e


Otomotiv Lojistiğinde Yeniden Şekillenen Yol!
Tevfik Diker - Chery Türkiye Lojistik Müdürü 




cheryPandeminin başladığı 2019 yılı sonundan itibaren dünya bildiğimiz üzere bir kapanmaya gitmiş olup, bu kapanmadan lojistik sektörü de büyük yara almıştır. Hali hazırda devam eden yarı iletken (çip) krizine ek olarak pandemi koşullarındaki evden çıkış yasakları, özellikle Çin’in büyük limanlarını kapatması, limanlarda şoför bulunamaması gibi birçok kriz fabrikaların üretimlerinde dengesizliğe, son kullanıcıların araç alım taleplerinde değişikliğe neden olmuştu. 
 
“Elbette taşımacılığın yanı sıra global çaptaki bu krizden depolama, katma değerli hizmetler, gümrükler, sipariş ve stok yönetimi gibi tüm fonksiyonlar etkilenmiştir.” 
 
Pandemide arzın talebi karşılayamadığı e-ticaret, gıda sektörü gibi sektörlerin yaşadığı lojistik krizi nihayet pandemi koşullarının gevşetilmeye başlandığı 2021 yılından itibaren otomotiv sektörüne geçmiş olup, daralan sektör eksponansiyel olarak gelişim göstermiş ve bu gelişim de otomotivi ilgilendiren tüm yan sanayi – OEM firmalar için inbound ve outbound lojistik sevkiyat adetleri kapsamında artışlara sebep olmuştur. 
 
“Enerji maliyetlerinin düzenli olarak artma eğilimi gösterdiği enflasyonist piyasa koşullarında lojistik maliyetleri kısa ve orta vadede sabit tutmak nerdeyse imkansız hale gelmiş durumdadır.” 
 
Çok basit bir örnekle ifade etmek gerekirse; eskiden nakliye maliyet yapısında yüzde 30-35 bandında bir paya sahip olan yakıt maliyeti, bugün yüzde 50-55 oranında bir paya ulaşmış durumda. Enflasyonist koşullarda araçların nakliye maliyetlerinin artışının yanı sıra bitmiş araç lojistiğinde kullanılan çekiciler özelinde, fabrikalarda oluşturulan siparişlerin lojistik firmalara tesliminin 1 seneyi geçmesi sektörde artan araç talebine taşıma anlamında da damga vurmuştur. 
Talepteki hızlı artış otomotiv sektörünün hem malzeme hem bitmiş araç lojistiği için hem ihracat hem ithalatta ilk noktası olan limanlardaki gemi ve TIR trafiğini ciddi şekilde arttırmış, limanlarda stok ve elleçleme anlamında darboğazlar yaşanmasına neden olmuş, gemilerin günlerce sıra beklemesi gibi durumlar yaşanmıştır. 
 
“Dünya çapında araç satışları, 2022 yılında 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 10 artarak 80 milyon adet oldu.” 
 
Türkiye'de ise araç satışları, 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 6 artarak 800 bin adet seviyesine gelmiş olup, 2023’ü tamamlayacağımız aralık ayında sektörde rekor kırılıp 1 milyon adetin üzerine çıkılacak olması özellikle son 2 senedir bitmiş araç lojistiği için alternatif senaryoları da gündeme getirmiştir. 
 
CHERY MARKASININ OTOMOTİV GELİŞİMİ 
 
Sürekli teknolojik yenilik yaklaşımıyla hareket eden Chery, küresel pazarlara komple araç, CKD parçaları, motor, üretim teknolojisi ve ekipman ihraç eden ilk Çinli binek otomobil şirketi oldu. 20 yılı aşkın süredir, kararlı bir şekilde küresel bir pazar stratejisi izleyen Chery, bugüne kadar dünya genelinde 5 ayrı Ar-Ge Merkezi kurdu. 5.500’ün üzerinde çalışana sahip markanın Ar-Ge ekibinde, farklı ülke ve coğrafyalardan deneyimli otomotiv uzmanları yer almaktadır. 
 
“Dünya genelinde 10 büyük fabrika ve 1.500 denizaşırı servis noktasını hayata geçiren Chery’nin 2022 yılında küresel satışları 11 milyon adedi, ihracatı da 2,4 milyon adedi aştı.”
 
Özellikle Şili ve Brezilya gibi pazarlarda Chery’nin birden fazla modeli istikrarlı bir şekilde segmentlerinde başarılar elde etmektedir. Ayrıca Chery, Orta Doğu ve Meksika’nın en hızlı büyüyen markası haline geldi. Çin’de binek araç ihracatında 20 yıl üst üste ilk sırada yer alma başarısını gösteren Chery, 2023’te küreselleşme sürecini hızlandırmaya devam ederek, 30’un üzerinde ülkeyi kapsayacak şekilde stratejisini oluşturmakta ve genişlemesini sürdürmektedir. 
 
TÜRKİYE'DE CHERY ÖRNEĞİ
 
Chery International, pazarı daha iyi anlamak ve kullanıcılara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, Eylül 2022’de, Türkiye’de yüzde 100 iştirak ile Chery Türkiye’yi kurdu. Chery Türkiye, Chery markasına ait tüm model ve yedek parçaların Türkiye’deki lojistiği, satışı ve satış sonrası hizmetlerinden sorumludur. 
 
“Chery Türkiye olarak faaliyetlerimizi 7 bölgede toplam 45 yetkili satıcı ile sürdürüyoruz.”  
 
Chery Türkiye olarak satışa başladığımız Mart 2023’ten bugüne kadar farklı lojistik çözümleri devreye aldık. Özellikle Çin’den Avrupa’ya doğru azalan konteyner maliyetleri ve Ro-Ro gemilerinin sayılarında yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü kısıtlı hale gelinmesinden ötürü Chery Türkiye olarak Wuhu - Shanghai – Türkiye limanları hattında konteyner içinde araç lojistiğini kullanarak taşıma şekillerinde optimizasyona gittik. Konteyner yerleşiminde yapılan özel rampa çalışması sayesinde, Türkiye pazarında satışını yaptığımız SUV araçlardan 3 adet aracı 1 adet 40’HC içinde taşımaya başladık ve bu da bize önemli bir alternatif sağladı. 
 
“Hem Ro-Ro hem konteyner gemileri ile Türkiye’ye araç getirip limanlardaki yoğunluk ve stok kapasitelerinin yüksekliğini dengelemeye çalıştık.”
 
Türkiye’de satışa başladığımız günden bugüne kadar artan yetkili satıcı adetlerimize, dolayısıyla Türkiye’nin 7 bölgesindeki farklı şehirlerinde on binlerce müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına yurt içinde de farklı lojistik tiplerini kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. 
Karayolu ile geleneksel TIR üzerinde araç lojistiğinin yanı sıra Kocaeli’den Türkiye’de farklı destinasyonlara lokomotif içinde araç lojistiğini ve limanlardan direkt olarak feribot ile TIR sayısının kısıtlı kaldığı aylarda Kocaeli limanlarından İstanbul’a taşımalarla müşterilerimize daha hızlı araç sevk etmenin gururunu yaşıyoruz.  
Ayrıca müşterilerimize araçlarını daha hızlı ve takip edilir şekilde teslim etmek için nakliye faaliyetlerinin yanı sıra dijitalleşmeyi arttırmak, araçların üretimden müşteriye teslimatına kadarki izlenebilirliği yükseltmek – karbon ayak izini düşürücü çalışmalar yapma hedeflerini sürekli anlamda sürdürme motivasyonunda yeni yılı karşılıyoruz. 
Hem otomotiv sektörü, hem de lojistik sektöründe minimum sevkiyat adetlerinden maksimuma çıkılan bu yolda tüm paydaşlara - gümrük müşavirimize, lojistik partnerimize – liman çözüm ortaklarımıza – en önemlisi yüreğini koyup soğuk – sıcak demeden 7/24 araçlarımızı yetkili satıcılarımıza ulaştıran şoförlere teşekkürü bir borç bilirim.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat