Dilovası lojistik üssü taşınsın
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu: “Dilovası, lojistik üstünlüğü olan, Türkiye’nin en değerli yeri ve üretim noktasıdır. O yarım adanın kuzeyinde bir çok yer var, TOKİ buralarda rahatlıkla yeni bir yapılaşma sağlayabilir”
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Dilovası lojistik üstünlüğü olan, Türkiye’nin en değerli yeri ve üretim noktasıdır. O yarım adanın kuzeyinde bir çok yer var, TOKİ buralarda rahatlıkla yeni bir yapılaşma sağlayabilir” dedi.
Zeytinoğlu, Dilovası’nın “olmaması gereken bir yerleşim alanı” olduğunu belirterek, bu bölgenin sanayi açısından Kocaeli ve Türkiye’nin en değerli yeri olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin en büyük iki aksının bulunduğuna değinen Zeytinoğlu, bunlardan birinin İstanbul-İzmir, diğerinin ise İstanbul-Ankara aksı olduğunu, bu iki aksın da Dilovası’nda kesiştiğini vurgulayarak, limanların, deniz ulaşımının, karayolları ve demiryolu ulaşımının bölgede kesiştiğini, buranın havalimanına da yakın bir yer olduğunu bildirdi.
Zeytinoğlu, burada kaçak yapılaşmayla gecekonduların oluşturulduğunu savunarak, şöyle konuştu:
“Şimdi o gecekonduların sahipleri diyor ki ‘Sanayi buradan gitsin’. Bunu ben çok samimi bulmuyorum. Oradaki insanların daha iyi şartlarda, daha güzel yerlerde yaşamasını doğal hakları olarak düşünüyorum. Oranın başka yerlere taşınmasının daha doğru olduğuna inanıyorum. Orası bir üretim, lojistik üssü olmalı. Türkiye’deki gerçek şudur, bir yere bir sanayi gider, ardından insanlar çalışmak için yakınına gelir ve orada bir yerleşim oluşur. Orada bir gecekonduya 800 bin TL para isteniyor. Devletin arazisine gelip konmuşsunuz, belediye size hizmet getirmiş, şimdi satış bedeli 800 bin TL. Böyle de bir rant olan bölge.”
Dilovası’nın tamamen bir sanayi üssü olması gerektiğine dikkati çeken Zetinoğlu, “Belki ilave fabrika yapılmamalı, yapılacaksa da belli kriterlere göre yapılmalı ama o bölge lojistik üstünlüğü olan, Türkiye’nin en değerli yeri, en değerli üretim noktasıdır. O yarım adanın kuzeyinde bir çok yer var, TOKİ buralarda rahatlıkla yeni bir yapılaşma sağlayabilir. Bunu yapmalıdır da diye düşünüyorum. Kentsel dönüşüm bunun için bir fırsattır” ifadesini kullandı.
“Günah keçisi hep biz oluyoruz”
Zeytinoğlu, bölgede yaz aylarında hava kirliliğinin yüzde 40′ının otomobillerden kaynaklandığını, kış aylarında ise hava kirliliğinin artmasıyla otomobillerden kaynaklanan kirliliğin yüzde 10 seviyelerine gerilediğini savunarak, bu sefer de hava kirliliğinin yüzde 60′ını evsel ısınmanın oluşturduğunu kaydetti.
“Hep günah keçisi biz oluyoruz” diyen Zeytinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Dilovası’nda doğalgaz kullanımının artırılması gerektiğini bildirdiklerini, bunu sanayi için değil, bölge için istediklerini söyledi.
Zeytinoğlu, o bölgenin sübvanse edilerek insanların doğalgazı ucuza kullanıp hava kirliliğinin yok olmasını istediklerini belirterek, “Bunu sanayi için değil, oradaki insanlar için istedik. Hava kirliliğinin yüzde 60′ı sobalardan, kömürden geliyor. Ama doğru çözüm, uzun vadede oradaki insanları çıkartıp, daha modern, daha çağdaş alanlara taşınması, zaten bir kentsel dönüşüm başlıyor. Bu çerçevede değerlendirilmesi gerekiyor. OSB içinde evler var, bunlar doğal şeyler değil.”
Sanayi alanlarındaki dönüşüm çalışmaları
Zeytinoğlu, sanayi alanlarındaki kentsel dönüşüme ilişkin de şunları kaydetti:
“Yaptığımız çalışmalarda, depremden hemen sonra 180 fabrika yer değiştirmek istiyordu. Onların bir kısmı yer değiştirdi. Büyükşehir Belediyesi, Merkezi İş Alanı Projesiyle bazı sanayi bölgelerini iş alanına çeviriyor. Bunu yaparken de doğru bir yol izliyor. Bir tarih koyarak, zorlayarak değil, o yerin değerini farklı enstrümanlarla artırarak, insanların üretim dışı faaliyet yapmasını özendirerek gerçekleştiriyor. Sanayi kuruluşları için 10-20 yıl uzun yıllar değil. O çerçevede hareket etmek gerekiyor. Bizim zeminlerimiz, ulaşım ağlarımız bellidir. Kocaeli’nin tamamı planlanmıştır, bu konuda şanslı bir iliz, o çerçevede yapılanma lazım.”