e
Banner


Yurtiçi Kargo enerjisinin üçte birini e-ticarete harcıyor
Yurtiçi Kargo, “kapıda kredi kartı ödeme”, “tahsilatlı gönderi”, “self-servis” gibi özel çözümleriyle e-ticaret sektöründe hızla büyüyor. Şirketin e-ticaret alanındaki büyümesi %40-45 civarında değişirken, e-ticaret hizmetleri içinde %30-35 bandında pay alıyor. Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Metin Kocael, 2019’da da yeni oyuncular ve geliştirilecek özel hizmetlerle bu büyümenin devam edeceğini söylüyor. 




Yuriçi Kargo1982 yılında Arıkanlı Holding çatısı altında “ilk Türk Kargo” markası olarak kurulan Yurtiçi Kargo, günümüzde 17 bölge müdürlüğü, 33 transfer merkezi, 850’den fazla şube ve acentesi, 14.000’den fazla çalışanı ve 4.000’den fazla araç filosu ile Türkiye'nin 81 ilinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hizmet sunuyor. 2003 yılından Avrupa’nın en büyük kargo şirketlerinden biri olan Geopost ile ortaklık anlaşması imzalayan şirket, bu işbirliği sayesinde müşterileri için dünyada 230’dan fazla noktaya taşıma yapıyor. Müşteri odaklı ürettiği projeleri ve son yıllarda gerçekleştirdiği teknoloji yatırımlarıyla dikkat çeken Yurtiçi Kargo, e-ticaret sektöründeki iddiasını da yakaladığı büyümeyle sürdürüyor. E-ticaret sektörüne dönük özel çözümler geliştiren şirket, enerjisinin üçte birini bu alana harcıyor. Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Metin Kocael, e-ticaret alanında sundukları çözümleri, gerçekleştirdikleri yatırımları ve belirledikleri hedefleri UTA Lojistik’e anlattı. 
 
E-TİCARETE ÖZEL ÇÖZÜMLER 
Yurtiçi Kargo, E-Ticarete alanında faaliyet gösteren firmalara hangi çözümleriyle destek oluyor? 
E-ticaret sektörünün ülkemizde var olmaya başladığı 90’lı yıllardan bu yana sektörün büyük oyuncuları haline gelen öncü markaları tarafından tercih edilen Yurtiçi Kargo’da hizmetler, e-ticaret firmalarının sipariş yapıları ve depoları ile bütünleşmiş şekilde sunulmakta. Hem e-ticaret firmalarına hem de bu firmaların müşterilerine anlık veri akışı sağlanmaktadır. Standart ve özel olmak üzere sunduğumuz 40'a yakın hizmetin yanı sıra, özellikle e-ticaret firmalarının ve müşterilerinin yoğun olarak kullandığı ve siparişin teslimatı esnasında ürün bedelinin, kredi kartı fiziken kullanılarak kapıda ödenebildiği “Kapıda Kredi Kartı Ödeme” hizmetimiz ile satışı yapılan ürünün alıcısına ulaştırılması ve teslimat anında ürün bedelinin alıcıdan tahsil edilerek satıcıya, yani gönderene aktarılmasını sağlayan “Tahsilatlı Gönderi” hizmetimizi, ortak çalıştığımız KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarladık.  Ayrıca, sunduğumuz “SMS Paketi Hizmeti”miz ile operasyonel işlemlerinin belli adımlarında alıcı müşterilere özel SMS ile bilgilendirme yapılabilmektedir. Özellikle KOBİ’ler tarafından tercih edilen SMS gönderim işlemi; gönderilerin Yurtiçi Kargo varış şubesine gelip adrese teslime çıktığı anda bilgilendirme ile varış şubesine gelen ve teslim edilemeyip şubede bekleyen gönderiler için alıcıyı bilgilendirme mesajlarını içermektedir. Tüm bunların ötesinde son yıllarda gerçekleştirdiğimiz teknoloji yatırımları sonucunda ortaya koyduğumuz “Self Servis Çözümleri”nde Yurtiçi Kargo, online gönderi hazırlama, etiketleme, kurye çağırma, teslimat onayı, gönderi izleme, portal satış kodu onaylama gibi hizmetlerin eş zamanlı olarak sunulmakta olduğu web uygulamasını da KOBİ’lerin hizmetine sunmuştur.
 
Teknolojik ve operasyonel altyapınız hakkında bilgi verir misiniz? 
Bir gönderinin teslim alınmasından müşteriye ulaştırılmasına kadar geçen süreyi 5 yıl öncesine göre, teknolojik gelişmelerin de etkisiyle önemli ölçüde kısaltmış bulunmaktayız. Sektörümüzde büyük önem arz eden ve yaşanan zaman kayıplarının en büyük nedenlerinden biri olan yeterli/doğru adres verilerinin düzenlenmesi süreçleri, günümüzdeki teknoloji yatırımları ve özellikle Parser (Adres Ayrıştırıcı) ismi verilen yazılımlar aracılığı ile iyileştirilmiştir. 5 yıl öncesine kadar manuel olarak gerçekleştirilen bu süreçlerin söz konusu yatırımlarla iyileştirilmesi sonucunda, yetersiz adres verileri zenginleştirilmiş ve gönderilerin doğru teslim birimlerine yönlendirilmesi sağlanarak gönderi hızı arttırılmıştır. Tüm bunlara ek olarak, ortak barkod entegrasyonları sayesinde, özellikle yoğun gönderi yapan müşterilerde, tek barkod ile gönderilerin sevkiyatları sağlanmış; bu şekilde ikinci barkodun basılması sürecinde zaman kayıplarının önüne geçilmiş, aynı zamanda ciddi oranda kâğıt tasarrufu yapılarak çevreye karşı daha duyarlı bir yapı kurulmuştur. Günümüz teknolojilerine yapılan yatırım ile yine sektörde bir ilk olarak geliştirdiğimiz ve yenilediğimiz iPhone, iPad, Android ve mobil internet şubelerimizle, müşterilerimize sadece cep telefonlarını kullanarak, gönderinin hızından kullanılacak ambalaja kadar karar verebilme; adrese kurye çağırma, fiyat hesaplama, şube sorgulama, harita üzerinde görüntüleme, otomatik gönderi izleme gibi sayısız hizmete tek tıkla ulaşma imkanı sağlanmaktadır. 
 
E-Ticaret toplam iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Müşteri portföyünüzden söz eder misiniz?
Yurtiçi Kargo e-ticaretin ülke ticaretine girdiği günden itibaren en büyük kargo tedarikçisi olmuştur. Bu süreçte e-ticaret firmalarının kuruluşlarına, gelişimlerine, yabancı fonlar tarafından alınışlarına ve dünyaya açılışlarına tanıklık etmiş, etmeyi de sürdürmektedir. E-ticaret sektörünün toplam Yurtiçi Kargo hizmetleri içerisindeki ağırlığı %30-35 bandında değişmektedir. Bu sayılar her yıl bir önceki yıla oranla büyütülerek devam edecektir. E-ticaret sektörü hacimsel olarak her yıl %40-50 gibi geniş bir bantta büyürken, Yurtiçi Kargo’da bu büyüme 2018’de bir önceki yıla oranla %40-45 bandındadır. 2019’da da bu büyümenin yeni oyuncular ve geliştirilecek özel hizmetlerle devam edeceğini öngörmekteyiz. 
 
TESLİMAT PERFORMANSI %97’LERDE 
Yurtiçi Kargo’nun e-ticaret alanına yönelik önümüzdeki 5 yılda büyüme hedefleri neler? 
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin yayınladığı “Türkiye E-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre e-ticaretin Türkiye’de son yıllarda toplam perakende pazarının içindeki payı %5,3 oranındadır. Dünyadaki e-ticaretin toplam perakende ticaretindeki payı ile Türkiye’deki payı kıyaslandığında arada çok büyük farklar olduğunu görüyoruz. Bu da önümüzdeki yıllarda e-ticaretin müthiş bir büyüme potansiyeli barındırdığını gösteriyor. E-ticaretin başladığı günden itibaren bu sürecin içerişinde yer alan Yurtiçi Kargo’nun bu büyüme potansiyeline kayıtsız kalması mümkün değildir. Açtığımız yeni şubeler ve farklı dağıtım alternatifleri ile dağıtım ağımızı 2018 yılında yaklaşık %20 oranında arttırdık. Bu büyümeyi önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte gerek e-ticaret müşterimizin gerekse nihai tüketicilerimizin beklentilerini daha iyi karşılamak ve kargo sektörüne yeni bir vizyon katmak adına 2017 yılında aldığımız “Ar-Ge Merkezi” statümüzle inovatif çözümler üretmeye devam edeceğiz.
Önümüzdeki 5 yıla baktığımızda en çok dikkat çekecek olan konunun dijitalleşme olduğundan hiç şüphe yoktur. Tüm süreçlerin izlenebilir olmasından, kapıda ödeme sistemlerine geçişe kadar her açıdan kendimizi geliştirdiğimiz ve geliştirmeye devam edeceğimiz bir süreçten bahsediyoruz. E-ticaret sektörünün içinde var olan ve kargonun da bir parçası olduğu ekosistem içinde yer alan her bir şirketin, müşterinin ve hatta devletin bu sektörün gelişimine katkıda bulunması lazım. Kargo şirketleri olarak da birinci konumuz müşteri kargolarının zamanında alınmasını ve teslim edilmesini sağlamak. Aynı gün teslimat, randevulu teslimat gibi hizmetler önümüzdeki yıllarda, dijitalleşmenin de etkisi ile ön plana çıkacaktır. Bu süreçte ayrıca, Yurtiçi Kargo olarak hedefimiz mevcutta %97 olan teslimat performansımızı arttırmaktır. 
 
ELEKTRİKLİ ARAÇ ATILIMI 
Yakın gelecekte E-Ticaret sektörüne yön verecek teknolojilere ve Yurtiçi Kargo’nun bu alana dönük geliştirdiği çözümlere de değinen Metin Kocael, şunları aktarıyor: “E-ticaret şirketleri tarafından Market Place platformlarının yaygınlaştırılması ve bu şekilde satış hacimlerinin arttırılması planlanmaktadır. Büyüyen bu hacme kargo şirketlerinin de ayak uydurması zorunludur. Bu çerçevede de araç takip sistemleri, güncellenmiş teslimat araçları (çevreye duyarlı elektrikli araç, sürücüsüz araç vb), gelişmiş entegrasyon sistemleri, toplama sürecini hızlandıran görüntülü toplama teknolojileri, drone ile teslimat modeli gibi teknolojiler e-ticaret lojistiğine yön verecek başlıca teknolojiler olacaktır. Biz de Yurtiçi Kargo olarak, tüm bu güncellemeleri takip ediyor ve hizmetlerimiz içinde uyguluyoruz. Buna en son örneğimiz, karbondioksit (CO2) emisyonunun düşürülmesi amacıyla geliştirdiğimiz ve tasarımıyla dikkat çeken yeni elektrikli araçlarımız oldu. Söz konusu uygulamamamız ile özellikle dağıtım problemi yaşanan, trafik ve park sorunu olan, hızlı aksiyon alınması gereken lokasyonlar ile teknokentler, üniversiteler, şehir hastaneleri gibi büyük komplekslerde alımlardaki ve dağıtımlardaki hizmet seviyelerini yükseltmeyi hedefliyoruz.”  
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat