Banner


Boyner e-ticarette elini lojistik yatırımlarla güçlendiriyor
2019 yılında morhipo.com ve boyner.com.tr üzerinden yaklaşık 6 milyon paket sevkiyatı gerçekleştiren Boyner, büyüttüğü e-ticaret hedefleri doğrultusunda lojistik süreçlerine yatırımlarını sürdürüyor. 2019’un ikinci yarısında Gebze’de 110 bin m2’lik yeni depolarını hizmete aldıklarını belirten Boyner’in Lojistik, Süreç Geliştirme ve İç Denetim’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Yaşar Özey, diğer yandan genişlettikleri teslimat seçenekleri, otomatize ettikleri ürün akışları, hızlandırdıkları tedarik süreçleri ve satış sonrası hizmetlerle ellerini güçlendirdiklerini söylüyor. 
 




Boyner2020 yılına ilişkin büyüme hedefleriniz neler? E-İhracat gündeminizde neler var?
2019 yılını morhipo.com ve boyner.com.tr olarak adet bazında %50’ye yakın büyüme ile kapattık. 2020 yılında ise adetsel olarak 0’e yakın büyüme hedefliyoruz. 2019 yılında morhipo.com tarafında pazaryeri modelini ve e-ihracatı da hayata geçirdik. Morhipo.com/eu, yaklaşık 1 yıl önce İngilizce, Almanca ve Türkçe dil seçeneği ile müşterilerin kullanımına açıldı. Halihazırda Almanya’dan B2C siparişleri alıyoruz. Sevkiyat sürecindeki iş ortağımız ise PTS. 3-7 günlük sürelerde paketlerin kapıya kadar teslim edilmesini sağlıyoruz. Müşteri eğer isterse locker benzeri yapılar üzerinden de teslimatlarını alabiliyor. Bu hizmet için de müşteriden herhangi bir kargo ücreti talep etmiyoruz.  Sofort ile yapmış olduğumuz ödeme entegrasyonu sayesinde müşterilerimizin güvenli bir şekilde ödeme yapmalarına da olanak veriyoruz. Bu altyapıyı ilerleyen dönemlerde farklı lokasyonlar için de kullanıma açmak 2020 hedeflerimiz arasında.
 
2019’DA 6 MİLYON PAKET SEVKİYAT YAPTI 
2019’da kaç paket ürün dağıtımı gerçekleştirdiniz? Kaç farklı teslimat türü kullanıyorsunuz? 
2019 yılında morhipo.com ve boyner.com.tr üzerinden yaklaşık 6 milyon paket teslimatı gerçekleştirdik. Morhipo.com olarak 5 farklı teslimat tipi ile sipariş alıyoruz. Bunlardan ilki standart teslimat. Diğerlerinden ikisi ise “Aynı Gün” ve “Ertesi Gün” teslimat. “Randevulu Teslimat” seçeneği sunuyoruz müşterimize. Ayrıca Boyner ve YKM mağazalarından mağazadan teslimat seçeneğimiz ve kapıda kredi kartıyla veya nakit ödeme seçeneğiyle teslimatı müşterilerimize sunuyoruz. Boyner.com.tr tarafında “standart teslimat”, “mağazadan teslimat”; mağazalarımızdan da “mağazadan gönderi”, “mağazadan teslimat” olmak üzere toplamda 4 farklı teslimat türümüz var. Buna ilave olarak mağazalarımızın her birini stoklama merkezi olarak kullanabilen bir yapıya sahibiz. Böylece mağazalarımızda bulunan ürünleri de kullanarak omni-channel pazarlama modelini uçtan uca kullanarak boyner.com.tr’de geniş bir ürün gamını müşterilerimize sunmayı hedeflemiş haldeyiz. Bunun yanında boyner.com.tr’de “Hızlı Gönder”, “Aynı Gün Teslimat”, “Kapıda Ödeme ve Temassız Teslimat”, “Arabaya Teslim (curbside pick-up)” gibi birçok projeyi böyle bir zamanda hayata geçirmeye çalışarak müşterilerimize farklı teslimat çeşitleri sunmaya çalışıyoruz. Yeni dönemde değişen talepler neticesinde, teslimat seçeneklerimizi genişletmek ve müşterilerin farklı teslimat noktalarından siparişlerini almasını sağlamak da 2020 hedeflerimiz arasında.
 
Koronavirüs iş hacminizi nasıl etkiledi? Ne tür tedbirler aldınız? 
Hem morhipo.com hem de boyner.com.tr olarak, salgının görüldüğü ilk güne kadar hedeflediğimiz iş hacmini istediğimiz gibi başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Salgın sonrasında insanların satın alma önceliklerinin değişmesi ile tekstil sektörü olarak biz de etkilendik. İlk aşamada tekstil satışını olumsuz yönde etkilemiş gibi gözükse de bu işi genişletmek ve piyasadaki müşteri ihtiyacını belirleyebilmek adına da öğretici bir süreç oldu. Bu kapsamda yaptığımız kampanyalar ile Nisan ayı hedeflerini %98 oranında gerçekleştirebildik. Yalnız salgının operasyonumuzu negatif etkilememesi ve sürekliliğinin sağlanması adına kontrollü bir şekilde hareket ettiğimiz için personel tedariğinde sıkıntı yaşadığımız durumlar oldu, bu sebeple de kargo teslim sürelerini biraz uzattık.
Pandemi sebebiyle operasyonumuzda önlemleri arttırdık. Diğer yandan e-ticaret satışına yönelme eğilimi artacağı için biz de ürün yelpazemizi genişleterek, yeni iş modelleri geliştirerek ve yeni projeler devreye alarak hem çalışanlarımız hem de müşterilerimiz için daha sağlıklı bir ürün akışı sağlamaya çalışıyoruz.  Bu çerçevede depomuzda hijyen kurallarımızı daha sıkılaştırırken, sosyal mesafeye dikkat ederek çalışma alanlarımızı tekrar organize ettik. Depomuzu periyodik olarak dezenfekte ederken, buna ilave olarak ürünlerimizi depodan çıkmadan önce tekrar dezenfekte ediyoruz. Her şeyden önce pandeminin bir an önce son bulması en büyük temennim. Pandemi sürecinde müşterilere teslimatlarının sorunsuz bir şekilde teslim edilebilmesi için canla başla çalışan bütün depo ve kargo ekiplerini de ayakta alkışlıyorum.
 
BİRÇOK FİRMADAN HİZMET ALIYOR 
Depolama ve dağıtım konusunda süreçleri nasıl yönetiyorsunuz? Hangi şirketle çalışıyorsunuz? 
Depolama operasyonlarımız için uzun yıllardır birlikteliğimizi sürdürdüğümüz Ekol Lojistik ile çalışıyoruz.
Onlarla olan iş modelimiz diğer perakende firmalarına göre biraz daha farklı. Kendi operasyon ekiplerimizle her gün planlamadan süreç geliştirmeye kadar her türlü alanda Ekol ekipleri ile birlikte çalışarak operasyonlarımızın sürekli iyileşmesi için farklı metodolojileri kullanmaya çalışıyoruz. Mühendislerden oluşmuş bir ekibimiz sürekli olarak depomuzdaki fırsat alanlarını tespit etmek ve onları iyileştirmek için çalışıyor. Diğer firmalar ile sürekli iletişimde olarak en güncel uygulamaları depomuza uyarlamaya çalışıyor. 
Morhipo.com tarafında, operasyonumuzu depo stoklarımız ve sanal stok üzerinden yönetiyoruz. Zaten müşteri sipariş verme anında ürünün hangi tarihler arasında elinde olacağını biliyor. Biz de sipariş oluştuktan sonra ürünün stok durumunu kontrol ederek sürece start veriyoruz. Eğer ürün stoku depoda varsa, zaten aynı gün içerisinde çıkışı yapılıyor ve müşterinin bulunduğu lokasyona göre 1 ya da 2 iş günü içerisinde teslim ediliyor. Ürün eğer stokta yoksa, bu kez tedarikçilerimizden ürünleri depomuza çekiyoruz. Ürünün depo girişi yapıldıktan sonra yine yukarıda bahsettiğim süreç devam ediyor. Bunun dışında hem ürün yelpazemizi genişletmek hem de daha hızlı teslimat yapabilmek adına 2019 yılı itibariyle pazaryeri modelini de mevcut süreçlerimize entegre ettik. Eğer müşteri ürünü bir pazaryeri satıcısından alıyorsa, ürün hiç bizim depomuza gelmeden doğrudan satıcının deposundan müşteriye yönlendiriliyor. Bu hem teslimat sürelerinin kısalmasını hem de operasyonun daha verimli olmasını sağlıyor. 
Boyner.com.tr’de, pazaryeri yapısı mevcut değil. Boyner.com.tr’de depodaki ve mağazadaki reel stoklarımız üzerinden morhipo.com’a benzer bir şekilde depomuzda operasyonumuzu yürütüyoruz. Dağıtım konusunda ise Yurtiçi Kargo, MNG, Hepsi Jet, Aras ve UPS firması ile çalışıyoruz. Yakın zamanda PTT, Scotty gibi firmaları da operasyonlarımıza farklı teslimat türleri ile birlikte dahil ediyor olacağız.
 
Hizmet alırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Biz bir Boyner Grup şirketi olarak koşulsuz müşteri memnuniyeti mottosu ile süreçlerimizi yönetmeyi hedefliyoruz. Önceliğimiz verimli bir operasyon yürütmek, bundan kastımız maliyeti kısmak değil, aksine üretkenliği arttırarak müşterilerimize daha hızlı ve doğru bir hizmet sunmak. Zamanında, hızlı ve ulaşılabilir bir hizmet verebilmek bizim için en önemli kriter. Bu anlamda lojistik firmalarımızı da partnerimiz olarak görerek, tüm süreçlerimizi hem teknolojik hem de akış anlamında en yüksek standartlarda yönetmeye çalışıyoruz.
Değişen gündem ve önceliklerimiz sebebiyle artık hijyen ve dezenfeksiyon maddeleri operasyonlarımızda öncelikli gündem maddesi olmuş durumda. Bu sebeple lojistik operasyonlarımızda çalıştığımız iş ortaklarımızın hijyen koşullarını arttırmak için yeni dezenfeksiyon uygulamalarını operasyonlarımıza dahil etmelerini hem çalışanlarımız için hem iş ortaklarımızın çalışanları için hem de müşterilerimiz için önemsiyoruz. Bunun yanında müşterilerimiz ile ürünlerimizin ilk teması da bizler için çok önemli. Bu sebeple teslimat performansı, bilgilendirme akışı, hijyen koşulları ve ulaşılabilirliği yüksek olan dağıtım firmaları ile çalışmayı tercih ediyoruz.
 
LOJİSTİK ÜSSÜNE TAŞINDI 
Lojistik gündeminizde neler var?
Boyner Grup olarak Boyner Büyük Mağazacılık ve Morhipo olarak güçlerimizi birleştirerek daha büyük hedefler ile e-ticaret işimizi geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda da 2019 yılının ikinci yarısında hayata geçirdiğimiz büyük bir proje ile Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde 110 bin m2’lik yeni depomuza taşındık. Deponun tasarımından projenin canlıya geçirilmesine kadar kendi ekibimiz projemize liderlik etti. İçinde bulunduğumuz süreç neticesinde e-ticaret artık daha çok  insanların hayatının içerisinde yer alacak. Sosyal mesafe kavramı uzun bir süre daha hayatımızda olacağı için, müşterilerimize minimum temas kurarak en kaliteli ve en hızlı hizmeti alabilecekleri modern bir lojistik hizmeti sunmak en önemli hedefimiz. Bu kapsamda da depomuzdaki ve mağazalarımızdaki ürün akışlarını otomatize etmeye çalışıyor ve daha hızlı bir şekilde ürünlerimizi müşterilerimize ulaştırmaya ve yeni teslimat modelleri önermek üzerinde çalışıyoruz. Diğer yandan tedarik süreçlerinin hızlanması ve satış sonrası hizmetler de elimizi güçlendirecek diğer etmenler. Her biri özelinde yaptığımız çalışmalar ile daha kısa sürede ve en kaliteli hizmeti sunarak müşterilerimize nasıl ulaşabileceğimiz üzerinde çalışıyoruz.
 
 
LOJİSTİK SÜREÇLER OTOMATİZE EDİLMELİ 
E-ticaret ve e-lojistiğin ayrı düşünülemeyeceğini belirten Cem Yaşar Özey, iki sektörün kesişme noktalarına ilişkin şunları aktarıyor: “Perakende içindeki e-ticaret payı her geçen gün giderek artıyor ve pandemi ile birlikte önümüzdeki 6-7 yılda ulaşmayı düşündüğümüz hedefleri 1-2 yıl içerisinde gerçekleştiriyor olacağız gibi duruyor. Tercih edilen bir platform olmak, müşteri gözünde her daim ulaşılabilir olmayı gerektiriyor. Şu an e-ticaret özelinde gelen şikayet sayılarına baktığımızda, özellikle kampanyaların yoğun olduğu dönemlerde, en fazla sorunun kargom nerede? Teslimatım neden gecikti? Gibi konulardan kaynaklandığını görüyoruz. Böylesine dinamik bir sektörde ayakta durabilmek için müşteriye satış sonrasındaki süreçlerde de şeffaf olarak yaklaşabilmek gerekiyor.  Geçtiğimiz yıl Black Friday döneminde artan e-ticaret hacmine kargo firmalarının cevap veremediğini hepimiz gördük ve bunun tekrarlanmamasını sağlamamız gerekiyor. Bu sebeple e-ticaret üzerinden talep edilen bir ürünün ya da hizmetin tüketiciye hızlı ve doğru bir şekilde ulaşması çok önemli. Tam bu noktada lojistik hizmetlerin teknolojinin gücünü doğru kullanıp ürün akışını doğru bir şekilde sağlayarak müşterilere doğru bilgilendirme ile ürünün son kullanıcıya zamanında ulaştırılması bir bütün olarak değerlendirilmeli. Eğer bu işi manuel takibin üstüne çıkarabilir ve süreçleri otomatize hale getirmeyi başarabilirsek, e-ticaret çok büyük bir ilerleme kaydetmiş olacak.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat