e
Banner


Antalya Limanı'ndan Çin'e 1 milyar dolarlık doğal taş ihracatı

Antalya Limanı'ndan yılbaşından bu yana yapılan 2 milyon ton doğal taş ihracatından 1 milyar dolar civarında gelir elde edildiği, ihracatın yüzde 90'ının Çin'e yapıldığı bildirildi.





mermer_madeni.jpg

Port Akdeniz Genel Müdür Vekili Özgür Sert, Antalya Limanı'ndan yılbaşından bu yana ihracat amacıyla bin 200 gemi hareketi gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu hareketlilik sonucunda 6 milyon ton yükleme ve tahliye işlemi gerçekleştirildiğini bildiren Sert, bu süreçte Antalya Limanı'ndan yoğun bir şekilde maden ürünlerinin yurt dışına gönderildiğini ifade etti.

Özellikle mermer, krom ve çimento ihracatının yapıldığını anlatan Sert, “Antalya'dan farklı ülkelere yoğun şekilde mal satılıyor. Biz de Antalya Limanı'ndan Çin'e mal satıyoruz, ihracat gerçekleştiriyoruz. Konteyner içerisine giren yüklerin yüzde 90'ı Çin'e ihraç oluyor” dedi.

Çin'e gönderilen doğal taş miktarının bu yıl başından itibaren 2 milyon ton olduğunu belirten Sert, bu satıştan elde edilen gelirin ise 1 milyar dolar civarında olduğunu vurguladı. Sert, Türkiye'den yapılan mermer ihracatının yüzde 30'unun Antalya Limanı'ndan yapıldığına dikkati çekti.

Antalya Limanı'nın eski günlerine geri döndüğünü ve yoğun bir iş hareketliliğinin yaşandığını dile getiren Sert, önümüzdeki günlerde yeni projelerle limandaki yoğunluğun daha da artacağını kaydetti. Antalya Limanı'nın ihracatın yanı sıra dünyaca ünlü cruise (yolcu gemisi) gemilerine de ev sahipliği yaptığına işaret eden Sert, yılbaşından bu yana 60 dev yolcu gemisinin Antalya Limanı'na uğradığını, gemilerle yaklaşık 200 bin yolcunun geldiğini vurguladı.

 

Tur gemileriyle yolculuk yapanların uğradıkları limanda inip turistik noktalarını gezdiklerini, ardından gemiye döndüklerini anlatan Sert, şöyle dedi:

“Antalya'da ise biraz daha farklı bir durum var. Bu konuda Türkiye'deki iki limandan biriyiz. Bazı yolcular gemiye Antalya Limanı'nda katılıyor veya Antalya'da gemiden ayrılıyorlar. Yani uçaklarla Antalya'ya gelen turistler gemi yolculuğu kapsamında gelen dev gemilerle deniz seyahatine çıkıyor veya deniz seyahatinden dönen yolcu burada inerek uçakla ülkesine dönüyor. Bu anlamda Antalya Limanı'ndaki her yolcunun ekonomiye katkısı, diğer yolcu terminallerine göre oldukça fazla. Hem şehirden faydalanma, hem havalimanı ve diğer olanakların kullanılması burada söz konusu. Liman üzerinden turizme yaklaşık 5 milyon avroluk katkı sağlandığını tahmin ediyoruz.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat