e
Banner


Hepsiburada inovatif projelerle lojistikte alışkanlıkları değiştiriyor
Türkiye’de e-ticaretin gelişmesine büyük katkı sunan Hepsiburada, depolama, dağıtım ve teslimatta geliştirdiği inovatif projelerle lojistik hizmetlerde de çıtayı yükseltiyor. Hepsiexpress ile anında market teslimatı, HepsiLojistik ile uçtan uca depo yönetimi, HepsiJet ile yeni nesil taşımacılık hizmeti sunan şirket, depolama operasyonlarını otomasyon ve inovasyona dayalı yürütüyor. Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Mehmethan Yallagöz, “Yeni yatırımlar ve iş birlikleriyle, sektörün ilklerine imza atmaya devam edeceğiz” dedi. 




HepsiburadaPandemi e-ticaret sektörünü nasıl etkiledi? Hepsiburada bu dönemde nasıl pozisyon aldı? 
 
Dijitalleşme ve buna bağlı e-ticarete yönelim hem tüketici hem de şirketler bağlamında küresel çapta son yıllarda hızla artarken, 2020 yılını şekillendiren pandemi, tüketici alışkanlıkları ve beklentilerinde radikal ve kalıcı değişimlere yol açtı. Pandemi sonrasında yaşanan kısıtlamalar nedeniyle, tüketicilerin çok önemli bir bölümü online alışverişe yöneldi. Yaşanan değişimin odağında yer alan e-ticaret sektörü, teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşümün ivme kazanmasında da etkili oldu.
Aynı durum, kısıtlı mağaza satışlarının olması nedeniyle KOBİ ve işletmeler için de yaşandı ve bu dönemde e-ticaret baskın satış kanalı haline geldi. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Deloitte tarafından yapılan bağımsız araştırma sonuçlarına göre, pandemi döneminde her 10 işletmeden 7’si için fiziksel mağaza satışları azalırken, Hepsiburada olarak, platformumuz üzerinden satış yapan işletmelerin e-ticaret satışlarındaki artışı ortalama yüzde 40 oldu. 
Teknolojinin yıkıcı değil yapıcı gücüne odaklanan bir marka olarak, bu dönemde de müşterilerimizin, iş ortaklarımızın ve çalışanlarımızın sağlığını ve güvenliğini her şeyin önünde tutan bir felsefeyle, henüz Covid-19 vakaları ülkemizde görülmeden çok önce sağlık tedbirlerimizi planlayıp hayata geçirerek birçok konuda öncülük ettik. Aldığımız tedbirler kapsamında; tüm siparişlerin gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin ardından ulaşmasını sağladık. Henüz pandeminin başında, tüm Genel Merkez çalışanlarımız uzaktan çalışma modeline geçerken, operasyon ekibimiz kapsamlı sağlık ve güvenlik uygulamalarıyla çalışmalarını sürdürmeye başladı. Bu denli hızlı davranmak, süreci daha etkin yönetebilmemiz adına büyük avantaj sağladı.
 
GİRİŞİMCİ KADINLARA TEKNOLOJİNİN GÜCÜNÜ SUNUYOR 
 
Bu dönemde hizmet ağınızı genişletmek adına ne tür adımlar attınız? 
 
Pandemi döneminde de kalite anlayışımızdan ödün vermeden müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak için birçok ürün ve hizmet hayata geçirdik; yine bu beklentiler odağıyla var olanların da kapsam ve ağını genişlettik. Örneğin, müşterilerimizin market ve günlük ihtiyaçlarını dakikalar içinde kapılarına ulaştırdığımız Hepsiexpress’in ürün çeşitliliği ve kapsamını genişlettik. 
Benzer şekilde lojistik sektörüne yenilikçi bir bakış açısı kazandıran, müşterilerimiz ve iş ortaklarımız nezdinde markamıza duyulan güvenin artmasını sağlayan Hepsijet kapsamında yaptığımız yatırımları artırarak dağıtım ağımızı genişlettik ve hizmet kalitemizi bir adım daha öteye taşıdık. Türkiye’de bir ilk olan Randevulu Kolay İade ile müşterilerimize evlerinin konforunda iade hizmeti sunarak pratik ve güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamalarını hedefledik. Yine bu dönemde değişen sektör ihtiyaçlarına çözüm bulmak amacıyla Hepsilojistik hizmetimizi devreye aldık. Bu hizmetimiz ile iş ortaklarımıza stoklamadan adreslemeye, paketlemeden kargolamaya, faturalandırmadan ürün teslimatı ve iade işlemlerine kadar tüm operasyonel süreçlerde destek olarak, zaman, iş yükü ve maliyetten tasarruf etmelerine katkı sunuyoruz.
Bunlara ek olarak, sorumlu marka anlayışımızla toplumsal gelişime, girişimciliğe ve inovasyona katkıda bulunmak için yeni işbirlikleri ve projelerimizi hayata geçirmeye devam ettik. Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programımız kapsamında, pandemi döneminde de kadınların e-ticarette kendi işlerini kurmalarına ve büyütmelerine imkan sağlayan desteklerimizi sürdürdük. Yönetim Kurulu Başkanımız Hanzade Doğan’ın vizyonuyla, kadınların ekonomiye katılımlarını desteklemek için hayata geçirdiğimiz ve girişimci kadınlara indirimli komisyon oranlarından faydalanma, reklam ve pazarlama desteği, eğitim ve indirimli kargo imkanı gibi destekler sunan Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programımız kapsamında, bugüne kadar 24 bin girişimci kadın ve 88 kadın kooperatifine destek olduk. Bu sayede iş ortaklarımız arasındaki kadınların oranı yüzde 6’dan yüzde 23’e yükseldi.
 
ROBOTLARLA TESLİMAT DÖNEMİNİ BAŞLATACAK 
 
Operasyon ağınız ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Hepsiburada olarak, bölgenin en büyük operasyon ağına sahibiz. Gebze’de 100 bin metrekare alana kurulu Akıllı Operasyon Merkezimiz ile tüm süreçleri otomasyon ve inovasyona dayalı yürütüyoruz. Biz öncelikle bir teknoloji şirketiyiz. Teknolojiyi son sınırlarına kadar kullanarak, müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın ekosistemimizdeki her bileşenin beklentisine yönelik deneyimlerini iyileştiren hizmet ve uygulamalar sunuyoruz. Faaliyetlerimizin ana damarını oluşturan lojistik merkezlerimizde, bize güç katan ve son teknolojilerden faydalandığımız inovatif uygulamalarımız var. Depolarımızda toplama ve taşıma işlerinde faydalandığımız robotlar mevcut. Yine envanter ve lojistik yönetimi için yapay zeka uygulamaları kullanıyoruz. Teslimat ve dağıtımda rotalama için yapay zeka uygulamalarından yararlanıyoruz. Depo yönetimimizi akıllı sistemlerle gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de robotlarla otonom teslimat dönemini başlatmak üzere çalışmalara başladık. Ayrıca operasyonlarımızı daha mükemmel hale getirmek için Anadolu’nun 6 noktasına kazandırdığımız yeni merkezlerle birlikte dağıtım ve depolama alanımız 120 bin metrekareye yükseldi. 
Stratejik yatırımlarımızdan HepsiJet lojistik iştirakimiz ile yeni nesil taşımacılığı sektöre ve ülkemize kazandırdık. HepsiJet ile randevulu teslimat – aynı gün ve ertesi gün teslimat modellerini müşterilerimize sunuyor, ayrıca Kolay İade hizmeti gibi uygulamalarımızla müşterilerimizin iade etmek istedikleri ürünleri randevu sistemiyle kapılarından gidip alıyoruz. HepsiLojistik hizmetimizle platformumuzdaki satıcılara uçtan uca depo yönetimi hizmeti veriyoruz. Bu aksiyonlarımızla bugün Türkiye’nin 81 iline 24 saat içinde, yüzde 95’i aşan zamanında dağıtım performansıyla ürün teslimatı yapabiliyoruz.
 
Dağıtımda nasıl bir yol izliyorsunuz? Lojistik şirketlerinden hizmet alıyor musunuz? 
 
Lojistik, kargo ve ürün teslimatında birden fazla iş ortağımız ile çalışıyoruz. Tabii bu alanlarda kendi yatırımı ve çalışmalarımız da var. Hepsiburada’nın koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlama yolunda en önemli stratejik girişimlerinden biri olan teslimat hizmeti HepsiJet ile teslimat oranımızı pazaryerindeki siparişlerin yüzde 53’üne ulaştırdık. Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 500’e yakın araçla hizmetlerini genişleten HepsiJet’in büyük ölçekli ürünler için sağladığı teslimat ve kapıdan iade servisi HepsiJet XL, müşteri deneyiminde önemli bir fark yarattı. HepsiJet XL’in müşteri memnuniyeti skoru 2021 yılını yüzde 98’nin üzerinde performansla bitirdi. Ayrıca pandemi dönemini de dikkate alarak market alışverişlerine yönelik hızlı teslimat hizmetimiz HepsiExpress’i stratejik olarak önceliklendirmemizin ve buradaki yatırımlarımızın başarılı sonuçlara önemli katkısı oldu. Bu yatırımlarla HepsiExpress 3. çeyrek sonu itibarıyla toplam 50 markanın bin 950 satış noktasından hizmet verme kapasitesine ve 3 bin 400’ü aşan teslimat aracıyla geniş bir dağıtım kapasitesine ulaştı.
Müşterilerimize yönelik bu hizmet ve uygulamalarımızın haricinde üye işletmelerimiz ve paydaşlarımız için de HepsiLojistik ile önemli bir fark yarattık. Platformumuzdaki iş ortaklarımıza, tüm e-ticaret operasyonları için uçtan uca depo yönetimi hizmeti verdiğimiz HepsiLojistik ile süreçlerinde zaman, iş yükü ve maliyetten tasarruf imkanı sağlıyoruz.
 
TESLİMATTA YENİ SEÇENEKLER YARATTI 
 
Bu dönemde hayata geçirdiğiniz yeni teslimat modellerinden söz eder misiniz? 
 
Hepsiburada olarak ana amacımız, güvenlik, kalite ve hızdan ödün vermeden satış öncesi ve satış sonrası süreçlerimizi sadeleştirerek müşterilerimiz için hayatı daha kolay hale getirmek. Bu hedefle müşterilerimize sunduğumuz teslimat ve iade seçeneklerini her geçen gün çoğaltarak yeni alternatifler oluşturuyoruz. Bunlardan biri ‘Yarın Kapında’ hizmetimiz. ‘Yarın Kapında’ ile, Hepsiburada kullanıcıları siparişlerini, özellikle de acil ihtiyaçları olan ürünleri günlerce beklemeden, çok daha hızlı teslim alabiliyorlar.
‘Yarın Kapında’ hizmetimiz kapsamındaki ürünler, belirtilen saat aralıklarında sipariş edildiğinde, ertesi gün verilen adreste kapıdan sahibine teslim ediliyor. Kullanıcılarımız, uygulamamızda yer alan ve hizmet kapsamında olan ürünleri ‘Yarın Kapında’ filtre seçeneği ile kolayca görebiliyorlar. Bu sekme üzerinden belirtilen saatler arasında verdikleri siparişleri, ertesi gün kendilerine kapıdan teslim ediyoruz. Yine ‘Kapıdan İade’ hizmetimiz de müşterilerimize sunduğumuz ayrıcalıklı kolaylıklardan. ‘Kapıdan İade’ ile müşterilerimize satın aldıkları ürünü kargo şubesine gitmeden kolayca iade edebilme olanağı tanıyoruz. Normal şartlar altında e-ticaret alışverişlerinde, müşteriler satın aldıkları ürünü iade etmek istediklerinde kargo şubelerine giderek paketi geri iade etmeleri gerekiyor. Oysa bu başlı başına efor gerektiren ve içinde bulunduğumuz pandemi döneminde risk oluşturan bir süreç. Özellikle İstanbul gibi bir büyükşehirde yaşayanlar için işten ya da evden çıkıp trafiğe girip uygun kargo şubesini bulmak uzun zaman alabiliyor. ‘Kapıdan İade’ hizmetimizde HepsiJET, müşterilerimizin istedikleri gün içerisinde ve seçtikleri konumdan paketi doğrudan teslim alarak satıcıya geri ulaştırıyor. Ürün nasıl satın alındıysa iadesi de benzer şekilde yapılıyor.
 
Yakın gelecekte e-ticarete ve e-ticaret lojistiğine hangi teknolojiler yön verecek? Hepsiburada’nın planları neler?
 
2022 ve takip eden önümüzdeki dönemde gerek işletmeler gerekse tüketiciler bazında online alışveriş ve e-ticarete ilginin, eğilimin katlanarak artacağını ve ekonomiye can suyu olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Tüketiciler açısından online alışverişlerde karar alma ve seçim yapmayı kolaylaştıran içerik ve özelliklerin, taksitli alışveriş veya online tüketici kredisi alabilme gibi kolaylıkların ve mobil deneyimdeki yeniliklerin gerek Türkiye’de gerekse dünya genelinde e-ticarete yön vereceği kanısındayız.
Dijital dönüşüm önümüzdeki dönemde de geleceği şekillendirmeye devam edecek. Markalar nezdinde düşündüğümüzde ise, bu dönüşümde varlıklarını ortaya koymaları belirleyici olacak. Dijital alt yapısı olan markalar, pandemi döneminde hızla artan talebi karşılamayı, yeni müşteriler kazanmayı başardılar. Ancak tüketici sadakati, kaygan bir zemin ve önümüzdeki dönemin nasıl geçeceği konusunda da belirleyici olacak. Müşteri memnuniyeti için sürekli çıtayı yükseltmeniz gerekir. Dolayısıyla, kazanılan müşteriyi elde tutabilmek için plan ve yatırımlar yapıyor olmak önemli. 
Genel olarak baktığımızda offline deneyimlerimizin online hayata taşındığını ve bunun kalıcı olacağını öngörüyoruz. Karar alma ve seçim yapmayı kolaylaştıran içerik ve özelliklerin, taksitli alışveriş veya online tüketici kredisi alabilme gibi kolaylıkların ve mobil deneyimdeki yeniliklerin gerek Türkiye’de gerekse dünya genelinde e-ticarete yön vereceği kanısındayız.
Bununla birlikte büyük veri analizi önemini koruyacak. Depo yazılımları gibi süreç çözümleri önemini arttıracak. Hem tüketiciler hem de satıcılar nezdinde coğrafi sınırları ortadan kaldıran e-ihracat daha da önem kazanacak. Bunun uzantısı olarak da yurtdışı lojistik, çoklu dil yetkinliği, çoklu para birimiyle ödeme altyapısı gibi çözümlere ihtiyaç duyulacak. E-ticaret sektörünün geleceğini, müşteri ihtiyaçlarına kulak vermek, büyük veri, yapay zekâ gibi dijital ve teknolojik gelişmeleri bu ihtiyaçlara uygun çözümler üretmede kullanmak olarak özetleyebiliriz.
Hepsiburada olarak biz de bu doğrultuda, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına yönelik çalışma ve yatırımlarımızı artırarak sürdürüyor, yapay zeka teknolojilerini süreçlerimize entegre ediyoruz. Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak, önümüzdeki dönemde de müşteri deneyimini merkeze alan bir felsefeyle Ar-Ge ekiplerimizle birlikte projeler üretmeye, hizmet kalitemizi daha da ileriye taşıyan ürün ve hizmetler geliştirmek için yeni yatırımlar ve iş birlikleriyle, sektörün ilklerine imza atmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin e-ticaret alanındaki birikiminin ülkemizde kalması, e-ticaretle üretilen katma değerin yine Türkiye’de yatırıma dönüşmesi için var gücümüzle çalışacağız.
 
MEHMETHAN YALLAGÖZ KİMDİR?
 
Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Mehmethan Yallagöz, iş hayatına Yurtiçi Kargo’da müfettiş olarak başladı, daha sonra Operasyon Müdürü olarak görev yaptı. 2010 yılında Lojistik Grup Direktörü olarak Markafoni’ye geçti ve sırasıyla, Markafoni, Zizigo, Mispera, Enmoda şirketlerinin kuruluşu ve operasyonel kurgularının tamamlanması süreçlerinde rol aldı. Hepsiburada’ya 2017’de Lojistik Grup Direktörü olarak katılan Yallagöz, 2019’dan sonra HepsiJet Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 1 Ocak 2022 itibariyle Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı görevini devralan Yallagöz, evli ve iki çocuk babası. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat