e
Banner


İstanbul - Amsterdam lojistik hattı kuruluyor
Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılında bir araya gelen iki ülkenin üst düzey yetkilileri, lojistikte işbirliği olanaklarını masaya yatırdı. Türkiye-Hollanda arasındaki lojistik köprüsünün güçlendirilmesine karar verilirken, entegre taşımacılık çözümlerinin geliştirilmesi için harekete geçildi.




istanbul amsterdamHollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılında bir araya gelen iki ülkenin üst düzey yetkilileri, lojistikte işbirliği olanaklarını masaya yatırdı. Türkiye-Hollanda arasındaki lojistik köprüsünün güçlendirilmesine karar verilirken, entegre taşımacılık çözümlerinin geliştirilmesi için harekete geçildi.
Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle İstanbul’a gelen Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisi, Hollandalı ve Türk işadamlarını Karaköy Limanı’nda ağırladı. Etkinlik kapsamında Türk ve Hollandalı lojistik firmalarının katılımıyla “İstanbul - Amsterdam İki Lojistik Üssü” başlıklı toplantı düzenlendi.
Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Amsterdam Limanı Ticari Direktörü Koen Overtoom, Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş, Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, VCK Lojistik Genel Müdürü Jeroen Brauns’un konuşma yaptığı toplantıda, Türkiye Hollanda arasındaki lojistik köprüsünün geliştirilmesi ve yeni işbirlikleri sağlanmasına ilişkin çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Denimden sonra denizde güçbirliği!
Lojistiğin her iki ülkenin konumu açısından çok önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, İstanbul’a yeni işbirlikleri yapmak için geldiklerini söyledi. Laan, Türkiye’nin istikrarlı ekonomisiyle Hollandalı firmaların işbirliği yapmak istediği bir ülke olduğunun altını çizerek, “Türkiye, Hollanda için giderek artan önemde bir ticaret ortağı haline geliyor. Son 10 yılda 3 katına çıkan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2011 yılında 7.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlar yeni işbirlikleri ile artabilir. Örneğin Türk şirketi FG Group ile yapılan anlaşma ile Denim akademisi kurulacak ve Hollandalı tasarımcılar yetiştirilecek, Türkler üretim yapacak. Benzer işbirlikleri lojistik alanı için de yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Amsterdam Limanı Ticari Direktörü Koen Overtoom ise, Amsterdam Limanı’nın geçmişten gelen tecrübesini, son teknoloji ve entegre sistemlerle birleştirerek, Avrupa’nın en iyi limanlarından biri haline geldiğini aktardı. “Hem demiryolu, hem havayolu taşımacılığına entegre yapımız, ayrıca Hollanda şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta olmamız büyük avantaj” diyen Overtoom, Hollanda’nın birçok yabancı şirketin merkezinin bulunduğu bir ülke olduğunu kaydetti. Overtoom, “Avrupa ticaret yollarının tam kalbinde yer alıyoruz. Türkiye ile ortak işbirlikleri hem Türk şirketlerine hem de Hollanda’ya büyük fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş da, 1000’e yakın üyeleri bulunduğunu belirterek, Hollanda ile daha yakın olmayı ve lojistik sektörü için yeni çözümler bulmayı istediklerini iletti.
Know-how ve teknoloji transferine hazırız!
Toplantıda söz alan Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar da, Türkiye’nin 2023 yılındaki ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirterek, “Biz Hollanda ile birlikte çok daha uzak ülkelere taşımacılık çalışmaları yapmalıyız” dedi. Hollanda’nın 3. büyük lojistik firması olan VCK Lojistik Genel Müdürü Jeroen Brauns ise Avrupa’nın ilk limandaki deniz terminalini kurduklarından söz etti. Brauns, “Sahip olduğumuz know-how ve teknoloji ile hem ihracat hem ithalat için Türkiye ile işbirliklerine hazırız. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik büyüme gerçekten etkileyici” diye konuştu.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat