e


Ak Gıda, çiğ süt lojistiğinde inovasyon ve dijitalleşmeyle büyüyor
Ak Gıda Süt Alım Müdürü Ahmet Doyuk, çiğ süt lojistiğinde süreçleri nasıl yönettiklerini ve başarıyı nasıl yakaladıklarını UTA Lojistik Dergisi Lojistik Vizyon bölümü için kaleme aldığı yazıyla anlattı...




akgıda“Lojistik süreçlerini etkin bir şekilde yönetmemizin ardında çiğ süt lojistiğindeki bilgi ve tecrübemiz, nakliye tedarikçilerimiz ile güçlü ilişkilerimiz ve yenilikçi projeleri hayata geçirme motivasyonumuz yatıyor.”
 
Ak Gıda, 6 üretim tesisi ve günlük 5 bin ton süt işleme kapasitesiyle süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük işletmesi konumundadır. UHT süt, yoğurt, beyaz ve kaşar peyniri üretimleri ile başlayan yolculuğumuz, bugün süzme peynirden kaymaklı tava yoğurtlara, sütlü tatlılardan kefire kadar uzanan 300’ü aşkın ürün çeşidimizle devam ediyor. Sakarya, Karaman, Lüleburgaz, Kahramanmaraş ve Tire’de olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan toplam 6 üretim tesisimizde, Türkiye’nin dört bir yanından topladığımız sütleri işliyoruz.
 
“180 araçlık Türkiye’nin en büyük çiğ süt lojistik filosunu yönetiyoruz.”  
 
Çiğ süt lojistik faaliyetlerimizi 2016 yılından bu yana kendi kurduğumuz lojistik ekibimizle yönetiyoruz. Lojistik süreçlerini etkin bir şekilde yönetmemizin ardında çiğ süt lojistiğindeki bilgi ve tecrübemiz, nakliye şirketleriyle güçlü ilişkilerimiz ve yenilikçi projeleri hayata geçirme motivasyonumuz yatıyor. 180 araçlık Türkiye’nin en büyük çiğ süt lojistik filosunu yönetiyoruz. Lojistikte farklı mesleki tecrübelere sahip genç ve dinamik bir ekibimiz var. Ekibimizin yetkinliklerinin geliştirilmesine önem veriyoruz. Diğer taraftan lojistik faaliyetlerimizi istediğimiz standartlarda ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek amacıyla sistemsel geliştirme, inovasyon ve hızlı dijitalleşme her zaman ajandamızdaki önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu sayede iş süreçlerimizi sürekli geliştiriyoruz.
Çiğ süt lojistiği, taşınan ürünün muhteviyatından dolayı çok riskli ve tabiri caiz ise zaman ile yarışarak devam ettirilen bir süreçler birleşimidir. Operasyonda geçen süre bizim için büyük önem arz ediyor. Bunun için operasyonumuzdaki tüm araçları gerek araç takip sistemleri gerek ise yapmış olduğumuz ilave dijital yazılımlar ile anlık olarak takip ediyoruz ve fabrikalarımıza varış sürelerini analiz ederek üretim süreçlerini dinamik olarak yönetiyoruz. Geliştirdiğimiz dijital yazılımı tüm sürücülerimiz online olarak kullanıyor ve aldıkları çiğ süt miktarı ile irsaliye bilgilerini anlık olarak sisteme girebiliyor. Verileri anlık olarak merkez ofisimizde görebiliyor, süt alımı tamamlanan aracın hangi saatte fabrikaya varacağını takip edebiliyoruz.
Ayrıca çiğ süt lojistiğinde diğer lojistik süreçlerinden farklı olarak, Türkiye’deki üretici yapısının küçük olması nedeniyle parçalı yani çok sayıda tedarikçiden süt toplanmasını gerektiriyor. Toplanan sütün de en verimli şekilde yani en az kilometre sarf edilerek en fazla miktarda taşınması gerekiyor. Bu farklı dinamik nedeniyle araçlar DRS (Dinamik Rotalama Sistemi) ile takip ediliyor. Kullandığımız DRS sistemi çiğ süt lojistiği için geliştirilmiş özel bir yazılım ve Türkiye’de bunu kullanan tek firmayız. DRS sistemini geliştirmek için bu konuda Türkiye’de faaliyet gösteren haritalama firmaları ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
akgıda“Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk olan Yüksek Hacimli Treyler Projesi’ni hayata geçirdik.” 
 
Süt lojistiğinde dijitalleşme adımlarımıza ilave olarak, lojistik faaliyetlerimizde verimlilik ve kaliteyi artırmak amacıyla karayolu taşımacılığında Türkiye’nin lider firması Tırsan ile iş birliği yaparak Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk olan Yüksek Hacimli Treyler Projesi’ni hayata geçirdik.
Bu proje ile daha düşük ağırlıklı ve daha yüksek hacimli treylerler sayesinde kilometre başına daha fazla çiğ süt taşıyarak, yılda yaklaşık 450 bin km daha az yol kat etmiş olacağız. Proje için yaklaşık bir yılı aşkın Ar-Ge çalışması yapıldı. Yapılan Ar-Ge çalışması sonucu ilk tasarlanan araç yaklaşık altı ay farklı yol koşullarında test edildi. Projede kapasiteyi arttırmak için özel hafifletilmiş şase, bunun dışında inceltilmiş ancak dayanıklılığı özel yöntemler ile artırılmış treylerin süt taşıma tankları tasarlandı. Tankların yıkama potansiyeli ve yüksek süt taşıma kapasitesinde aoerodinamiğin kaybolmaması için tasarımda titizlik ile çalışıldı. Bunun için yurt dışında bu konuda uzman olan firmaların tesisleri ve üretim şekilleri incelendi. Sonuçta başarılı bir proje yönetimi ile altı adet treylerin üretimini sağladık ve filomuza dahil ettiğimiz treylerlerimizi yaklaşık iki aydır kullanıyoruz. 2021 yılı içinde daha fazla treyleri sisteme ilave ederek verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz.
İçinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle daha zorlu koşullarda yürüttüğümüz işimizi farklı ve yenilikçi iş modelleri ile sürekli geliştirmemiz gerektiğinin farkındayız. Aynı motivasyon ile şirketimizin değerleri olan tutku, bağlılık ve sadelikle lojistik süreçlerimizi daha üst seviyelere çıkarmayı, işimize değer katmayı ve nihayetinde tüketicilerimizi sağlıklı, güvenilir gıdalar ile buluşturmayı hedefliyoruz.  
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat