Lojistik merkez olmak Hatay’a neler kazandıracak?
Geçtiğimiz günlerde Hatay, Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) düzenlenen 1. Uluslararası Lojistik Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.
Yoğun ilgi gören zirvede Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf H. Civelek, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, yaptıkları konuşmalar ile İskenderun Lojistik Köyü’nün yanı sıra Antakya ve Osmaniye Lojistik Destek Merkezleri Mastır Planı hakkında görüşlerini ve bölgeye sağlayacağı katkıları anlattı.
İskenderun’un lojistik üs olması, Antakya ve Osmaniye ile birlikte çalışarak sinerji yaratacak bir lojistik altyapısının kurulması, İskenderun’un ulusal ve uluslararası taşımacılıkta pazar payının arttırılması, bölgedeki rekabet gücünün geliştirilmesi ve Doğu Akdeniz’de önemli bir hub limanı olması amacı ile düzenlenen zirveden yola çıkarak, bu durumun bölgeye yansımalarını değerlendirdiğimizde ise ortaya şu sonuçlar çıkıyor:
Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, tüm dünyada mesafe algısını değiştiriyor.Sermaye akışı hızlanıyor ve tüketici taleplerini şekillendiriyor. Artan küresel ticaret hacmi ile dünyanın bir ucundan diğer ucuna gönderilen ürünler düşük maliyetler ile tüketiciye ulaşıyor. Tüm bunlar ve yoğun sanayi yatırımları, İskenderun Limanı’nın özelleştirilmesi gibi konular da göz önünde bulundurulduğunda bölgenin küresel lojistik merkezlerden birisi olması, kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusundaki uluslar arası ulaşım koridorlarının geçiş noktasında yer alması, mevcut potansiyeli daha da güçlendiriyor.
Lojistiğin bölge ekonomisine sağlayacağı katkı ve kentin bu sektör konusunda sahip olduğu coğrafi ve rekabet üstünlüğünün sağlanması ile ortaya çıkan Bölgesel Lojistik Strateji Planı, artacak lojistik faaliyetler ile şehrin ekonomisine, istihdamına ve yaşam şartlarının iyileşmesine de katkı sağlayacak.İskenderun Limanı, Doğu Akdeniz’in uluslararası aktarma limanı özelliğini kazanacak. Ulusal ve uluslararası lojistik devleri bölgeye çekilecek, sektörünün eleman ihtiyacı ile yeni iş kolları oluşacak ve istihdam sağlanacak. Bölge güneyde demiryolu bağlantısı olan Mersin’den sonraki ilk liman olarak Avrupa’dan ve Akdeniz Bölgesi’nden Anadolu’ya gelecek veya Anadolu’dan çıkacak ürünler için aktarma merkezi olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, GAP projesiyle oluşacak tarımsal amaçlı endüstriyel ürünlerin girdilerinin karşılanmasında ve buralarda üretilecek ürünlerin dünyaya pazarlanmasında İskenderun’daki limanlar giriş – çıkış kapısı haline getirilecek. Bölgenin etkin bir lojistik merkezi haline getirilmesi ile birlikte Türkiye’nin uluslararası ticarette daha fazla pay alacak olması da aşikar.
Bölge halkı için trafik, gürültü ve hava kirliliği gibi çevre sorunlarının azaltılması, lojistik ağının beli bir merkeze toplanması, araç trafiğini düzenleyerek kentsel ulaşımın rahatlatılması, lojistik operatörlerin ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenmiş kriterlere uygun altyapıların yapılması da projenin öne çıkan noktalarından.