e
Banner


Evidea teslimatta iş ortağını 3’ledi
Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinden olan Evidea, Covid-19 döneminde teslimat süreçlerinde yaşanacak darboğazı aldığı tedbirle bertaraf etti. Hizmet aldıkları firma sayısını 3’e çıkardıklarını belirten Evidea Tedarik Zinciri Direktörü Fahri Çırak, önümüzdeki süreçte işlerine daha fazla butik firmayı dahil etmeyi planladıklarını söyledi. 




EvideaMutfak, ev tekstili, ev dekorasyon, tamamlayıcı mobilya, aydınlatma, banyo, elektrikli ev aletleri, ev yaşam kategorilerinde 2011’den bu yana hizmet veren Evidea, e-ticaret kimliğine ek olarak perakende mağaza zinciri yapısıyla müşterileriyle buluşmaya hazırlanıyor. 2019 yılında gerçekleşen yeni ortaklık yapısı sonrasında altyapısal çalışmalarını tamamlayan Evidea, 5 yıl içinde 110 mağaza açmayı hedefliyor. Marka, çoğunluğu alışveriş merkezlerinde yer alacak ortalama 1600 metrekare büyüklüğündeki mağazalarında, tüketicilerin dekoratif fikirler bulup ilham alabileceği bir ev alışverişi deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Evidea Tedarik Zinciri Direktörü Fahri Çırak, içinden geçilen bu zor sürece rağmen marka olarak geleceğe yönelik belirledikleri büyüme hedeflerinde bir değişiklik olmadığını, yaptıkları planlama doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi. Bu dönemde e-ticaret kanalında artan talebe cevap verebilmek için hızlı aksiyon aldıklarını belirten Çırak, lojistik ayağında aldıkları tedbirlerle önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. 
 
SİPARİŞLER HIZLI BİR ŞEKİLDE KARGOYA VERİLİYOR
Koronavirüs salgınından nasıl etkilendiniz? Bu sürece yönelik aldığınız özel tedbirler neler?
Koronavirüs salgını tüm perakende mağazası olan firmaları nasıl etkilediyse aynı oranda biz de etkilendik. Bu süreçte kendimizi e-ticaret tarafına kanalize ederek burada hızla artan taleplere cevap verebilmek için aksiyonlar aldık. Mart döneminde pandemi yaşanmaya başladığında kargo dağıtımlarında sıkıntılar yaşanacağını ön görerek çalıştığımız kargo firma sayısını artırdık. Mevcutta çalıştığımız firmaya ek olarak operasyonumuza 2 yeni firma daha dahil ettik. Aldığımız bu tedbirler ile kargoda yaşanan darboğazı çözmeyi hedefledik. Aldığımız bu aksiyonlar sayesinde e-ticaret işleyişimizi hiç durdurmadık, web siparişlerimizi hızlı bir şekilde kargoya teslim ederek adeta mağazalarımızı müşterilerimizin ayağına götürdük
 
Hangi şirketlerle çalışıyorsunuz? 
Şu anda Asil Kargo, Horoz Lojistik ve UPS Kargo ile ürünlerimizi müşterilerimize ulaştırmaktayız. Pandemi öncesinde sadece UPS Kargo ile çalışırken, tamamlayıcı mobilya taşımacılığında daha uzman olan Horoz Lojistik firmasını işbirliğine gittik ve tamamlayıcı mobilya ile normal kargo gönderimizi ayırdık. Böylelikle hem UPS Kargo’nun iş yükünü rahatlattık hem de müşteri memnuniyetimizi artırdık. Ayrıca Horoz Lojistik ile birlikte butik bir firma olan Asil Kargo’nun da hızlı bir şekilde entegrasyonunu tamamlayarak İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli gibi illere göndereceğimiz siparişlerimizi bu firmaya kaydırarak teslimat hızımızı daha da artırdık.
 
KARGOCULAR E-TİCARETİN HIZINA YETİŞEMİYOR 
Lojistik süreçlerde ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Sektörden neler bekliyorsunuz? 
Yoğun dönemlerde lojistik ve dağıtım şirketlerinin kapasitesi zorlanmakta ve vermiş olduğu hizmetlerle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu dönemlerde hem hizmet kalitesi azalmakta hem de kapasite yönetimi için kota koymaktalar. Burada hem lojistik tarafında (hacimli ürünlerin taşınmasında) hem de kargo tarafında yeni oyuncuların devreye girmesi gerekiyor. Şu anda özellikle e-ticaret sektörünün büyüme hızına kargo firmaları yetişememektedir. 
Her ne kadar aktarma merkezlerindeki sistemleri otomasyon ile desteklediklerini ve geliştirdiklerini belirtseler de son nokta olan şube ve acenteler iş yüküne yeteri kadar cevap veremiyor. Buraya yatırım yapılarak acente şube sayısı artırılmalı ve personel desteği sağlanmalıdır. Son zamanlarda çoğu kargo firması, hizmetleri daha da iyileştirmek adına fiyatlarına artış gerçekleştirmiş ama bu artış ile birlikte son dağıtım noktalarında herhangi geliştirme sağlanamamıştır. 
Bundan dolayı kesinlikle yeni firmaların artık sektör içerisinde hızlı bir şekilde sahaya çıkması gerekiyor. Ayrıca bu durum butik hizmet veren kargo firmaları için bir fırsattır. Bu firmalar hizmet kalitesinden ödün vermeden teslimatları zamanında gerçekleştirebilir ve gelen talebi karşılayabilirlerse bu gibi firmalar yeni oyuncular neden olmasın?
 
E-ticaret ve e-lojistiğin kesişme noktaları neler?
Bu ikili, müşteri memnuniyetinin en üst seviyeye getirilmesi için birbirine her zaman muhtaçtır. Süreç müşterinin e-ticaret firmasından alışveriş yapması ile başlar ve e-lojistik firmasının müşteriye teslimatı ile birlikte sonuçlanır. Burada özellikle bu ikili içinde kesişen kritik noktalar şunlardır:
Hız
Doğruluk
Kalite
Güvenirlik
Müşteriler alışverişini gerçekleştirdikten sonra eğer teslimatını hızlı, doğru ve kaliteli bir şekilde gerçekleştiremezseniz alışveriş yapan müşterinizi memnun etmemiş olursunuz. Mutsuz deneyim yaşayan müşteri sonraki alışverişlerinde artık sizi tercih etmeyebilir. Evidea olarak bu durumun farkındayız ve müşterilerimizin memnuniyet için sürekli kendimizi geliştiriyoruz.
 
BUTİK ÇÖZÜMLERE YOĞUNLAŞACAK 
Teslimat süreçlerinizi iyileştirmek adına gündeminizde neler var? 
Evidea olarak müşteri memnuniyeti bizler için çok önemli. Gelen her bir siparişi tüm birimlerimiz özenle takip ediyor ve müşterilerimizin yapmış olduğu alışverişten memnun bir şekilde ayrılmasını çok önemsiyoruz. Bundan dolayı müşteri teslimatlarını hızlandırmak adına işimize daha fazla butik firmalar dahil etmeyi planlıyoruz. Bunun için ilk adımımızı attık. Bunu diğer illerde de uygulamayı planlıyoruz.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat