu, şunları aktarıyor:  “Çalışma programına aldığımız en önemli konu Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’dir. Merkezin inşasına 2011 yılının Kasım ayında başlandı ve bu yılın Nisan ayında bitirilecek. Bölgemizde yıllardır çadırda gerçekleştirilen fuarlar, bu merkezle modern bir alanda yapılıyor hale gelecek. İlk fuarda bu yılın
Mayıs ayında düzenlenecek. Bir diğer çalışmasını yürüttüğümüz proje teknopark. Teknoparkın temeli atıldı, inşaatı hızla devam ediyor. Bu projeyle, üniversite-sanayi işbirliğinin en önemli modeli kentimizde de uygulamaya konulacak ve ciddi kazanımlar sağlanacak. Kentimize kazandırmaktan gurur duyacağımız bir diğer husus ise Samsun Uluslararası Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı olacak. Organize sanayi bölgesinin merkezinde, sanayicinin ihtiyaç duyduğu ölçüm ve analizleri yapabilecek kapasitedeki tesis, 2014 yılında faaliyetlerine başlar hale getirilecek. Unutulmaması gereken bir nokta da kentimizde hızla devam eden spor salonu, AVM ve otel yatırımları. Bu yatırımların yıl içerisinde işletmeye alınması öngörülüyor. Başka bir ifadeyle Samsun yepyeni bir hale bürünüyor. Söz konusu bu yatırımların işletmeye alınması ile birlikte Samsun’un kalkınma hamlesinde önemli bir ivme kazanmış olacağız. Çünkü tüm bu yatırımlar hepsi kentte sanayi, ticaret yatırımlarını, ihracat rakamlarını, kültürel hareketliliği destekleyecek nitelikte. Bizim amacımız Samsun’u hakettiği noktaya taşımak.”
2012 için ekonomik göstergeleri de değerlendiren Zeki Murzioğlu, ekonomik büyümede 2010 ve 2011 yılının gerisine düşüldüğünü söylüyor. 2013’ün dikkatli olunması gereken bir yıl olduğuna dikkat çeken Murzioğlu,  “Piyasalardaki durgunluk ve çevre coğrafyamızda yaşanan siyasi istikrarsızlıklar, temkinli olunması gerektiğinin işaretini veriyor” diyor.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat