1. Demiryolu Konferansı,Sektörü Bir Araya Getirecek
TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi İstanbul’da toplandı. Sektörün gündemindeki konuları ele alan meclis üyeleri 30-31 Ekim 2012 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan “1. Demiryolu Konferansı”nı da değerlendirdi.
Türkiye’den ve yurt dışından pek çok katılımcı ve konuşmacının yer alacağı Konferans’a ilişkin hazırlıklar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteği ile yürütülüyor. Konferans’ta Türkiye’de demiryolu eşya ve yük taşımacılığı ile kombine taşıma içerisindeki kullanım şekilleri ve faydaları, demiryolu altyapısı ve uygulamaları, mevcut hatlar ve yeni demiryolu projeleri konularının tartışılması hedefleniyor.
Demiryolu’nun gerek maliyet gerekse çevre dostu olması nedeniyle taşıdığı avantajlarlara dikkat çeken Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi üyeleri, Demiryolu Kanunu Tasarısı’nın yürürlüğe konulmasının planlandığı bir dönemde böyle bir organizasyona öncülük etmekten memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.
Meclis raporu iki senede bir yenileniyor
Ulaştırma ve Lojistik sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri, SWOT analizi, sektöre yönelik teşvikler, yeni yönelimler, AB ile uyum sürecinin değerlendirildiği ve sektörün yapısal sorunlarının ortaya konduğu raporu değerlendiren sektör temsilcileri, raporun iki senede bir yenilenmesi ve lojistiğin ayrılmaz bir parçası olan denizcilik ve havacılık gibi sektörlerle daha yakın işbirliği içinde olunması kararı aldı.
2013 yılından beklentiler
Öte yandan, 21 Aralık 2012 tarihinde ilki gerçekleştirilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyon toplantılarının ikincisini gerçekleştirmeyi planlayan Meclis üyeleri, görev dağılımı yaptı.
Alt sektörler bazında sorun, çözüm önerileri ve 2013’ten beklentilerini içeren çalışmalarını Ekim ayının sonuna kadar tamamlayacak olan Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi üyeleri, raporun oluşturulmasının ardından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileriyle bir araya gelmeyi planlıyor.
Toplantıda ayrıca, Avrasya ve Doğu Akdeniz Araştırma Platformu (EMİT) hakkında bilgi alan Meclis üyeleri, sektörü bilimsel bir yapıya kavuşturacak olan ve lojistik sektörü ile üniversiteleri bir araya getirecek bu oluşuma katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdiler.
(rayhaber)