OMSAN Lojistik’in büyümede lokomotifi demiryolu oldu
22/06/2020 - 00:48:00
Özel sektörün ilk tren işletmecisi olan OMSAN Lojistik, demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmaya devam ediyor. 2019’da özel tren işletmeciliği kapsamında 3.320.000 ton, TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin operatör olduğu trenlerle ise 60.000 ton olmak üzere, toplam 3.380.000 ton taşıma gerçekleştiren şirket, bu yıl pandemiye rağmen taşıma miktarını 2019’a göre arttırmayı hedefliyor.
2 bin kişiden oluşan uzman kadrosu, İstanbul’da Genel Müdürlüğü, İzmir, Ankara, Mersin ve Zonguldak’ta Bölge Müdürlükleri, Fransa, Romanya, Fas, Rusya ve Kazakistan’daki şirketleri ve 42 yıllık lojistik sektörü tecrübesi ile farklı sektörlerden global şirketlere, “güven ve sürdürülebilirliğe” dayalı lojistik hizmetler sunan OMSAN Lojistik, Türkiye’de demiryolu taşımacılığının geliştirilmesine katkı sunmayı sürdürüyor.
Demiryollarının serbestleştirilmesi ile ilgili mevzuatın yayınlanmasından sonra, 2017 yılında ”Tren İşletmeciliği Yetki Belgesi” ve ”Emniyet Yönetimi Sertifikası”nı alarak, TCDD Taşımacılık A.Ş.’den kiralamış olduğu 15 lokomotif ve 400 vagonla, ‘”Türkiye’nin İlk Özel Tren İşletmecisi” olarak Demirdağ-İskenderun arasında taşımalara başlayan OMSAN Lojistik, böylelikle “kendi trenlerini işleten ilk özel şirket” olmaya hak kazandı.
OMSAN’ın özel tren işletmeciliği kapsamında, TCDD Taşımacılık A.Ş.’den kiralanan 15 elektrikli lokomotif ve 400 vagona ek olarak 82 adet özmal vagon ve 180 adet open-top konteyneri bulunuyor. Demiryolu taşımacılığında görev yapmak üzere OMSAN Lojistik Genel Müdürlüğü’nde çalışan personelin yanı sıra Demirdağ, Malatya, Payas, İskenderun ve Aliağa’da bulunan merkezlerde 50’ye yakın makinist ile yaklaşık 80 personel istihdam ediliyor.
TRANSİT SÜREYİ 4 SAAT KISALTTI
“Tren İşletmeciliği Yetki Belgesi”ni aldıktan sonra ilk olarak Demirdağ-İskenderun hattı cevher taşıma projesini hayata geçiren OMSAN Lojistik, bu taşımalarda 18 saatlik transit süre ile standart tren taşımalarına göre minimum 4 saat daha avantaj sunuyor.
OMSAN, Demirdağ-İskenderun hattında sürdürdüğü özel tren işletmeciliğinin yanı sıra TCDD Taşımacılık A.Ş. trenleri ile Aliağa – Boğazköprü ve İskenderun – Boğazköprü hatlarında baca tozu taşımacılığı yapıyor.
OTOMOBİLLERİ RAYLARA İNDİRDİ
OMSAN Lojistik’in demiryolundaki başarası özel sektörün ilk tren işletmecisi olmakla sınırlı değil. Yurt dışında kendi vagon ve swapbody’leriyle intermodal taşımacılığın öncülüğünü yaparak 2004-2014 yılları arasında Köseköy-Köln-Köseköy arasında karşılıklı olarak haftada 5 blok tren taşıması yapan OMSAN Lojistik, 2010 yılında başladığı yurt içi demiryolu taşımacılığı faaliyetleriyle de Türkiye’nin çeşitli noktalarında kömür, petrokok, cevher, klinker, baca tozu ve rulo sac taşımaları gerçekleştiriyor. Otomobil taşımalarını raylara indirerek bu alanda da sektörüne öncülük yapan OMSAN Lojistik, 2014 yılından beri demiryoluyla ithalat kapsamında bitmiş araç taşımaları, 2018 yılında da bir ilke imza atarak yurt içinde demiryoluyla bitmiş araç taşımaları gerçekleştiriyor.
2019’DA 3.380.000 TON YÜK TAŞIDI
2019 yılında özel tren işletmeciliği kapsamında 3.320.000 ton, TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin operatör olduğu trenlerle ise 60.000 ton olmak üzere, toplam 3.380.000 ton taşıma gerçekleştiren OMSAN Lojistik, 2020 yılında ise pandemiye rağmen bir önceki yıla kıyasla yüzde 10 daha fazla taşıma yapmayı hedefliyor. Demiryolu taşımaları ile çevreyi de koruyan OMSAN, doğaya 107.290 ton karbondioksit salınımına engel oldu. İlerleyen dönemde demiryolu taşımacılığı sektörünün gelişimine paralel olarak yeni projeler geliştirmeyi hedefleyen OMSAN Lojistik, sektörün gelişmesine destek verme ve yeni pazarlara ulaşma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
TEŞVİKLER SEKTÖRÜ CESARETLENDİRİR
OMSAN Lojistik, çevre temizliği, trafik, karbon emisyonu salınımının azaltılmasına çok önemli ölçüde katkı sağlayan ve “Yeşil Taşımacılık” olarak nitelendirilen demiryolu taşımacılığının yaygınlaşması için özel sektörün çeşitli paketlerle desteklenmesinin önemli olduğunun altını çiziyor. Kullanılan yakıtta, denizyolu ve havayolu taşımacılıklarında olduğu gibi ÖTV faktörünün kaldırılması, elektrik kullanım ücretlerinin gözden geçirilmesi, özel sektörün lokomotif ve vagon sahibi olmasının teşvik edilmesi gibi desteklerin, girişimci lojistik şirketlerine cesaret vereceğinin önemli olduğunu vurguluyor. Türkiye’de faaliyet gösteren özel tren işletmecisi firma sayısının sadece iki olduğuna vurgu yapan OMSAN Lojistik, bu sayının artmasının sektörün gelişimine önemli katkı sağlayacağına inanıyor.
TÜRKİYE’NİN ETKİNLİĞİ ARTACAK
OMSAN Lojistik, özellikle son 5 yıldır gündeme gelen “Demir İpek Yolu” projesinin Türkiye’nin, Asya-Avrupa ticaretinde daha etkin bir konuma gelmesi için daha elverişli bir ortam oluşturduğunu vurguluyor. Bu doğrultuda sektör adına Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının tamamen aktif hale getirilmesi, öncelikle Marmaray’ın yük trenlerine açılması ve sonrasında ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden demiryolu bağlantısının kurulması gibi adımların atılması bekleniyor. OMSAN Lojistik, demiryoluyla kesintisiz, hızlı ve güvenli taşımaların gerçekleşmesi sağlanabilirse Türkiye’nin, Doğu-Batı ticaretinin ana geçiş güzergâhı olma potansiyelini hayata geçirebileceğinin altını çiziyor.