e
Banner


Sinoz Kozmetik kotalara karşı kendi dağıtım ağını kurdu
E-ticaret alanında faaliyet gösteren yerli kozmetik markası Sinoz, kargo şirketlerinin uyguladığı kotalara kaşı kendi dağıtım ağını kurdu. Dağıtım için 36 ilde cep depo yatırımı yaptıklarını belirten Sinoz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Çörekci, yılsonunda bu sayıyı 70’e çıkaracaklarını, amaçlarının 1 yıl içinde 81 ilde, 3 yıl içinde tüm Türkiye’de aynı gün teslimat yapmak olduğunu söyledi. 




SinozKargo şirketlerinin pandemi ile birlikte hızla yükselen e-ticaretin hızına yetişememesi, şirketlerin kendi kargo operasyonlarını başlatmasına yol açtı. 2008 yılından bu yana e-ticaret alanında faaliyet gösteren yerli kozmetik markası Sinoz Kozmetik de bu alanda ilk adımı atan şirketler arasında yer aldı. Sinoz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Çörekci, kendi dağıtım ağlarını kurma ihtiyacının nasıl oluştuğunu şöyle açıkladı: “Aslında son yıllarda teknolojinin yanında sosyal medyanın da gelişmesi ile e-ticaret çok hızlı bir ivme yakaladı. En son 2019 Kasım ayında birçok e-ticaret sitesinin düzenlediği black friday kampanyaları sırasında ülkemizdeki kargo altyapısının yetersizliğine dair sinyaller almaya başlamıştık. O dönem internetten verilen birçok sipariş aylar sonra teslim edilebilmişti. 2020 yılına geldiğimizde Mart ayında ülkemizde patlak veren Covit-19 pandemisi sonrası e-ticaret hacmi bir anda 3-4 katına çıktı. Yıllık ortalamaya baktığımızda ise e-ticaret 0 oranında artış gösterdi. Haliyle zaten acil durum sinyali veren kargo firmaları bu defa çözümü paketlere kota koymakta buldu. Sinoz Kozmetik olarak bu kotaların çok üzerinde paket gönderimlerimizin olması ise bizi kendi çözümümüzü bulmaya itti.” 
 
CEP DEPO SAYISINI 70’E ÇIKARACAK 
 
Projeyi kafalarında oturduktan hemen sonra harekete geçtiklerini vurgulayan Yasin Çörekci, 10 gün sonra kurdukları cep depolarla 15 ilde dağıtım yapar hale geldiklerini söyledi. 7 ay gibi kısa sürede cep depo kurdukları il sayısını 36’ya çıkardıklarını aktaran Çörekci, 14 ilde daha anlaşmalar imzaladıklarını ifade etti. Bu yılın sonunda 50 ilde 70’in üzerinde cep depo ile müşterilerine hizmet vereceklerini açıklayan Çörekci, “Amacımız 1 yıl içinde 81 il merkezinde aynı gün teslimat yapmak. Sonrasında ise ilçe odaklı çalışmalara ağırlık vererek, 3 yıl içinde tüm Türkiye’de aldığımız siparişleri müşterilerimizin istediği gün ve saatte teslim eder hale gelmeyi umuyoruz. Yazılım noktasındaki geliştirmelerimizin de tamamlanması ile web sitemize gelen müşterilerimiz paketinin durumunu uygulamamız üzerinden anlık görebilir hale gelecek” dedi. 
Dağıtım süreçleri hakkında da bilgi veren Yasin Çörekci, şunları aktardı: “Açmış olduğumuz cep depoların dağıtım yapabileceği ilçe ve mahalleleri sistemimize tanımlıyoruz. sinoz.com.tr sitemize gelen müşterimiz adres bilgilerini girdiğinde cep depomuzun bölgesine denk gelen bir sipariş verdiğinde bu sipariş cep deponun ekranına düşüyor. Cep depodaki görevlilerimiz sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki sorti ile paketleri dağıtıyor. Bu sistemde istisnai durumlar olmakla birlikte örneğin Gaziantep Şahinbey ilçesinden saat 13:00’de sipariş veren bir müşteri 15:00’de siparişini teslim alabiliyor. Hakkari, Van, Elazığ, Mardin gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki birçok ilden gelen siparişlerin aynı gün teslimatlarının başlaması müşterilerimiz tarafından büyük şaşkınlık ve taktirle karşılanır hale geldi.” 
Oluşturdukları bu sistemle önemli kazanımlar elde ettiklerini ifade eden Çörekci, “Birkaç örnek vermek gerekirse, bu sistem sayesinde kargo firmalarının uyguladığı kota sorununu aştık, ürünlerimiz yıpranmadan, deforme olmadan müşterilerimize ulaştı, ek istihdam sağladık, kargo kaynaklı iade oranımız sıfıra indi, hızlı teslimat sayesinde müşteri memnuniyetini arttırdık ve yeni müşteriler kazandık diyebiliriz. Bu sistemin dünyada örneği var mı bilmiyorum, ama ülkemizde bu sistemi ilk uygulayan firma olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.  
 
KAPASİTE YETERSİZLİĞİ E-TİCARETİN ÖNÜNDE ENGEL 
 
Mevcut kargo dağıtım sisteminde iş yapan kargo firmalarının kapasitelerini arttırmaları gerektiğine dikkat çeken Çörekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her biri ülkemizde yıllarca hizmet vermiş ve halen vermeye devam eden birbirinden kıymetli firmalar. Fakat özellikle e-ticaret alanındaki hızlı büyüme kaynaklı talebe yetişebilmek için daha hızlı hareket etmeleri ve yatırımlarını bu yönde yapmaları elzem hale geldi. Kargo firmalarının kapasite yetersizliği ve teslimatlarda yaşanan diğer aksaklıklar e-ticaretin gelişmesinin önünde de engel teşkil ediyor diyebilirim.” 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat